Wakame |
”Japansk brunalg som skruvar upp fettbrasan” |



Wakame är en näringsrik ätlig brunalg som är vanlig i ostasiatisk matlagning, bland annat i japansk misosoppa och i sallader. Wakame innehåller ämnet fucoxanthin som ökar kroppens fettförbränning genom att skruva upp kroppens värmeproduktion.
Wakame finns bland annat i bantningspillren Better You Fitness Kapslar.
Här hittar du vanliga frågor och svar om Wakame.
Frågor och svar om Wakame
I en rysk studie ökade de som åt Wakame sin ämnesomsättning med 18-24% och gick ner 6,6 kg på fyra månader jämfört med 1,3 kg i placebogruppen.
Att äta stora mängder misosoppa eller Wakame-sallad påverkar inte vikten nämnvärt eftersom kroppen har svårt att ta upp fucoxanthin från hela alger. För att få i sig den mängd fucoxanthin som finns i koncentrerade bantningspiller (som till exempel Better You Fitness Kapslar) skulle man behöva äta misosoppa dygnet runt.
Wakames effekt kommer gradvis, så det tar några veckor innan ämnesomsättningen ökat så mycket att det syns på vågen. Effekten byggs upp och ökar över tiden.
Wakame finns bland annat i bantningspillren Better You Fitness Kapslar.
Ja, så här är det. Det finns två typer av fettvävnad, vit fettvävnad och brun fettvävnad.
Brun fettvävnad har den stora fördelen att den har den unika förmågan att generera värme utan skakningar, vilket gör av med mycket energi – något som är önskvärt om man vill gå ner i vikt. Vit fettvävnad har inte denna förmåga. Den bruna fettvävnadens fettförbränning sätts igång av proteinet UCP1, som inte finns i vit fettvävnad.
Tyvärr så har vuxna människor mestadels vit fettvävnad, medan djur som går i vinterdvala och spädbarn har delvis brun fettvävnad.
Men, år 2005 upptäckte japanska forskare att när man gett möss Wakame så såg man UCP1 även i den vita fettvävnaden samtidigt som mössen gick ner 5-10% i vikt. Alltså kan Wakame göra att UCP1 skapas även i vit fettvävnad och där omvandla kalorier till värme. Eftersom vuxna människor bara har små mängder brun fettvävnad är det banbrytande att kunna använda även vit fettvävnad för värmeproduktion. Eftersom vit fettvävnad finns i stor mängd i just magen, där det kapslar in organen, är Wakame extra effektiv mot just magfett.
I en rysk dubbelblindstudie (randomiserad, placebokontrollerad) på 150 feta kvinnor lät man dem äta 1,800 kcal per dag samt Wakame eller placebo. De som åt Wakame gick ner i snitt 6,6 kg på 16 veckor, medan de som åt placebo gick ner 1,3 kg. Kvinnorna som åt Wakame fick också sänkt blodtryck, leverfetter och triglycerider. Studien visade att Wakame ökade sin metabolism med 18-24% beroende på dos. Jämförelsevis kan man nämna att grönt thé, som är känt för att öka metabolismen, bara ger en ökning på 4%.
Om man äter enorma mängder Wakame-alger för att få i sig tillräckligt med fucoxanthin för att gå ner i vikt (istället för att ta Wakame koncentrerat i pillerform), ska man vara medveten om att alger innehåller mycket jod och man kan få jodförgiftning.
Saknar du en fråga? Hör av dig!
- Skruvar upp fettbrasan och verkar verkligen funka!
SKRIV EN KOMMENTAR