Skip to main content
Viktvagvisaren

Isodieten

”Glutenfri GI-kost med lågkaloritänk”

Isodieten
brand-logo
Langsikting
b8.png
Effektivitet
b8.png
Latt
b2.png
 
1-10-combine
brand-logo
SÄLJS AV

www.adlibris.com

Langsikting
b8.png
Effektivitet
b8.png
Latt
b2.png
 
1-10-combine

Isodieten är en metod att gå ner i vikt som tagits fram av Fredrik Paulún. Dess strikta fas löper under 8 veckor och Isodieten innebär att kalorierna ska komma från 33% kolhydrater, 33% fett och 33% protein. Det är en GI-diet som är glutenfri och även drar ner på kalorierna.

Frågor och svar om Isodieten

Isodieten är en diet som lanserades den 1:a januari 2009 av näringsfysiologerna Fredrik Paulún (känd förespråkare av GI-kost), Kristina Andersson och Martin Brunnberg och bygger bland annat på praktisk erfarenhet från klienter på Paulúns näringscenter. Grundtanken är att energin man får i sig ska komma från lika delar kolhydrater, fett och proteiner, dvs en fördelning på 33-33-33. Som jämförelse förespråkar Tallriksmodellen 55-30-15 och LCHF metoden ca 5-65-30. Isodieten sägs vara ”en säker och effektiv low carb diet”. I princip utgår man från GI metoden, fast tänker lågkalori och begränsar energiintaget till 1600 kcal per dag. Isodieten är ett mellanting mellan GI och kaloribantning.

Dieten sägs ge en viktminskning med 0.8-1.5 kg i veckan. I boken finns ett 8-veckors kostprogram med frukost, lunch, middag och mellanmål. Efter 8 veckor ska man ha gått ner ca 8 kg, därefter måste viktminskningen stabiliseras. Det gör man genom att äta mindre strikt fast med samma isokaloriska fördelning (33-33-33 e%). Enligt författarna håller man sig mätt, belåten och full av energi under viktnedgången.

Iso dieten är dessutom helt glutenfri. De flesta känner sig bättre i magen av glutenfri kost, så Isodieten hjälper inte bara glutenallergiker utan även vanliga människor och de med uppblåst mage eller magproblem.

  • Man äter 5 mål mat om dagen, för att inte hinna bli hungrig
  • Inga hel- eller halvfabrikat får förekomma
  • 33% av kalorierna ska komma från vardera kolhydrater, fett och protein (obs, inte en tredjedel av utrymmet på tallriken, utan en tredjedel av energin!)
  • Kolhydraterna ska ha lågt GI värde (fullkorn, grönsaker, linser etc.)
  • Vad man ska äta och recept för varje dag framgår i detalj i ”Isodieten på egen hand” av Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg
  • När man väl vet vilka livsmedel som innehåller kolhydrater och ska undvikas är metoden enkel att följa
Frukost: 4 omega-3 kapslar och havregrynsgröt på 1 dl havregryn med bär och kanel (eller äggviteomelett på 3-4 äggvitor, lök, paprika)

Mellanmål: 100 g lätt kesella och eventuellt 10 g cashewnötter. Krydda med kanel och kardemumma samt mald ingefära

Lunch: 300 g kycklingfilé, 60 g råris, 500 g blandade grönsaker och 30 g fettfri sås t.ex. salsa

Mellanmål: ½ frukt och 125 g keso

Middag: 150 g lax, 300 g ugnsstekt potatis i klyftor med rosmarin, 500 g spenat, 50 g mini crème fraiche med citron

Isodieten är en GI / lågkolhydrat-diet där man tar bort gluten, drar ner rejält på fettet och försöker hålla sig under 1600 kcal/dag. En detaljerad meny beskriver exakt vad du får äta och inte de första 8 veckorna.

Skillnaden mot GI-metoden är att Isodieten tar bort gluten och är mer regelfylld angående hur mycket du får äta och av vad. LCHQ och LCHF tillåter båda mer fett och färre kolhydrater än Isodieten.

Skillnaden mot klassiska lågkaloridieter är att Isodieten är glutenfri och även applicerar lågt GI-tänk.

Visst kan man gå ner med isodieten utan motion, men för maximal bestående effekt och hälsovinster är motion en viktig ingrediens i dieten.

När man går ner i vikt är alltid en del av den förlorade vikten fett, en del är muskler. Studier har visat att om man tränar under tiden som man går ner i vikt, kommer man tappa större andel fett och därmed bevara musklerna bättre.

Isodieten påminner mycket om amerikanska Zone-dieten med 40-30-30 energiprocent. Tyvärr gav Zonedieten sämst viktnedgång då den jämfördes med LEARN, Ornish och Atkins i en stor studie, men den presterar bättre än Tallriksmodellen eller klassiska lågkalori-dieter.

Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún är alla tre näringsfysiologer. De hävdar att Isodieten bygger på de senaste forskningsrönen samt flera års praktisk erfarenhet från klienter på Paulúns Näringscenter.

  • Paulún, Andersson och Brunnberg är näringsfysiologer, kunniga och erfarna och bör veta vad de talar om.
  • Eftersom man får ett färdigt matschema i boken är dieten lätt att följa, man slipper tänka själv.
  • Isodieten är glutenfri, vilket gör att många med orolig mage eller ballongmage kommer må mycket bättre. De flesta människor mår bättre på glutenfri kost.
  • GI-tänket är vetenskapligt bevisat, det vill säga att långsamma kolhydrater är bättre för kroppen och ger mer mättnad än snabba kolhydrater.
  • Det är inte alldeles enkelt att gå ut på restaurang, café eller vara bortbjuden eftersom matsedeln är så strikt. Grunda gärna med mat hemma innan eller ta med egen matlåda på lunchen.
  • Isodieten kan kännas tjorvig i början, så du behöver vara påläst. Ska du börja så investera i boken ”Isodieten på egen hand” av Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg.
  • Eftersom man bara äter 1600 kcal/dag finns risk att man blir hungrig eller har matsug
  • Isodieten påminner mycket om The Zone Diet (40-30-30) som gav mindre viktnedgång än andra lågkolhydrat-dieter (LEARN, Ornish och Atkins) i en stor studie.
Ska du börja börja med Isodieten bör du investera i boken ”Isodieten på egen hand” eller ”Isodieten- kokboken” av näringsfysiologerna Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg.
För att minska aptiten eller sötsuget kan du testa något bantningspiller samtidigt, såsom Diet Fiber.

När du går på diet tar bort något från din kost, med ökad risk för bristsjukdomar. Därför bör du alltid komplettera med en effektiv multivitamintablett.

Verkar inte Isodieten vara något för dig? Isodieten är en av många lågkolhydrat/GI-dieter, det som skiljer ut den är låg-kaloritänket och maxintaget på 1600 kcal/dag. Andra lågkolhydrat/GI-varianter är LCHQ, Atkins, GI metoden, Montignac-metoden eller South Beach-dieten.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Ska äta
  • – Fisk och skaldjur
  • – Fågel, utan skinn
  • – Kött, utan fettkanter, max 10 procent fett i köttfärs
  • – Mjölkprodukter, osötade lättvarianter. Max 10 procent fett i hårdost
  • – Tofu, quorn, ägg
  • – Baljväxter
  • – Basmatiris, råris, parboiled behandlat ris
  • – Bovete, boveteflingor, havregryn
  • – Potatis, quinoa, quinoaflingor
  • – Oljor, oliver
  • – Nötter, pumpafrön, linfrön, solrosfrön
  • – Te, kaffe
  • – Grönsaksjuice
  • – Grönsaker, frukt, bär
Ska inte äta
  • – Bacon, fläsk, korv
  • – Köttfärs med över 10 procent fett
  • – Ost, grädde och andra mejeriprodukter med över 10 procent fett
  • – Smaksatt kesella eller keso
  • – Margarin, smör
  • – Mjölk som måltidsdryck
  • – Bulgur, couscous, helt dinkel, matvete
  • – Mjöl och mjölprodukter som bröd och pasta
  • – Socker, fruktsocker, honung
  • – Chips och snacks
  • – Glass, godis, kakor, kex
  • – Alkohol
  • – Fruktjuice, läsk, saft, lightdrycker
  • – Konserverad och torkad frukt
Passar dig som:
  • Vill gå ner i vikt
  • Är glutenallergiker eller har problem med uppblåst mage
  • Har högt blodsocker eller diabetes
Köp Isodieten här:
Kan kombineras med:
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar