När ska Facebook stoppa abonnemangs-bedrägerierna?

Newlife, Purelife och Green Coffee Slim har lurat kunderna in i sina abonnemangsbedrägerier över ett år nu, och konsumentverket står handfallna.

I början hade Green Coffee Slim åtminstone en undangömd länk till villkoren, där det står att du startar ett dyrt abonnemang, men i annonsen från mars 2016 står inte ens det. Ingenstans i annonsen eller texten finns informationen att de kommer dra 1700:- från ditt konto efter 14 dagar. Gick du på bluffartikeln och köpte deras Pure Detox samtidigt, synd för dig, då dras det 3400:-.

Samtidigt höjer de priset för ”första ordinarie paket” från 1400:- till 1700:-.

Nog har de varit fräcka länge, men när de inte ens nämner villkoren har de gått för långt. De försöker inte ens lyda lagen. Nu är det rent bedrägeri och stöld.

Polisen och konsumentverket kan inte ens gnälla till lite ynkligt, eftersom skojarna är baserade utanför EU. De kan bara gå ut med en varning som ingen läser.

Enda sättet att stoppa dem verkar vara ifall Facebook slutar publicera annonser från svartlistade företag. Så Facebook, hur många polisanmälningar för bedrägeri kräver ni för att sluta visa ett företags annonser? 100? 1000? Jämfört med en ynka liten bröstvårta, som ni blockerar direkt.

green coffee slim banner2 När ska Facebook stoppa abonnemangs bedrägerierna?

Läs mer på vår varningssida för Green Coffee Slim på Viktvägvisaren med tips och råd för de drabbade.

Nya idéer

Viktvägvisaren har sedan starten fokuserat på viktminskning i alla dess former. Vikten är ett problem som är ständigt närvarande och påverkar oss alla i vår vardag, i allt från hur kläderna passar, hur fin jag känner mig när jag ser mig i spegeln och hur den påverkar hälsan och sjukdomsrisker.

En annan sak som påverkar både hälsan och våra nära och kära är tandgnissling. Tandgnissling är mycket vanligt och leder ofta till besvär med huvudvärk, spända käkar och skadade tänder, samt låter högt på natten. Tandläkare rekommenderar ofta dyra bett- eller tandskenor som kan kosta tusentals kronor.

Nu har det uppfunnits mjuka bettskenor som du lätt kan anpassa hemma till din egen mun, och som kostar några hundralappar istället för tusenlappar. Vi har precis börjat sälja sådana bettskenor i Spanien på http://www.feruladental.es under namnet Nitebite. Dessa mjuka bettskenor har visat sig avhjälpa besvären lika väl som de dyra som tandläkaren formgjuter. Vi hoppas att med detta kunna hjälpa många av de tandgnisslare som inte har råd att spendera tusenlappar på sin tandhälsa till ett bättre, hälsosammare liv.

Jag hoppas att även tandläkare får upp ögonen för denna nya metod så att fler kan hjälpas att må bättre, till en billigare penning.

Bastu och bubbelpool – hälsosamt i Sverige, livsfarligt i Spanien

Här i Barcelona är badhuskulturen minst sagt annorlunda än i Sverige. Vi testade ett kommunalt badhus förra veckan. Jag misstänkte att det skulle vara obligatoriskt att ha badskor men vi hade inga, så vi tog med Ikea-tygtofflor och crocs till barnen. Väl ute i bassängen såg jag att alla hade både badskor fint uppradade vid bassängkanten samt badmössor, vilket vi såklart saknade. Jaja, vi får väl se vad som händer, vi hoppade i barnpoolen med våra småpojkar på 3 och 5 år.

badsko Bastu och bubbelpool   hälsosamt i Sverige, livsfarligt i Spanien

Omedelbart kom en badvakt fram och var upprörd för att vi inte hade badmössor. Ett bra spanskt uttryck är ”hacerse el sueco”, direkt översatt ”göra sig svensk” vilket innebär att spela dum. Jag gjorde mig sann uttrycket, såg frågande ut och bedyrade att ”Ojdå vad dumt det blev, jag hade ingen aaaning om att det skulle behövas, det är första gången jag är i ett spanskt badhus… Hade jag vetat så hade jag absoluuuut köpt fyra badmössor och badskor a 8 euro = 64 euro innan.” Badvakten var jätteförvånad över att badmössa inte var obligatoriskt i Sverige, men lät oss låna fyra kvarglömda mössor på nåder. ”Det är lugnt, vi behöver bara tre badmössor, min man är skallig och rakar huvudet” sa jag varpå hon prompt protesterade. Badmösse-obligatoriet gällde alla, även skalliga.

Annars blir det en bedömningsfråga hur lite hår som räknas som skalligt, och så kan det ju inte vara. Regler är regler.

Som tur var såg hon inte våra reglementsvidriga badskor. 3-åringen som älskar att repetera ordet”varför” var riktigt konfunderad över att pappa som inte har hår skulle ha badmössa, tills vi satte punkt med ”För att Spanjorerna är lite knäppa i huvudet ibland älskling.”

”Och självklart får ni inte ta in barnen i bastun eller bubbelpoolen, de installationerna är från 18 år” tillade badvakten. Jag bara gapade. ”På grund av värmen! Det är så varmt, ojoj du vet barn och ungdomar de kan bli yra av värmen.” Jag upplyste henne lite försiktigt om de svenska vanorna och fick chockade blickar till svar. Hon hade nog en hel del åsikter om de nordiska barbarerna efter vår konversation.

Lite senare strövade jag över till bastun, ett litet skjul på 2 kvadratmeter med glasdörr-utsikt över simbassängen och cirka 65 grader, och fastnade vid A4-pappret med säkerhetsföreskrifter. Oj vad jag skrattade. Några få exempel ur minnet:

  • Följande personer får absolut inte gå in i bastun: Barn under 18 år, vuxna över 60 år, gravida, de med högt blodtryck, de med något medicinskt tillstånd, diabetiker och överviktiga.
  • En bastusession bör vara 8-12 minuter och upprepas högst 2 gånger i veckan, annars kan det vara skadligt.
  • Var noga med att dricka rikligt med vatten före och efter bastun för att hålla dig hydrerad. Dehydrering är en stor fara vid utnyttjande av bastun.
  • Bastu kan ge yrsel och desorientering. Var ytterst uppmärksam på dessa symptom och lämna bastun omedelbart och uppsök läkare ifall du upplever dem.
  • Duscha av dig före bastun och lämna skorna utanför.

Så man får gå in med badkläder??? Bra att man ska duscha före, men kloret är ju väldigt allergiframkallande och du blir inte av med kloret genom en dusch, därför är det totalförbjudet med badkläder i bastun i svenska badhus. Så spanjorerna har en massa regler som är rent skrattframkallande för varje svenne eller finne, men ignorerar den viktigaste regeln av de alla – klorindränkta kläder är farligt och allergiframkallande i kombination med värmen i en bastu.

Jag bara undrar vad hon hade sagt ifall vi hade gjort en kupp och bänkat oss 5 svenskar nakna i bastun, mixade kön, med en bebis på golvet i badbalja, björk-kvistar i nävarna, sjungandes bastusånger och klagandes över avsaknaden av bastuaggregat att ösa vatten på för att ånga och den mesiga värmen, var och en med en folköl i näven (burköl inte flasköl såklart, man måste vara säkerhetsmedveten).

Jag tror nog inte att vi återvänder till detta badhus. Jag väntar hellre på sommarsemesterns äkta svenska bastu med vedeldad kamin i Luleå skärgård. Men det är intressant hur hälsoråden skiljer sig länderna emellan. Livsfarligt i Spanien är hälsosamt i Sverige. Det underminerar myndigheternas och reglernas trovärdighet. Man får väl välja vem man ska tro på. Jag faller nog tillbaka på det klassiska – mamma vet bäst.

Bombnedslag i fettdebatten!

Oberoende SBU (statens beredning för medicinsk utveckling) har under 2,5 år analyserat tusentals studier. Idag släpptes resultaten, som skakar om både dietist-etablissemanget och sjukvårdens fetmabehandlingar;

  • LCHF ger större viktnedgång på 6 månaders sikt än traditionell lågfettkost, för personer med fetma (BMI över 30)
  • Det finns inte några belägg för ökade hälsorisker som en följd av lågkolhydratkost (t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar, negativa effekter på blodfetter)
  • På längre sikt suddas dock skillnaden mellan dieterna ut, troligtvis för att följdsamheten avtar med tiden.

mat vid fetma Bombnedslag i fettdebatten!

Detta gör att kostetablissemanget och traditionellt skolade dietister, samt sjukvårdens behandling mot fetma, behöver tänka om. De har länge tagit avstånd från lågkolhydratkost med just argumentet om eventuellt ökade hälsorisker.

I det debattkrig som pågår om lågkolhydratkost, där både ja- och nejsidan är nästintill fanatiska i sin argumentation, blir detta en storslägga som kan få nejsidan att vackla.

Läs mer på SVD:
Experter: LCHF den mest effektiva dieten

Läs mer på Aftonbladet:
Ny rapport: Välj LCHF

Äntligen agerar Konsumentverket mot bluffannonserna!

Bluffannonser för bantningspiller på Facebook har varit ett gissel det senaste året, och de ökar explosionsartat. Många har blivit lurade på tusentals kronor.

facebookreklam Äntligen agerar Konsumentverket mot bluffannonserna!

Du ser en frestande annons för ett bantningspiller som lovar stor viktnedgång. Provpaketet kostar bara 35:- för frakt. Varför inte, du slår till! Men fem dagar senare upptäcker du att de dragit 700-1400:- från ditt konto. Ja, det står i det finstilta att du startar ett abonnemang, och att nästa, dyra paket skickas efter bara fem dagar, men vem lusläser det finstilta?

Konsumentverket har fått in horder av anmälningar. Bland värstingarna är Rawburn, Corexin, Green Coffee Burn, Green Detox och Life Detox som jag varnar för på Viktvägvisaren.

Nu äntligen, efter nästan ett år, har konsumentverket börjat agera. ”Annonserna bryter mot marknadsföringslagen” säger konsumentverket, eftersom de utelämnar viktig information om abonnemanget. Konsumentverket kräver att Facebook plockar de vilseledande annonserna samt tar fram en handlingsplan. Annars kan Facebook dömas till medverkande av vilseledande marknadsföring.

I slutet av veckan ska Facebook presentera sin handlingsplan. Jag hoppas verkligen att denna plåga med bluffannonser tar slut nu. Jag har fått många förtvivlade mail av personer som blivit av med sin reskassa eller nu inte har pengar till mat för resten av månaden.

Under tiden fortsätter jag skriva varningssidor för bluffreklam-pillren, och ber en tyst bön att folk googlar produkten innan de klickar på Köp.

Läs mer:
SVD: Nu kan Facebooks bluffreklam stoppas
SVD: Bluffannonser sprids över Facebook
Sveriges Radio: Bluffannonser måste bort från Facebook

-Linda

Svensk mat i utlandet (eller från grunden)

Hur sjutton gör man egen tacokrydda, chilisås och bearnaise? Med några år på nacken som svensk expat i Spanien har jag lyckats hitta egna recept eller substitut för de flesta ingredienser och såser jag använder. Vare sig du bor utomlands eller en bara vill laga god mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat, här får du mina tips utifrån ett spanskt perspektiv. Har du några egna tips, snälla skriv en kommentar så kan vi hjälpa varandra!

svensk mat i utlandet Svensk mat i utlandet (eller från grunden)Tacokrydda – paprika, spiskummin, koriander, ingefära, chili, salt, vitlök, svartpeppar, lök, lite oregano, kanske grillkrydda (måste tas med från Sverige).

Tacosalsa – Finns på de flesta stora supermercados men är rätt dyrt. Rör ihop 4 mogna finhackade tomater, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 finhackad lök, lite chili, koriander, spiskummin (comino), en dutt olivolja, en dutt vinäger, lite pressad lime, salt och peppar. Du kan även ta lite paprika om du vill. Jag brukar bara röra ihop ingredienserna, men några kokar det först och låter det svalna.

Tacoskal – mjuka tacoskal finns att köpa på större matbutiker i Spanien. Hårda tacoskal har jag bara hittat på Alcampo men de är jättedyra.

Chilisås – blanda ketchup, chili, rödvinsvinäger och salt.

Citronpeppar – Svartpeppar, salt och pressad citron. Gillar du glutamat (smakförstärkare som ger fyllig smak) kan du ta i några droppar Jugo, som finns nära sojan i välsorterade spanska matbutiker. Men enklast är att ta med citronpeppar från Sverige.

Gräddfil / Crème Fraiche – crème fraiche finns på Carrefour och vissa andra stora matvaruaffärer. Håller sig vanligtvis 1,5 månad så ladda upp sex-sju stycken hemma. Som substitut för gräddfil brukar använda crème fraiche blandat med grekisk yoghurt.

Grillkrydda – jag har gett upp, ta med från Sverige.

Fond – motsvarande buljongtärning + Jugo (se Citronpeppar) och lite soja.

Koriander, kardemumma – leta på små indiska matvaruaffärer i El Raval i Barcelona. Jag har inte vägarna förbi så jag har gett upp och tagit hem från Sverige. Cilantro säljs ibland men är inte samma smak som koriander, cilantro är bladen och koriander är fröna.

Hällakakor / rågkakor / mjukt tunnbröd – Finns på Carrefour bland formfranskorna. Rätt dyrt dock.

Grekisk yoghurt – storpack (hink) billigt på Lidl. Småpack finns på Carrefour och större stormarknader.

Mjölk av svensk typ finns att köpa dyrt i mejerihyllan i vissa större matbutiker. UHT-mjölk, som håller 6 månader i rumstemperatur och har en besk bismak, finns överallt.

Svensk ost – de rätt smaklösa (gouda, edamer, hushallsost) finns lite överallt. Ikea säljer en lagrad ost som är god, inte så dyr och smakar som präst/brännvinsost och håller i flera månader. På Corte Ingles på Plaza Catalunya i Barcelona finns en långlagrad cheddar som smakar som riktigt god svensk lagrad hårdost, dock är den lite pricy.

Ballerina, köttbullar, kaviar, sill, lördagsgodis, mjölkchoklad av Marabou-typ – finns på Ikea.

Falukorv – Lidl har en korv som är rätt lik i smaken och formen, men är lite blek jämfört med den svenska. Den är god nog som substitut, godare än de alternativ jag prövat, till korvstroganoff och liknande.

Bearnaise-sås – (2 portioner) Smält 75 g smör i mikron, lite i taget och rör om. Under tiden, vispa ihop en äggula med en skvätt grädde och dragon i en skål. Vispa ner det smälta smöret i äggule-skålen lite i taget i en tunn stråle. Mikra på full effekt 10-20 sekunder i taget, vispa ordentligt mellan varje gång, oftare när det börjar bli varmt. Det är här det kan skära sig, ge då upp och börja om. När såsen tjocknat, avbryt, smaksätt med persilja, salt, peppar och vitvinsvinäger och servera.

Hollandaise-sås – (2 portioner) Smält 50 g smör i mikron. Under tiden, vispa ihop 2 äggulor med 0,5 dl grädde, saften från 1/2 citron, lite salt och en tsk dijonsenap. Häll i smöret i en smal stråle under kraftig vispning. Mikra på full effekt 10-20 sekunder i taget, vispa ordentligt mellan varje gång, oftare när det börjar bli varmt. Det är här det kan skära sig, ge då upp och börja om. När såsen är tjock och blank, avbryt och servera. Smaka av, den kan finputsas med dijonsenap, citronpeppar och salt.

Cafe de Paris-sås – Glöm det. Den har minst 15 ingredienser varav du har få hemma. Ta med pulverpåsar från Sverige.

Grönpepparsås – Grönpeppar i lag finns att köpa på kryddhyllan i större matbutiker. Fräs 3 msk grönpeppar inklusive lagen tillsammans med lite torrt vitt vin. Häll på 3-4 dl grädde, 2 tsk dijonsenap och en dutt salt. Låt koka ihop och reducera i minst 20 minuter tills det blir krämigt.

Glögg – ta 1 flaska fylligt rödvin och häll i en kastrull. Häll i 1 dl konjak, brandy eller rom om du vill. Lägg i 2 dl socker samt det du har hemma av kryddnejlika, kanel, kardemumma, ingefära och pomeransskal. Värm det på medelvärme så att sockret löser sig men låt det inte koka, då försvinner alkoholen. Sikta på 70-80 grader och lukta, det sticker i näsan när alkoholen försvinner. Plocka upp eller sila av kryddorna. Glöggen blir ännu godare ifall du kyler ner och låter den dra över natten innan den dricks.

Remouladsås/fisksås – Rör ihop 3-4 msk majonnäs, 3-4 tsk crème fraiche, 1 tsk limejuice, 2 tärnade ättiksgurkor, paprikapulver, 1/3 riven lök, citronpeppar, massor med dill och ordentligt med dragon.

Hamburgerdressing – finns att köpa, men många smakar sisådär. Rör ihop 4 finhackade inlagda smågurkor, 3-4 msk majonnäs, 1 msk tomatpuré, 1 msk vinäger från gurklagen, en bit finhackad röd paprika, 1/4 riven lök, 3 droppar tabasco, lite vitlökspulver, salt och peppar.

Har du tips på något mer? Skriv gärna en kommentar och dela med dig!
-Linda

Vinklad artikel i DN

Suck, dessa journalister. DN.se hade i tisdags en artikel om prestationshöjare, full av faktafel och överdrifter. Har journalisten månne Dan Brown som idol? Läs artikeln här.

”Prestationshöjaren Craze, som misstänks ha orsakat hjärtstillestånd hos en ung man i Kalmar förra året, har förbjudits på marknaden”.
1) FEL! Craze är inte förbjudet i Sverige, de friades i april från alla misstankar om förbjudna substanser av SKL
2) FEL! Misstanken om hjärtstilleståndet gällde Jack3d, inte Craze. Jack3d var farligt och säljs inte längre.

”(…) finns de största riskerna om mer än 40 mg per dygn konsumeras”
– Nej, det är BEVISAT OFARLIGT upp till 40 mg per dygn enligt livsmedelsverket. 40 mg synefrin är ungefär vad som finns i ett vanligt glas klementinjuice.

Och så vidare, och så vidare… suck. Jag blir så frustrerad. Journalister har sådan makt och folk tror på vad de läser. Att då missbruka den makten genom att inte spegla verkligheten utan ge en hårt vinklad bild enbart avsedd att uppröra, det är ett hot mot demokratin.

Besöksrekord!

Juni brukar alltid vara en dålig månad, men inte denna. Det verkar som om våran uppgradering av Viktvägvisaren med ny layout, varningar och guider till att hitta just ditt sätt att gå ner i vikt har gett resultat – under juni har vi slagit rekord i antalet besök! Vi är jätteglada att vi kan hjälpa så många att hitta det som passar just dem bäst, samt att hjälpa folk undvika bluffpiller och scams.

Nu är det semesterdags och jag tror att jag kommer fira med att köpa ett par inlines. Det är inte som att åka skridskor på is, men väcker ändå glada minnen från barndomens hockeyrink… Glad sommar allihopa!

Bluffreportage – tre till under luppen!

För några dagar fick vi några länkar skickade till oss med misstänkta bluffreportage.

Tre stycken identiska ”reportage” med 2 produkter som man lovprisar i varje – olika produkter i varje reportage fast all texten och alla ”före-efterbilder” på sajterna är likadana. Annonserna försöker ge sken av att vara skrivna av en etablerad journalist och de använder olika TV-kanalers loggor (SVT, TV3, TV4, 5:an) och hävdar att produkterna synts där, vilket inte är sant.

Nu har vi granskat produkterna och läst igenom det finstilta. Resultatet: 4 av produkterna verkar vara riktigt fula och vi varnar för dem, medan 2 av dem verkar ok.

De vi varnar för är Corexin, Life Detox, Vitaburn och Pure Detox Plus. Riktigt fula abonnemangsvillkor och några av dem varnar även konsumentverket för.

De som verkar seriösa är Nuvoryn och PureCleanse. Inga abonnemang och företagen verkar reko. Man kan dock fråga sig vilken koll de har på sina samarbetspartners när de jobbar med dessa författare av bluff-reportage…

Jämför de tre annonserna här nedan – allt är exakt likadant förutom produkterna man länkar till!

Men, som alltid rekommenderar vi att passa sig när man får ”prova gratis”-erbjudanden, då det ofta kan bli väldigt dyrt i längden.

Ha en trevlig fredag allihop!

Bluffpiller i ny skepnad!?

Efter att konsumentverket varnat för Green Coffee Burn och Clean Detox för någon månad sedan verkar det som om tillverkaren tagit pillren, klistrat på en ny etikett och kör samma bluff igen!

Jämför annonsen för Green Coffee Burn jämfört med VitaBurn:


De har inte ens ändrat annonsen, och även de gamla stavfelen är kvar! Skulle nästan vara kul, om inte folk blivit lurade på en massa pengar och fler kommer att bli lurade framöver… Båda pillren pushas på facebook just nu.

Här är vår senaste artikel om VitaBurn (formely known as Green Coffee Burn) och om Pure Detox Plus (formerly known as Clean Detox).

Intressant: se vilka trick som bedragarna använder!