Montignac-metoden |
”Den franska GI metoden med mycket matlust” |
Montignac-metoden är en klassisk diet som bygger på att du slutar äta kolhydrater med högt GI värde, så att kroppen tar upp och lagrar mindre fett.
Montignac ser det även som viktigt att du även äter gott under tiden, vilket gör dieten lättare att följa. Här kan du hitta frågor och svar om Montignac-metoden.
Frågor och svar om Montignac-metoden
Michel Montignac bygger sin kost på diabetesforskning och förespråkar mat med lågt GI värde (dvs att undvika socker, ris, pasta, potatis och vitt bröd) i kombination med att dra ner på det dåliga, mättade fettet och mejeriprodukter. Hans bok ”jag äter och förblir smal” slog ner som en bomb i lågfettvärlden 1986 när han skapade begreppet GI. Han fokuserar på hur man kan äta gott, dricka vin till maten och ändå gå ner i vikt. Hans bok innehåller recept på allt från auberginegratäng, ugnsbakad tonfisk med purjolökssås, tomatkaka, fikonkompott i rödvin till chokladmousse och mörk chokladkaka.
Montignac-metoden har två faser:
Fas 1: Tappa vikt
Man väljer rätt proteiner, rätt fetter och äter bara kolhydrater med GI lägre än 35. Målet är att hålla blodsockret på en jämn nivå.
Fas 2: Stabilisering och förebyggande
Kolhydraterna bör fortfarande ha relativt lågt GI, men nu behöver man inte vara lika sträng. Om man även tar hänsyn till mängden kolhydrater och glykemisk belastning får man äta i princip vilka kolhydrater man vill.
Det finns två typer av måltider i Montignacmetoden; ”Proteinmåltider” som består av protein + fett men utan kolhydrater, och ”kolhydratmåltider” som består av kolhydrater men utan fett. Är man frikostlig med det ena får man nämligen tumma på det andra, det är kombinationen fett + kolhydrater som är det farliga.
Montignacs matfilosofi
* Ät dig mätt utan att begränsa mängden och utan att räkna kalorier
* Ät tre mål mat per dag utan mellanmål
* Planera måltiderna i förväg så de blir nyttiga och varierade
* Ät mindre mättat fett (fett kött, smör, fet mjölk)
* Ät bra fett som fett från fisk, olivolja, solrosolja
* Ät helst kolhydrater med lågt GI. Om det inte går, dra ner på fettet istället
* Undvik socker och sötade drycker
* Drick inte mer än ett glas vin (10 cl) eller öl (20 cl) till varje måltid (Montignac var fransman!)
* Undvik starkt kaffe, ta hellre koffeinfritt
* Ät långsamt, tugga ordentligt och se till att det råder en trevlig stämning vid matbordet
Gentemot andra låg-kolhydratdieter har Montignac fördelen att du kan äta det mesta, så länge som du undviker fett och kolhydrater i samma måltid.
2. Behöver du ”fuska” ibland kan du ta något bantningspiller som sänker GI värdet, exempelvis Bodyfat Burner Night och Green Coffee Pure.
- – äta dig mätt
- – njuta av maten, ta din tid
- – äta tre mål per dag
- – äta ”bra” fett från fisk, olivolja, solrosolja
- – mättat fett
- – fett kött
- – fet mjölk, grädde
- – smör
- – undvik kolhydrater med högt GI. Om det inte går, dra ner på fettet i stället
- – socker och sötade drycker
- – inte mer än ett glas vin (10 cl) eller öl (20 cl) till varje måltid
- – undvik starkt kaffe, ta hellre koffeinfritt
- Vill äta gott
- Inte gillar mejeriprodukter
- Vill ha en lagom GI-diet
Dra ned på grädde? Noway.. vi ”käkar” ännu mera grädde, gräddfil och Creme Fraiche. Riktiga produkter och inga light.
Det som man kan göra som steg 1 om man tycker att det är ”besvärligt” är ju att bara byta ut potatis, pasta och ris mot kokt blomkål, broccoli o sallad.
Sås görs som vanligt fast med grahamsmjöl istället för vitt mjöl, ser inte lika gott ut men smakar detsamma. Inget socker i heller eller redning.
De som ”misslyckas” tror jag ”fuskar” om helgerna. Dricker öl/läsk/sprit, käkar gratäng till maten och tänker att en gång gör inget men tänk själv, sockret är som en drog, ju mer du äter desto mer vill du ha. Är det OK för en alkoholist att dricka om hlegern för att han är vit om vardagarna? Nej, givetvis inte.
Har prövat på både Montignac och Atkins, och måste säga att Montiganc får ett minus hos mig just för att man måste dra ner på mjölkprodukter såsom grädde…