Skip to main content
Viktvagvisaren

Montignac-metoden

”Den franska GI metoden med mycket matlust”

Montignac-metoden
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b6.png
Latt
b6.png
 
1-10-combine
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b6.png
Latt
b6.png
 
1-10-combine

Montignac-metoden är en klassisk diet som bygger på att du slutar äta kolhydrater med högt GI värde, så att kroppen tar upp och lagrar mindre fett.

Montignac ser det även som viktigt att du även äter gott under tiden, vilket gör dieten lättare att följa. Här kan du hitta frågor och svar om Montignac-metoden.

Frågor och svar om Montignac-metoden

Montignac-metoden bygger liksom andra low carb dieter på att undvika att blodsockret åker berg- och dalbana och därmed slippa sötsug, hunger och viktuppgång.

Michel Montignac bygger sin kost på diabetesforskning och förespråkar mat med lågt GI värde (dvs att undvika socker, ris, pasta, potatis och vitt bröd) i kombination med att dra ner på det dåliga, mättade fettet och mejeriprodukter. Hans bok ”jag äter och förblir smal” slog ner som en bomb i lågfettvärlden 1986 när han skapade begreppet GI. Han fokuserar på hur man kan äta gott, dricka vin till maten och ändå gå ner i vikt. Hans bok innehåller recept på allt från auberginegratäng, ugnsbakad tonfisk med purjolökssås, tomatkaka, fikonkompott i rödvin till chokladmousse och mörk chokladkaka.

Montignac menar att man ska äta proteinrik mat som kött och fisk samt bra, långsamma kolhydrater. Fetter ska helst komma från växtriket. Man kan frossa i grönsaker. Bra kolhydrater är linser, bönor, fullkornspasta, fullkornsris och andra kolhydrater med lågt GI.

Montignac-metoden har två faser:

Fas 1: Tappa vikt
Man väljer rätt proteiner, rätt fetter och äter bara kolhydrater med GI lägre än 35. Målet är att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Fas 2: Stabilisering och förebyggande
Kolhydraterna bör fortfarande ha relativt lågt GI, men nu behöver man inte vara lika sträng. Om man även tar hänsyn till mängden kolhydrater och glykemisk belastning får man äta i princip vilka kolhydrater man vill.

Det finns två typer av måltider i Montignacmetoden; ”Proteinmåltider” som består av protein + fett men utan kolhydrater, och ”kolhydratmåltider” som består av kolhydrater men utan fett. Är man frikostlig med det ena får man nämligen tumma på det andra, det är kombinationen fett + kolhydrater som är det farliga.

Montignacs matfilosofi

* Ät dig mätt utan att begränsa mängden och utan att räkna kalorier
* Ät tre mål mat per dag utan mellanmål
* Planera måltiderna i förväg så de blir nyttiga och varierade
* Ät mindre mättat fett (fett kött, smör, fet mjölk)
* Ät bra fett som fett från fisk, olivolja, solrosolja
* Ät helst kolhydrater med lågt GI. Om det inte går, dra ner på fettet istället
* Undvik socker och sötade drycker
* Drick inte mer än ett glas vin (10 cl) eller öl (20 cl) till varje måltid (Montignac var fransman!)
* Undvik starkt kaffe, ta hellre koffeinfritt
* Ät långsamt, tugga ordentligt och se till att det råder en trevlig stämning vid matbordet

Montignacdieten är en livsstilsdiet där du långsiktigt ändrar på din kost, det är ingen snabbdiet. Montignac ingår i gruppen lågkolhydrat-dieter som bygger på principen att begränsa kolhydraterna, till skillnad från lågfett och lågkalori-dieter som istället är fettsnåla.
Montignac var en av dem som myntade GI-konceptet i mitten av 80-talet. Dieten är en ganska ”lagom” låg-kolhydratdiet, och lämpar sig väl till personer som behöver bli av med några kilo men vägrar svälta eller späka sig. Eftersom det tillåter två typer av måltider (lågkolhydrat eller lågfett) innebär den att man inte behöver ge upp pasta eller bröd för alltid, som i de strängare lowcarb-dieterna LCHF eller Atkins.
Enligt Montignac är det en vanlig missuppfattning att man går ner i vikt genom att minska på kalorierna eller motionera. Motionera ska man göra ändå, men för att må bra och inte för att gå ner i vikt.
Fler och fler studier har på senare år visat att GI-kost leder till en snabbare och mer bestående viktnedgång än låg-kaloridieter. Till detta kan sägas att ur ett psykologiskt perspektiv är det lättare att följa en diet i längden om man får njuta av maten.
Ja, Montignacmetoden lämpar sig mycket väl för diabetiker, eftersom den går ut på att hålla en konstant låg blodsockernivå genom undvikande av snabba kolhydrater. Läs mer om lågkolhydratkost för diabetiker här: kostdoktorn
Montignac-metoden har fördelen att den är en uttalad njutningsdiet, där man inte ska späka sig smal, utan äta gott. Med god mat är dieten lättare att hålla i längden. Liksom andra GI-dieter ger den också minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes och andra sjukdomar.

Gentemot andra låg-kolhydratdieter har Montignac fördelen att du kan äta det mesta, så länge som du undviker fett och kolhydrater i samma måltid.

Är du inte beredd att permanent förändra det sätt du äter på är inte Montignac (eller någon annan låg-kolhydratdiet för den delen) något för dig. Montignac är inte heller för dig som gillar mjölkprodukter, eftersom man i dieten försöker undvika grädde, fet mjölk och andra livsmedel med mättade fetter.
För att Montignac ska fungera ordentligt så bör du inte göra fel i detaljerna, så köp därför en bok, till exempel Montignacs egna ”Montignacmetoden” av Michel Montignac, som dock tyvärr verkar vara slut på nätet för närvarande.
1. Tänk på att när du går på diet och tar bort något från din kost ökar risken för bristsjukdomar. Komplettera därför med en effektiv multivitamintablett.
2. Behöver du ”fuska” ibland kan du ta något bantningspiller som sänker GI värdet, exempelvis Bodyfat Burner Night och Green Coffee Pure.
Verkar inte Montignacmetoden inte vara något för dig? Montignac är en av många lågkolhydrat-dieter, så jämför gärna med andra varianter såsom GI metoden, LCHF eller Atkins.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Du ska
  • – äta dig mätt
  • – njuta av maten, ta din tid
  • – äta tre mål per dag
  • – äta ”bra” fett från fisk, olivolja, solrosolja
Ska inte äta
  • – mättat fett
  • – fett kött
  • – fet mjölk, grädde
  • – smör
  • – undvik kolhydrater med högt GI. Om det inte går, dra ner på fettet i stället
  • – socker och sötade drycker
  • – inte mer än ett glas vin (10 cl) eller öl (20 cl) till varje måltid
  • – undvik starkt kaffe, ta hellre koffeinfritt
Passar dig som:
  • Vill äta gott
  • Inte gillar mejeriprodukter
  • Vill ha en lagom GI-diet
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar