Skip to main content
Viktvagvisaren

Stenålderskost

”Ät mat som kroppen är byggd för!”

Stenålderskost
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b5.png
Latt
b5.png
 
1-10-combine
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b5.png
Latt
b5.png
 
1-10-combine

I stenålderskosten äter man vad människan åt under paleolitisk tid (2 miljoner – 10000 år f.kr), främst kött, fisk, rotfrukter, frukt och nötter. Man undviker mejeriprodukter, matfett, socker och spannmål eftersom de infördes i kosten först när människan blev jordbrukare för 10 000 år sedan vilket är en kort tid evolutionsmässigt sett. Att äta paleolitisk kost är inte någon bantningsmetod. Däremot så har personer som uteslutande ätit denna kost gått ner i vikt, trots att man äter mer mat. Anledningen är att man undviker att få i sig socker, samt att man blir fortare mätt.

Här kan du hitta frågor och svar om Stenålderskost.

Frågor och svar om Stenålderskost

Människan har livnärt sig på jakt, fiske och samlande av frukt, bär och nötter under 2 miljoner år. Vi har därför anpassats fysiskt till denna kost. De senaste åren har välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar brett ut sig lavinartat i västerlandet. Hos nutida ursprungsbefolkningar som är jägare/samlare saknas ofta hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma, men när de övergår till västerländsk kost blir de också sjuka. Dagens svenskar får i sig över 70% av energin från livsmedel som är nya för människan: mejeriprodukter, socker, matfett, och spannmål. Hos jägare/samlare är det siffran bara 30%. Stenålderskosten menar att det är den moderna maten som orsakar välfärdssjukdomarna, däribland fetma.
  • Ät helst två lagade mål mat dagligen.
  • Ät animaliska proteiner och måttligt med fett.
  • Köp hellre råvaror än färdigrätter.
  • Ät mindre kolhydrater från socker och säd och mer kolhydrater från frukter och grönsaker.
  • Handla inte mat när du är hungrig.
  • Ät sittande vid dukat bord.

Bristsjukdomar fanns även på stenåldern! Att ta en multivitamintablett varje dag är alltid bra.

Staffan Lindeberg är läkare vid Universitetssjukhuset i Lund och ledande förespråkare i Sverige för Stenålderskost. Han har forskat på kosten hos naturfolken i Nya Guinea och även skrivit flera böcker och debattartiklar i ämnet. Han menar att det finns omfattande vetenskapligt stöd för att hjärt- kärlsjukdomarna kan förebyggas genom att börja äta mat som människan under årtusenden blivit anpassad till. Bland annat förekommer åderförfettning inte hos något annat fritt levande däggdjur än människan, förutom då de föds upp på en kost som de inte äter i sin naturliga miljö. Studier har visat att varken stress, fysisk inaktivitet och rökning räcker till att orsaka åderförfettning hos djuren; enda sättet att få dem sjuka är att ge dem den kost som vi människor i västvärlden äter till vardags.
Stenålderskosten säger ingenting om träning, men stenåldersmannen var definitivt mer fysiskt aktiv än dagens skrivbordsslav.
Tyngdpunkten i stenålderskosten ligger på att den är hälsosam och förebygger välfärdssjukdomar, viktnedgången är en bonus, så man får många fördelar i ett.

Studier har visat att stenålderskosten verkligen fungerar; den ger både viktnedgång och hälsovinster

Det är inte alldeles enkelt att gå ut på restaurang, café eller vara bortbjuden. Grunda gärna med mat hemma innan eller ta med egen matlåda på lunchen.

Stenålderskost kan kännas tjorvig i början, så du behöver vara påläst. Investera i en bok.

Eftersom man inte äter mjölkprodukter kan man få i sig för lite kalcium. Enligt dieten kan det förebyggas genom att äta mycket grönsaker och frukt.

Stenålderskosten kan till en början vara klurig att få koll på, så läs gärna på innan du sätter igång.
Stenålderskost uppfattas av många som ganska extrem. Andra varianter som även de bygger på kost som inte är ska vara alltför ”modern” är GI metoden eller Montignac-metoden.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Ska äta
  • Obegränsat
  • Magert kött
  • Fisk och skaldjur
  • Inälvor (lever, njurar, hjärta)
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Frukt, färsk och torkad
  • Kranvatten
  • Lagom mängd
  • Ägg (ett per dag)
  • Nötter; främst valnötter, i andra hand mandel
  • Frön
  • Bär
  • Bär
  • Potatis (högst 2 medelstora per dag)
  • Lingonsylt, thai-ketchup etc (högst 2 msk per dag)
  • Rapsolja, olivolja eftersom de innehåller omega-3 (högst 1 msk per dag)
  • Vin (högst 1 glas per dag)
Undvik
  • Mejeriprodukter, även magra
  • Smör, margarin, olja som inte är raps- eller olivolja
  • Spannmål (vete, havre, ris etc)
  • Bönor
  • Socker (godis, läsk, saft)
  • Öl, vichyvatten
  • Salt (saltintaget idag ligger på 10 gånger vad man åt som jägare, därför drar man även ner på saltet)
Passar dig som:
  • Kan ändra ditt mat-tänk
  • Inte har tid att träna
  • Inte vill kaloribanta
  • Vill ha en naturlig diet
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar