Tallriksmodellen |
”Livsmedelsverkets rekommendationer från 70-talet” |
”Tallriksmodellen” är ingen egentlig ”diet”, utan helt enkelt den kost Livsmedelsverket och den svenska sjukvården rekommenderar för att äta hälsosamt. Den bygger på att man ska kolhydrater, proteiner och fett enligt proportioner som bestäms i ”kostcirkeln”, och togs fram på 1970-talet. Här kan du hitta frågor och svar om tallriksmodellen.
Frågor och svar om Tallriksmodellen
Livsmedelsverkets rekommendationer ligger till grund för skolmat, sjukhusmat och attityden till mat inom den svenska sjukvården. Därför har det en stor påverkan på det svenska samhället. Man rekommenderar tallriksmodellen för ett balanserat och hälsosamt ätande, inte främst för att gå ner i vikt.
Dagens kostråd tog form på 70-talet med en fettsnål kost där potatis och bröd utgjorde basmaten. På senare tid har Livsmedelsverket fått mycket kritik för att dessa kostråd inte är vetenskapligt underbyggda. Nya vetenskapliga undersökningar har börjat peka på faran med snabba kolhydrater (kolhydrater med högt GI värde), men Livsmedelsverket håller ändå fast vid de gamla råden från 70-talet något som också kritiseras kraftigt. Kritikerna hävdar att tallriksmodellen utformades för elitidrottande ungdomar i USA, men att om man rör på sig lagom mycket eller ingenting, som de flesta svenskar, så är kvoten kolhydrater alltför stor. Samtidigt som befolkningen anpassat sig till kostråden om lågkalori har sjukdomar som fetma och diabetes ökat dramatiskt, vilket kan peka på ett samband med kosten, inte minst i USA där lågfett-hysterin varit ännu större än i Sverige och viktproblemen nu är mycket allvarliga. Som en motreaktion har kost med mycket få kolhydrater blivit populär i Sverige på senare år, så kallad low carb-kost, där LCHF metoden är den mest kända av dessa dieter.
- Lättmjölk och lättfil med högst 0.7% fett
- Magra alternativ till grädde och crème fraiche, med högst 5% fett
- Kött och köttfärs med högst 10% fett, högst 5% sockerarter och utan panering
- Alla sorters färsk och fryst fisk, oavsett fetthalt
- Mjukt bröd med minst 25% fullkorn, hårt bröd med minst 50% fullkorn
Vill man gå ner i vikt ska man äta en mindre tallrik men behålla proportionerna.
Kosten bör vara omväxlande och varje dag innehålla livsmedel från följande grupper, enligt Kostcirkeln:
- Grönsaker
- Frukt och bär
- Potatis och rotfrukter
- Mjölk och ost
- Kött, fisk och ägg
- Bröd och andra spannmålsprodukter
- Matfett
Man bör helst äta nyckelhålsmärkta produkter, vilket innebär att de har mindre fett, salt och socker än liknande livsmedel.
Diabetiker har visats må mycket sämre och kräva mer medicinering då de äter enligt tallriksmodellen än om de äter lågkolhydratkost.
Livsmedelsverket har på sistone fått mycket kritik för att deras kostråd inte är vetenskapligt underbyggda och att de vägrar ta till sig nya forskningsråd och rekommendationer.
När det kommer till kritan så handlar det om att du ändrar dina vanor så att du inte vår upp i vikt igen..
När du går på diet tar bort något från din kost, med ökad risk för bristsjukdomar. Därför bör du alltid komplettera med en effektiv multivitamintablett.
- Tror på lågkalori
- Inte tror på nya rön
- Inte har viktproblem
Ät lite av allt men undvik fett. Ät margarin som tillverkas av människan för människan. Hur kan det vara farligt? Varför inte behandla margarin som man behandlade transfetter från början, som en räddare! Briljant Slv!
jag har gått ner 20 kilo på tallriksmodellen, bästa metoden
bästa metoden,du får äta av allt men inte jämt
LMV har på senare tid gjort avgränsningen att tallriksmodellen gäller för friska personer. Om sedan våra vårdansvariga tillämpar den på sjuka, kan det ju inte gå annat än fel!
Om man stressar blodsockerregleringen med ständigt återkommande toppar, som med insulinpåslag lägger sig som bukfett och som efter 1-2 timmar genererar sockersug, då blir man så småningom sjuk av övervikt, diabetes t 2, etz och tvingas över på en hälsobringande diet, t ex LCHF eller Medelhavsdiet.
Tallriksmodellen var nog snarare (jordbruks)politiskt korrekt, svenska bönder odlar potatis och spannmål och LVM sorterar under jordbruksdepartementet.
Mitt betyg är: Omodern, malplacerad i ett samhälle av papperslyftare och tangentbordstryckare och med allvarliga biverkningar vid långvarig användning.
Totalt nys. För det första är det egentligen ingen viktminskningsmetod utan ”hälsosam normalkost”, för det andra är tallriksmodellen i själva verket inte hälsosam utom möjligen när den får någon att byta en del av pastan eller potatisen mot grönsaker eller sallad.
Det här är ett barn av samma tid som ”vi skall äta 6-8 skivor bröd om dagen”. Dags att komma fram till att den här modellen är helt daterad.
Visst går man ned i vikt men är definitivt mycket sämre än lågkolhydratkost, där man får mycket bättre hälsovinst.
Det blir lätt att man kommer in i ett jojobantande med ett ständigt sug efter sötsaker.