Skip to main content
Viktvagvisaren

Sötningsmedel


sotningsmedel Sötningsmedel

Allt du behöver veta om artificiella sötningsmedel

Vill du dra ner på sockret men ser snart att allt sockerfritt i affärerna är sötat med sötningsmedel? Vilka var farliga nu igen? Vad kan jag ha i bullsmeten istället för socker? Eller i kaffet? Vad innebär naturliga sötningsmedel? Misströsta inte, här reder jag ut det hela!

Tre stora grupper av sötningsmedel:

Sockerarter är det naturliga socker vi ser omkring oss: strösocker, i frukt och i mjölk. Det bryts ner till energi i kroppen (kalorier) och ger blodsockret en ordentlig kick uppåt, vilket leder till fetma.

Undantaget i denna grupp är Stevia som är en naturligt söt växt som inte påverkar blodsockret.

Exempel på sockerarter är: Sackaros (socker), fruktos (fruktsocker), Laktos (mjölksocker), Glukos (druvsocker), Maltos (maltsocker) och Stevia.

Sockeralkoholer finns i naturen och är söta som socker fast lite svagare. De innehåller kalorier och påverkar också blodsockret, fast mindre än sockerarterna. Därför bör man vara försiktig om man är diabetiker eller äter låg-kolhydrat kost (low-carb). Sockeralkoholer är inte dåliga för tänderna så de används ofta i tuggummin. De absorberas långsamt av kroppen och gör att vatten hålls kvar i tarmen, vilket kan ge diarré om man äter stora mängder. Trots namnet ”sockeralkoholer” har de ingenting med drycken alkohol att göra.

Sukrin är den ”snällaste” av sockeralkoholerna som påverkar blodsockret minst och därför rekommenderas när man går på diet.

De vanligaste sockeralkoholerna är: Maltitol, Mannitol, Sorbitol, Xylitol, Sukrin (Erythritol).

Artificiella sötningsmedel tillverkas på konstgjord väg. De är 10-1000 gånger sötare än socker. Eftersom det behövs så lite för att ge sötma är de i princip kalorifria och blodsockret påverkas inte. Däremot kan några av dem påverka insulinet lite grann, vilket kan leda till fetma. Vissa artificiella sötningsmedel tål upphettning (så de kan användas i mat och bak), andra gör det inte. Aspartam har fått kritik för att orsaka diverse sjukdomar men därom tvistar de lärde.

Det finns en mängd artificiella sötningsmedel på marknaden, och de vanligaste kallas: Acesulfam, Aspartam, Cyklamat, Sackarin, Sukralos (Splenda).

Frågor och svar om sötningsmedel:


Inom Atkins-kosten rekommenderas Sackarin, sukralos, Acesulfam-K och Cyklamat eftersom de tål upphettning och varken innehåller kalorier eller påverkar blodsockret. Inom svenska lågkolhydrat-kretsar rekommenderas främst Sukrin och Stevia. Ett annat vanligt sötningsmedel utan kalorier är Aspartam, fast det finns tecken på att det kan hindra viktnedgång, så undvik det helst.

Alla sockeralkoholer (de med namn som slutar på -ol) påverkar kroppen på samma sätt som socker fast i mindre omfattning, så låt helst bli dem. De är vanligast i tuggummi.

Värst för kroppen ur ett insulin och blodsockerperspektiv är naturligt socker, så undvik socker, fruktsocker och druvsocker helt och hållet.


Så länge du undviker socker, fruktsocker och druvsocker mår tänderna bra. Satsa på sockeralkoholer (de som slutar med -ol) och artificiella sötningsmedel.

Du kan baka med Sukralos, Cyklamat, Sukrin, Stevia eller Acesulfam-K, som alla tål upphettning. Undvik Aspartam och Sackarin som kan tappa sin sötma eller få en bismak när de värms upp.

En stor amerikansk undersökning 1990 försökte avgöra om man blir hungrigare av Sackarin och Aspartam. Det kunde inte bekräftas.

Vissa hävdar det, andra inte. År 2007 gjordes en utvärdering av alla forskningsrapporter om Aspartam hittills, vilket fastslog att aspartam är säkert vid normal konsumtion. Kritikerna hävdar att forskarstudierna är sponsrade av matindustrin och att aspartam kan orsaka allt ifrån huvudvärk och sömnproblem till cancer, epilepsi och fosterskador. Det kommer nya forskningsrön då och då om att aspartam orsakar cancer i möss, men hittills har de flesta underkänts eller motbevisats lite senare. Aspartam är tillåtet i USA och EU men förbjudet i Japan. Bilda dig en egen uppfattning…

Bara för att något är gjort kemiskt är det inte farligt. Allt omkring oss är resultat av kemiska processer, till och med syre och vatten kan framställas i ett labb! En molekyl är en molekyl, vare sig den plockas i naturen eller sätts ihop av en människa. Oroa dig inte för sådan vidskepelse. Fundera istället över om hälsoeffekterna av nya ämnen är tillräckligt utredda, om du vill oroa dig.

Artificiella sötningsmedel har E-nummer mellan E 950 och E 967, plus E 420 och E 421 för Sorbitol och Mannitol men de används mest i tuggummin.

Detaljer om olika sötningsmedel


Artificiellt sötningsmedel med noll kalorier som går rakt igenom kroppen. Tål uppvärmning. Kan påverka insulinet lite grann. Vanligt i light-drycker. Brukar användas tillsammans med andra sötningsmedel eftersom det kan ha en bitter eftersmak när det används ensamt. Används till saft, sylt, yoghurt, nyponsoppa, godis.

Mycket vanligt artificiellt sötningsmedel med nästintill noll kalorier som varken påverkar blodsocker eller insulin. Tål INTE uppvärmningen i bakning (förlorar den söta smaken), men i kaffe och thé går det bra. Används i Coca Cola Zero, de flesta lightdrycker, kakor, saft, glass, godis, yoghurt mm.

När aspartam bryts ner i kroppen bildas metanol dvs träsprit som är giftigt, fast i mycket små mängder. Det debatteras mycket om Aspartam orsakar cancer eller inte och Aspartam är ett av världens mest dokumenterade och utredda ämnen. En studie 2005 har visat förhöjd risk för blod- och lymfcancer hos honråttor, men studien har utvärderats av Europeiska Livsmedelsmyndigheten som underkänt den och beslutat att Aspartam inte orsakar cancer. Svenska Livsmedelsverket och socialstyrelsen säger att Aspartam inte är farligt i måttliga doser. En ny studie menar att Aspartam kan leda till leukemi, lymfcancer och bröstcancer och den studien utvärderas just nu. I Japan är Aspartam strängt förbjudet med dessa larmrapporter som grund, men i USA och EU är det tillåtet.

Kritikerna hävdar att Aspartam orsakar allt från yrsel och sömnrubbningar till minnesförlust och att de stora livsmedelsjättarna använder sin makt för att snedvrida forskningen så ämnet kan fortsätta säljas.


Artificiellt sötningsmedel som tål upphettning. I Sverige säljs Cyklamat bara som sötningstabletterna Suketter, som består av Cyklamat och Sackarin.

Larmrapporter 1969 om att Cyklamat orsakade cancer hos råttor i mycket hög dos gjorde att ämnet förbjöds, men det tilläts igen efter att man visat att det är ofarligt i normala mängder. Det är nu tillåtet i EU, Kanada och Japan men inte i USA.


Ger supersnabb blodsockerhöjnin. Själva definitionen av blodsocker är mängden glukos i blodet. Vitt socker består av en glukos- och en fruktosmolekyl, så ren glukos är ännu värre än socker ur GI-synpunkt. Glukos är huvudprodukten i fotosyntes och lagras i musklerna och levern hos djur som energikälla till när muskeln behöver arbeta. När man äter glukos går blodsockret upp supersnabbt, vilket orsakar fetma, så i princip alla dieter rekommenderar att man undviker glukos. Det är den ärsta blodsockerhöjaren som finns, värre än rent socker. Glukos finns i frukt och bär, grönsaker, lök och honung.

Fruktos finns främst i frukt och grönt. Socker består av en fruktos- och en glukosmolekyl. Fruktos har relativt lågt GI och har länge rekommenderats till diabetiker och bantare, men på sistone har flera studier visat att stort intag av fruktos kan orsaka fetma, insulinproblem och gikt. Fruktos undersöks ordentligt just nu och det lutar åt att det är farligare för hälsan än man trott, nästan i nivå med glukos eller socker.

Sackaros kallas även rörsocker, strösocker och bitsocker och består av en glukos- och en fruktosmolekyl. Sackaros är ”tomma kalorier” eftersom det ger energi men saknar näring i form av vitaminer eller mineraler. Ger snabb blodsockerhöjning, så i princip alla dieter rekommenderar att man undviker socker. Tvåa i värsting-ligan, efter druvsocker (glukos).

Laktos finns i däggdjursmjölk och består av en glukos- och en galaktosmolekyl. För att bryta ner laktos till blodsocker krävs enzymet laktas, vilket saknas hos laktosintoleranta. Eftersom laktos består av hälften glukos går blodsockret upp snabbt.

Maltos består av två glukosmolekyler och är en värre blodsockerhöjare än bordssocker. Maltos bildas då spannmål jäser, bland annat då malt jäser till öl. I öl har dock det mesta sockret omvandlats till alkohol så det är inte lika farligt ur GI-synpunkt som vissa hävdar.

Vanligt artificiellt sötningsmedel som kan ge en bismak vid upphettning. Sackarin går rakt igenom kroppen så det ger inga kalorier eller blodsockerpåslag. Kan ha lite besk eftersmak som brukar döljas med cyklamat eller aspartam. Används till saft, läsk och sylt. Säljs rent som bordssötningsmedlet Hermesetas. Suketter består av sackarin och cyklamat.

Supersött, vanligt artificiellt sötningsmedel som tål upphettning. Går rakt igenom kroppen så det ger inga kalorier eller blodsockerpåslag. I Sverige finns sukralos endast som tillsats i livsmedel och säljs inte som bordssötningsmedel än, vilket det gör i USA under namnet Splenda. Sukralos bryts ner väldigt långsamt i naturen så det finns frågetecken ur miljösynpunkt. Används i Coca-Cola Light, läsk, saft, O’boy, yoghurt, ketchup, risifrutti.

Sukrin är försäljningsnamnet på sockeralkoholen Erythritol, den snällaste av alla sockeralkoholerna. Det är populärt som sötningsmedel i USA och Japan eftersom det inte påverkar blodsockret alls, har noll kalorier, noll i GI och tål upphettning. Det blev godkänt i EU 2006. Erythritol finns naturligt i alger och svampar. Sukrin rekommenderas för lågkolhydratare.

En sockeralkohol som ger kalorier och blodsockerpåslag, men inte lika mycket som vanligt socker. Det är däremot snällt mot tänderna. Klarar uppvärmning. Maltitol omsätts långsamt i kroppen och kan därför ha laxerande verkan eller ge magproblem vid stor konsumtion. Vanligt i tuggummi och godis.

En sockeralkohol som förekommer naturligt i bland annat svampar, alger och selleri. Som alla sockeralkoholer ger det kalorier och blodsockerpåslag, men inte lika mycket som vanligt socker. Det är däremot snällt mot tänderna. Vanligt i tuggummi och godis. Kan vara laxerande om man äter mycket.

En sockeralkohol som förekommer naturligt i vissa bär och frukter. Som alla sockeralkoholer ger det kalorier och blodsockerpåslag, men inte lika mycket som vanligt socker. Det är däremot snällt mot tänderna. Är väldigt laxerande om man äter mycket. Används i tuggummi, smink och laxermedel.

Stevia (Sötflockel, Sweetleaf, Sugarleaf) är en växt från Paraguay som är 300 gånger sötare än socker. Det är ett naturligt sötningsmedel utan kemikalier, påverkar inte blodsockret, är kalorifritt och har GI på 0. Det tål värme och bakning. Stevia är mycket populärt bland lågkolhydrat-kostare och i Japan (där Aspartam är förbjudet). Det godkändes i USA 2008. I EU däremot har man inte godkänt Stevia som livsmedel än, men däremot har man godkänt Steviolglykosider (E 960) vilket är de söta ämnena i växten som extraherats. Stevia kan man odla hemma på fönsterbrädan.

En sockeralkohol som har visat sig motverka karies, så det används ofta i tabletter och tuggummin. Som alla sockeralkoholer ger det kalorier och blodsockerpåslag, men inte lika mycket som vanligt socker. Det är däremot snällt mot tänderna. Kan vara laxerande om man äter mycket. Xylitol är inte farligt för människor, men är dödligt giftigt för hundar eftersom de inte kan bryta ner ämnet.
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar