Skip to main content
Viktvagvisaren

Bantningsmedel


Vad innehåller egentligen bantningspiller?

HHär kan du läsa om det olika ingredienser som brukar användas i bantningspiller och om hur de fungerar. Fokus är på olika metoder att gå ner i vikt och på substanser, alltså inte på piller och produkter för viktminskning – ungefär som att beskriva socker och mjöl, inte muffins. Vill du i stället läsa mer om olika bantningspiller, klicka här.

Bantningsmedel typ 1: Gå ner i vikt att öka kroppens ämnesomsättning


Den första kategorin bantningsmedel bygger på principen att en högre ämnesomsättning i kroppen leder till att kroppen bränner fler kalorier. När kroppen gör av med mer energi än den får in uppstår ett underskott som kroppen kompenserar genom att göra sig av med reservlagren, det vill säga fettet, med viktminskning som följd.

Vetenskaplig grund

Ökad ämnesomsättning leder definitivt till att kroppen gör av med fler kalorier. Vissa substanser som höjer kroppens fettförbränning är bättre än andra, men de effektivaste har tyvärr ofta biverkningar eller är rent av förbjudna.

Exempel på bantningsmedel som ökar ämnesomsättningen

Ett antal ämnen återkommer ofta i produkter som ska öka ämnesomsättningen. Här är de vanligaste:

Produkter för viktminskning som innehåller dessa ämnen

Flera bantningspiller bygger på principen om ökad ämnesomsättning och innehåller ett eller flera av dessa ämnen:

Dieter som bygger på denna princip

En och annan diet har snappat upp idén med ökad ämnesomsättning och fört in det i sitt system. Exempelvis ABS-dieten, där man äter livsmedel som just ska öka ämnesomsättningen och 3-timmars-dieten, där man äter ofta och på det sättet håller igång ämnesomsättningen.

Bantningsmedel typ 2: Gå ner i vikt genom att minska blodsockersvängningarna

Den första kategorin bantningsmedel bygger på principen att en högre ämnesomsättning i kroppen leder till att kroppen bränner fler kalorier. När kroppen gör av med mer energi än den får in uppstår ett underskott som kroppen kompenserar genom att göra sig av med reservlagren, det vill säga fettet, med viktminskning som följd.

Principen är egentligen ganska enkel:
När du äter snabba kolhydrater (vitt bröd, pasta, ris, mm) spjälkas dess upp till socker i kroppen. När kroppen får i sig socker (i ren form eller uppspjälkat) reagerar den med att utsöndra insulin. Och det är här det börjar gå utför. Insulinet påverkar kroppen på ett antal olika sätt, där de för oss mest intressanta är att insulinet:

Den här kategorin bantningsmedel bygger på principen om att blodsockersvängningar leder till övervikt.

  • ser till så att energin från sockret försvinner från blodomloppet och in i cellerna. Detta gör att blodsockret sjunker vilket gör att vi blir hungriga igen och vill äta mer!
  • ger en signal till kroppen om att lagra allt fett det kommer åt, dvs allt fett vi just har ätit!

Båda dessa effekter är katastrofala om du vill gå ner i vikt. Du äter mer och allt fett du får i dig lagras! Här kan du läsa mer om insulin.

De bantningsmedel som tillhör denna kategori hjälper dig att minska blodsockersvängningarna och därför gå ner i vikt.

Vetenskaplig grund

Det kan anses bevisat att minskade blodsockersvängningar leder till viktminskning. Detta var för övrigt den metod som bantningens fader, William Banting använde redan på 1800-talet. Tyvärr så föll denna metod i glömska framför allt under 1970-talet då matindustrin började marknadsföra mängder med fettsnål mat som istället var baserad på, just det, snabba kolhydrater.

Exempel på bantningsmedel som minskar blodsockersvängningarna

Ett antal ämnen återkommer ofta i bantningspiller som försöker minska blodsockersvängningarna, ofta genom att sänka matens GI värde. Här är de vanligaste:

Produkter för viktminskning som innehåller dessa ämnen

Det finns flera produkter på marknaden som innehåller ett eller flera av dessa ämnen:

Dieter som bygger på denna princip

Det finns idag många low carb-dieter och dieter där man försöker sänka matens GI värde. De populäraste är GI metoden och LCHF metoden, men även Atkins, Montignac, South Beach och i viss mån Medelhavskost bygger på denna princip.

Bantningsmedel typ 3: Viktminskning genom lägre fettupptag

Principen bakom denna typ av bantningsmedel är samma som för bantningsmedel typ 1: man vill se till att kroppen får i sig färre kalorier än den gör av med. Vägen dit är dock annorlunda. I stället för att öka kroppens förbränning ser man här till kroppen inte tillgodogör sig det allt fett som kommer in med maten.

Detta gör man för det mesta rent fysiskt; man äter ämnen som suger upp fettet i magsäcken, kapslar in det, och sedan går ut den naturliga vägen.

Vetenskaplig grund

De ämnen som används fungerar i allmänhet bra; de binder till sig upp till 27% av fettet och tar med sig det ut. Vissa ämnen har dock ganska så otrevliga biverkningar när fettet kommer ut, såsom väldigt lös avföring…

Exempel på bantningsmedel som minskar kroppens fettupptag

Det vanligaste bantningsmedlet i denna kategori kommer från en kaktus som heter Opunitia ficus indica, och kan binda upp till 15 gånger sin egen vikt. Det finns på marknaden under två namn: NeOpuntia® och Lipoxitral™

Uppdatering november 2017: Det har nyligen börjat säljas ännu ett ämne i denna kategori, Lipomyl™ Chitosan, som fungerar på liknande sätt, men detta ämne binder upp till 60 gånger sin egen vikt, och är därför mycket effektivare än sina föregångare. I Sverige säljs det i bantningspillret Maxmedix Fatbinder.

Skillnaden mellan NeOpuntia® och Lipoxitral™ är i princip endast att NeOpuntia® klassas som kosttillskott medan Lipoxitral™ har blivit klassat som medicintekniskt hjälpmedel.

Ytterligare ett ämne som heter Orlistat gör att tarmarna inte kan ta upp fettet. Det används i läkemedel såsom Xenical

Bantningspiller som innehåller dessa ämnen

Bantningsmedel typ 4: Hungerdämpande medel

Tanken bakom hungerdämpande medel är rätt simpel. Är man mindre hungrig äter man mindre, får därmed i sig färre kalorier och energiunderskottet leder till viktminskning.

Vetenskaplig grund

Att det finns ämnen som få bort hungerkänslorna har varit känt länge. Problemet har varit att de flesta ämnen har varit skadliga för kroppen. Det har dock på senare år tagits fram (eller, i praktiken upptäckts) naturämnen som lurar hjärnan att tro att den nyss ätit, utan några andra märkbara effekter.

Exempel på bantningsmedel som dämpar hungerkänslorna

Ett bantningsmedel som nyligen godkänts av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA, är glucomannan, extrakt av konjaksrot. Det är en fiber som bildar en gel i magen, fyller ut magsäcken så att hjärnan tror att den är mätt. Enkelt och effektivt.

Ett seriöst medel i denna kategori är den afrikanska kaktusen Hoodia Gordonii, som bushmännen i århundraden använt när de skulle ut på långa jaktturer.

Även Synefrin är har hungerdämpande egenskaper.

Bantningspiller som innehåller dessa ämnen

Produkter som innehåller äkta Hoodia Gordonii verkar inte säljas i Sverige just nu (november 2017).

Synefrin återfinns i Lepigen Superstrong eller Core Synephrine.

Andra typer av bantningsmedel

Förutom de ovanstående grupperna finns det en uppsjö av andra bantningsmedel:

Detoxkurer

Tanken med detox är att man genom att rensa tarmsystemet på slaggprodukter når en viktminskning och mår bättre i allmänhet. Exempel på detox är Detox Greens.

Piller som utvecklar muskulaturen

Det finns ämnen som ger signaler till kroppen att minska på kroppsfettet och istället öka muskelmassan. CLA (konjugerad linolsyra), en fettsyra som ofta äts av personer som vill bygga muskler. CLA finns bland annat i Core Cla.

Piller som hämmar fettcellers tillväxt

Det har nyligen visat sig att Hallonketoner hindrar fettcellernas tillväxt och ger viktnedgång. Hallonketoner finns i Raspberry Ketone Pure eller Core Hallonketon..

Att tänka på

Att äta bantningsmedel är ett sätt att hjälpa kroppen på traven när du vill gå ner i vikt. I de flesta fall kommer dock vikten tillbaka när du slutar med bantningsmedlen. Ett tips är att välja en vettig diet samtidigt eller gå med i någon viktklubb, exempelvis GI-viktkoll eller Matdagboken så att du ändrar dina vanor på lång sikt och behåller din nya vikt.

De flesta bantningsmedel på marknaden klassas som naturmedel och anses därför ofarliga. Men, du bör inte äta bantningsmedel om du har eller har haft psykiska problem, är under 18 år, misstänker att du är gravid, ammar eller har eller har haft ätstörningar. Om du har njur, hjärt- och kärlproblem eller medicinerar bör du dubbelkolla att du verkligen kan äta ett visst bantningsmedel. Kolla helst med en läkare eller apotekare innan du börjar.

Lycka till!

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar