Skip to main content
Viktvagvisaren

Atkins

”Ät färre kolhydrater och gå ner i vikt”

Atkins
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b8.png
Latt
b6.png
 
1-10-combine
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b8.png
Latt
b6.png
 
1-10-combine

Atkins är en diet som bygger på på low carb-filosofin. Dess grundtanke är att man minimerar intaget av kolhydrater, dämpar blodsockersvängningarna och utsöndringen av insulin. Därför håller man sig mätt längre och minskar kroppens lagring av fett, samtidigt som man ändrar kroppens ämnesomsättning så att den går över i ketos.

Frågor och svar om Atkins

Atkins går ut på att det är kolhydraterna som är boven som leder till övervikt, inte fettet. När Atkins först kom sin diet fick den utstå mycket kritik eftersom den gick emot dåtidens lågkalori-teorier, men på senare tid har forskningsresultaten börjat hålla med om sockrets negativa konsekvenser och opinionen har svängt.

Med Atkins håller du kroppens förbränning hög genom att äta mycket fett, så kroppen inte hamnar i svält. Du drar ner på kolhydraterna vilket ger ett stabilt blodsocker så du håller dig mätt länge. Dessutom minskar kroppens fettlagring eftersom kroppen utsöndrar mindre insulin. Allt detta hjälper dig att gå ner i vikt.

Atkins bygger på fyra principer:

1) Minska kroppens fettlagring

När du äter kolhydrater (till exempel socker eller vitt bröd) reagerar kroppen genom att släppa ut insulin i blodet. Insulinet hjälper kolhydraterna att omvandlas till energi i cellerna. Men samtidigt signalerar insulinet till kroppen att lagra fett, vilket man ju vill undvika.

I Atkins tar man bort i princip alla kolhydrater från kosten. Då minskar insulinkicken, och därför lagras inte lika mycket fett.

2) Minska suget efter mat

Den höga insulinnivå som kolhydraterna ger upphov till leder till att blodsockret dalar snabbt en stund efter att du ätit. Efter 2-3 timmar ligger blodsockret jättelågt och du blir trött, småhungrig och sötsugen.

När du undviker kolhydrater stiger blodsockret inte så högt, dalar långsamt och blir aldrig riktigt lågt. Du håller dig mätt längre och äter därför mindre. Här kan du läsa mer om hunger.

3) Undvika svält

”Svält” är ett tillstånd som kroppen hamnar i när du äter för få kalorier. Det är en försvarsmekanism som kroppen har för att klara sig i extrema situationer när det saknas mat. Förutom att du känner extrem hunger så drar kroppen ner på ämnesomsättningen för att spara energi. Det innebär att kroppen bränner färre kalorier än vanligt. När du sedan äter en normal måltid eller återgår till normalt ätande lagrar kroppen så mycket energi det går, för att ha några kilos fettbuffert för säkerhets skull ifall den hamnar i svält igen. Väldigt praktiskt när det råder hungersnöd, men väldigt dumt om du vill gå ner i vikt! Här kan du läsa mer om svält.

Genom att äta mycket fett som Atkins förespråkar ger du kroppen signaler om att det finns ett överflöd med mat. Kroppen går på högvarv och bränner all energi den kan – perfekt när du vill gå ner i vikt!

4) Ketos

Normalt använder kroppen kolhydrater (glukos) som bränsle, eftersom det är effektivast. När man äter få kolhydrater räcker de inte till som bränsle, utan kroppen går över till att använda fett som bränsle istället (ketoner). Denna typ av fettförbränning kallas ketos.

Att bränna fett är inte lika effektivt som att bränna kolhydrater, därför gör man av med fler kalorier när man är i ketos och viktnedgången får extra fart.

De dieter där man eftersträvar ketos kallas ketogena dieter. Atkins, LCHF metoden samt i första fasen av GI-viktkoll bygger på denna princip, där man använder ketos för att få en snabb viktminskning och samtidigt bryta sockerberoendet.

För att hamna i ketos ska man äta färre än 20 g kolhydrater per dag.

Under de första två veckorna man är i ketos kan man få biverkningarna att känna sig borta i huvudet, småsvag eller lukta svagt av aceton. Det är för att kroppen inte hunnit vänja sig vid ketosen än och det går över.

Kort beskrivet äter man lika mycket kött som innan, men byter ut ris, pasta, bröd och potatis mot sallad eller grönsaker istället, samt klickar på lite extra sås eller fett. Totalt äter man lika mycket eller färre kalorier än med normalkost, trots att man äter mer fett, eftersom fett och protein gör att man håller sig mätt längre än på kolhydrater.

Att äta enligt Atkins påminner om att bli vegetarian, fast med kolhydrater istället för kött; man utesluter ett födoämne och efter ett tag saknar man det inte längre. Man kan till och med bli illamående av blodsockerspiken om man äter något som är sött eller kolhydratrikt. Som konsekvens mår man bättre överlag och går ner i vikt.

Atkins-metoden innehåller fyra faser. I alla faser ska man äta mycket kött, grönsaker och fett men undvika kolhydrater. Ju striktare fas, desto färre kolhydrater och desto snabbare viktnedgång.

Atkins fyra faser

Steg 1: Induktionsfas
Bryt sockerberoendet genom att äta extremt få kolhydrater, mindre än 20 g per dag, under två veckor. Du kommer att få viss sockerabstinens, men kroppen hamnar i ketos och vikten dalar snabbt.
Steg 2: Pågående viktnedgång
Man äter 40-60 g kolhydrater per dag. Denna fas kan hålla på i flera månader, tills man närmar sig målvikten.
Steg 3: Övergångsfas
Med bara något kilo kvar till målvikten ökar man antalet kolhydrater lite i taget tills viktminskningen avstannat och kroppen inte är i ketos längre.
Steg 4: Livslångt upprätthållande
Man håller målvikten och trivs resten av livet. Man får äta den mängd kolhydrater som gör att vikten står still.

Vad ska man äta då?

Mat du gärna får äta mycket av:
Kött, fisk, ägg, skaldjur, ostar, grädde, crème fraiche, yoghurt, keso, smör, olja, majonnäs, grönsaker som växer ovan jord, nötter, bär, oliver
Mat som är okej i mindre mängder:
Mjölk, tomater, paprika, gul lök, frukt, mörk choklad, sötningsmedel, vin, sprit
Fy-fy!
Ris, pasta, potatis, bröd, mjöl, socker, rotfrukter, söta frukter, light-produkter, öl
Atkins är en diet där du i princip slutar äta kolhydrater, såsom socker, bröd, pasta och potatis. Det är en livsstilsdiet där du långsiktigt ändrar på din kost, det är ingen snabbdiet. Den lämpar sig särskilt väl för personer på vilka de klassiska lågkalori-dieterna inte fungerar.
Atkins och Montignac var de första dieterna där man ansåg att det är kolhydraterna som leder till övervikt. Atkins är strängare än Montignac och GI metoden, som tillåter rätt många kolhydrater bara de har lågt GI värde.

Atkins är däremot inte lika sträng som LCHF metoden. Atkins tillåter att man lägger till fler kolhydrater mot slutet då man närmar sig sin målvikt, medan man i LCHF metoden fortsätter äta ungefär som i Atkins strängaste fas.

GI-viktkoll är en viktklubb på internet som är nästintill identiskt med Atkins i fas 1 och 2, men GI-Viktkoll tillåter fler kolhydrater än Atkins i den sista fasen samt adderar GI-tänk.

Motion är alltid bra. I Atkins metod sägs inget speciellt om träning, men träna gärna så går viktnedgången fortare. Vissa hävdar att de har sämre ork under dietens första strikta faser, medan andra inte märker av någon skillnad.
Atkins bröt mot alla regler och normer när han började hävda att det är kolhydraterna och inte fettet som gör oss tjocka. Därför blev hans metod testad i många vetenskapliga undersökningar. Samtliga visade att Atkins metod leder till större och mer permanent viktnedgång än låg-kaloridieter.

En populär kritik mot Atkins är att den leder till hjärt- och kärlsjukdomar eftersom man äter så stor mängd fett. Det har aldrig kunnat bevisas. Däremot har en studie visat att kvinnor som äter enligt Atkins har samma eller lägre risk för hjärtsjukdomar än kvinnor som äter lågfettkost. Studier har även visat fördelar med Atkins diet för diabetiker.

Man vet inte hur kroppen påverkas i längden av att äta en kost med mycket fett och protein. Eftersom Atkinsdieten ”bara” är 30 år gammal har inga riktigt långa studier hunnit göras. Men många undersökningar pågår just nu och ingen har hittills visat några negativa effekter av dieten på lång sikt.

Detta är en populär invändning mot Atkins diet och svaret är ja och nej. När Dr. Atkins dog vägde han cirka 130 kilo. Han dog av en huvudskada efter att ha halkat på en isfläck. Under tiden som han låg i koma på sjukhus fallerade flera inre organ vilket gjorde att kroppen samlade på sig över 30 kilo vätska. Som frisk vägde han ca 95 kilo. Han hade ett hjärtproblem som orsakades av ett virus (inte av kosten vilket påstås ibland), vilket gjorde att hans hälsa övervakades noggrant, och han var förutom det kärnfrisk.

Atkins motståndare har spridit ryktet att han dog fet och med hjärtproblem, båda orsakade av hans fettrika kost, vilket inte alls stämmer men ändå har lyckats skada Atkinsdietens rykte betydligt.

Ja, Atkins metod lämpar sig mycket väl för diabetiker, eftersom metoden går ut på att hålla en konstant låg insulinnivå genom undvikande av kolhydrater. Läs mer om lågkolhydratkost för diabetiker här: kostdoktorn
Nej. Det som gör en tjock är fett som kroppen lagrar, inte fett som du äter, vilket går emot allt man tidigare trott. Äter du kolhydrater och fett samtidigt ger kolhydraterna ett insulinpåslag som triggar fettlagring. Håller du däremot insulinet lågt genom att skippa kolhydraterna lagras inte lika mycket fett.
 • Atkins metod är mer av en livsstil än en diet. Därför kan det ge en långvarig viktminskning för resten av livet, om metoden passar och man trivs med den.
 • Man får äta god mat, vilket gör det lättare att hålla dieten – för visst är ost och gräddsåser godare än riskakor?
 • Man svälter sig inte utan får äta sig mätt.
 • När socker-avgiftningen väl är över slipper man sötsug och är inte ens sugen på den ”förbjudna” maten.
 • Det har bevisats att metoden fungerar – undersökningar har visat är viktnedgången går snabbare och håller längre än med traditionella lågfett-metoder.
 • Den största nackdelen är att om du väljer Atkins måste du ge upp vissa rätter för alltid, som pasta och risotto. En tröst kan dock vara när du väl vant dig av med dem kommer du inte längre att sakna dem, de ser helt enkelt inte goda ut längre och smakar inte gott.
 • Vissa forskare hävdar att Atkins metod kan leda till ökad risk för hjärtsjukdom och högt kolesterol eftersom man äter mycket fett. Det har dock inte kunnat bevisas och andra forskare hävdar motsatsen. Ju mer forskning som görs på Atkins desto fler positiva rapporter kommer fram.
 • Under den första, strikta fasen kan man uppleva sockerabstinens och vara lite borta i huvudet. Samtidigt kan andedräkten lukta lätt av ammoniak.
 • Det är inte alldeles enkelt att gå ut på restaurang eller vara bortbjuden eftersom mat i allmänhet oftast innehåller en hel del kolhydrater.
 • Metoden är inte alldeles enkel och du måste göra rätt för att det ska fungera. Du behöver vara påläst så investera i en bok.
Enklaste sättet att komma igång med Atkins är att läsa en bok. Dels för att lära sig vad man bör äta och inte, men även för att få inspiration. Den enda boken om Atkins på svenska är ”Den nya Atkins metoden : kosten som får dig att må bra och gå ner i vikt”.

Kan du engelska så kan du köpa orginalboken om Atkins, skriven av själva dr. Atkins: ”Dr. Atkins’ New Diet Revolution”.

Du kan även gå med i en viktklubb där du lär dig växla över till låg-kolhydratkost. De första faserna i GI-viktkoll är i princip detsamma som att följa Atkins.

1. Gå med i en viktklubb på nätet, såsom GI-viktkoll. Deras första fas ”rivstart” stämmer väldigt väl överens med Atkins. Där får då hjälp med att lära dig vad som är ”bra” och ”dålig” mat, vilket kan vara ett av de största problemen i början. I den sista fasen skiljer sig däremot GI Viktkoll från Atkins, där GI Viktkoll tillåter fler kolhydrater bara de har lågt GI.

2. Tänk på att när du går på diet och tar bort något från din kost ökar risken för bristsjukdomar. Komplettera därför med en effektiv multivitamintablett.

Ketos förväxlas ibland med ketoacidos, vilket är ett farligt tillstånd hos diabetiker. Man kan inte få ketoacidos bara genom att ändra sin kost, man måste vara diabetiker. Ketos däremot är inte farligt. Inuiterna ligger ofta i ketos veckor i sträck, när de inte har tillgång till spannmål och frukt utan lever enbart på kött och fett.

Det finns däremot inga längre studier, i storleksordningen 30 år eller mer, på de långsiktiga konsekvenserna av att ligga i ketos. Det finns inte heller studier på ketos under graviditet.

Hjärnan kan inte använda fett som bränsle, utan behöver kolhydrater. Men kroppen är smart nog att fixa det; när fettmolekylerna splittras till ketoner i levern skapas som biprodukt även små mängder socker, som åker rakt upp i hjärnan som bränsle och räcker för hjärnans behov.
Ja, det är inga problem. Det finns de som åkt vasaloppet och tävlat i triathlon medan de äter low-carb och ligger i ketos. Tänk på inuiterna, som är i ständig ketos när de är ute på jakt och det bara finns sälkött och sälfett att äta.

Under de första veckorna man är i ketos är kroppen ovan vid det och därför kan man känna sig svag och ha svårt att träna. Men kroppen vänjer sig.

Verkar inte Atkins vara något för dig? Atkins följer low carb-principen, så jämför gärna med andra varianter såsom GI metoden, LCHF metoden eller Montignac.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Ska äta
 • – kött
 • – fisk
 • – ägg
 • – skaldjur
 • – ostar
 • – grädde
 • – créme fraiche
 • – yoghurt
 • – keso
 • – smör
 • – olja
 • – majonnäs
 • – grönsaker som växer ovan jord
 • – nötter
 • – bär
 • – oliver
Ska inte äta
 • – ris
 • – pasta
 • – potatis
 • – bröd
 • – mjöl
 • – socker
 • – rotfrukter
 • – söta frukter
 • – light-produkter
 • – öl
 • Får äta lite av
 • – mjölk
 • – tomater
 • – paprika
 • – gul lök
 • – frukt
 • – mörk choklad
 • – sötningsmedel
 • – vin
 • – sprit
Passar dig som:
 • Vill fortsätta äta gott
 • Får sötsug av fettsnålt
 • Inte vill kaloribanta
 • Kan ändra maten radikalt
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar