Skip to main content
Viktvagvisaren

South Beach Diet

”Amerikansk GI-diet”

South Beach Diet
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b7.png
Latt
b8.png
 
1-10-combine
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b7.png
Latt
b8.png
 
1-10-combine

South Beach är en diet som bygger på att man ökar kroppens ämnesomsättning (fettförbränning) och slutar äta kolhydrater med högt GI värde, vilket sänker kroppens vilja att lagra fett och hjälper dig gå ner i vikt. Här kan du hitta frågor och svar om South Beach.

Frågor och svar om South Beach Diet

South Beach Diet bygger på tre principer:

Minska fettupptaget genom kost med lågt GI

När du äter snabba kolhydrater (till exempel socker eller vitt bröd), reagerar kroppen genom att släppa ut insulin i blodet. Insulinet hjälper kolhydraterna att omvandlas till energi i cellerna. Men, en bieffekt är att insulinet signalerar till kroppen att lagra fett, vilket ju inte är något man vill!

Tanken är att om man i stället för vitt bröd väljer mat med långsamma kolhydrater (lågt GI) får inte kroppen alls samma insulinkick, och även om du samtidigt äter fett stannar inte mycket kvar i kroppen.

Minska aptiten genom att undvika blodsockerdippar

När du äter mat med högt GI går som sagt insulinet i topp, och kroppen gör om sockret i blodet till energi i cellerna. När sockret försvunnit från blodomloppet sjunker blodsockret snabbt och du blir väldigt hungrig.

När du väljer mat med lågt GI slipper du blodsockerdippen, blir inte hungrig igen lika fort och äter mindre.

Hålla ämnesomsättningen på topp genom att äta ofta

Denna princip återkommer i många dieter. Tanken är att om kroppen får gå en längre tid utan mat börjar den tro att det är hungersnöd och drar ner på ämnesomsättningen för att spara på sina reserver (dvs fettet!). För att undvika detta ska man äta ofta för att kroppen ska hålla ämnesomsättningen hög och fettförbränningen på topp.

South Beach har tre faser. Efter den första fasen är den dock mindre strikt än några av sina kusiner såsom Montignac eller Atkins.

Fas 1: den Strikta fasen

South Beach dietens första fas pågår under två veckor, och här ska du tappa 4-5 kilo. Du kan äta tills du är mätt och du behöver inte dra ner på kalorierna, men du tar bort all mat med stärkelse ur kosten, det vill säga du äter inget bröd, ris, potatis, pasta eller socker. Du ska äta sex gånger varje dag vare sig du är hungrig eller inte för att hålla ämnesomsättningen på topp.

Fas 2: Stabiliseringsfasen

Under denna fas så ska du öka mängden kolhydrater, fast de kolhydrater du äter ska ha lågt GI. Du tappar i denna fas 0,5 till 1 kilo per vecka tills du nått din målvikt.

Fas 3: Slutfasen

Du är nu nere på din målvikt och kommer förhoppningsvis att befinna dig i denna fas resten av livet. Du kommer att ha nya matvanor och ska inte behöva anstränga dig för att behålla ditt nya jag.

För att lyckas med South Beach rekommenderas en del lättare motion, såsom en promenad på 30 minuter varje dag.
South Beach har liksom andra dieter som tar hänsyn till kroppens insulinpåslag fördelen att du förutom att gå ner i vikt får minskad risk för olika sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes med flera.

En ytterligare fördel med South Beach är att den är mindre strikt än några av dess kusiner (Atkins, Montignac), vilket gör den enklare att följa i längden.

Nackdelen med South Beach är liksom i de andra low carb dieterna att du för alltid säga adjö till vissa rätter såsom pasta eller risotto. Eftersom dieten bygger på att du på ett ganska på ett grundläggande sätt ändrar din kosthållning bör du läsa på ordenligt för att inte göra fel i detaljerna och därför misslyckas.
Om du bestämmer dig att testa dieten bör du läsa på för att undvika att göra fel i detaljerna och därför misslyckas. Du kan läsa om South Beach diet i boken ”The South Beach Diet Supercharged: Faster Weight Loss and Better Health for Life”.

När det kommer till kritan så handlar det om att du ändrar dina vanor så att du inte vår upp i vikt igen.
När du går på diet tar bort något från din kost, med ökad risk för bristsjukdomar. Därför bör du alltid komplettera med en effektiv multivitamintablett.

South Beach ingår i gruppen GI-dieter som alla bygger på liknande principer. Du kan jämföra med några av de andra låg-kolhydrat dieterna: Atkins eller Montignac.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Passar dig som:
  • Vill ha en GI diet
  • Tycker att LCHF är för strängt
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar