Skip to main content
Viktvagvisaren

Craze

”Dunderhonung för dig som tränar”

Craze
brand-logo
vetenskaplighet
b6.png
styrka
b10.png
Utan-bieffekter
b3.png
Foretagets-rykte
b10.png
Villkor-garantier
b8.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b6.png
styrka
b10.png
Utan-bieffekter
b3.png
Foretagets-rykte
b10.png
Villkor-garantier
b8.png
 
1-10-combine

Craze har slutat säljas. Titta i stället på andra PWO’s som kan hjälpa dig att få mer energi under träning, såsom Lepigen Superstrong (med synefrin) eller Burn X10 (med synefrin).

Craze höjer prestationsförmågan på gymmet och ger extra styrka och energi. Dess främsta ingrediens är Dendrobium, som sätter igång kroppen, ger välmående och ökar motivationen. Craze innehåller även andra ämnen för att optimera workouten.

Craze innehåller godkända substanser och är inte dopingklassat. Men organet WADA har speciella bestämmelser för vilka substanser som får intas i samband med tävling. Tävlar du i en sport som kontrolleras av WADA bör du inte ta Craze.

Här hittar du vanliga frågor och svar om Craze: vad som skiljer det från andra bantningspiller, dess nackdelar och fördelar.

Frågor och svar om Craze

Craze är ett kalorifritt kosttillskott för PWO, pre-workout, som intas 30-45 minuter innan träning. Det innehåller främst dendrobium, som är ett populärt prestationshöjande tillskott för att höja energin i kroppen och optimera träningspasset. Craze innehåller även andra ämnen som hjälper till på träningen, såsom kreatin, betain, citrullin, fenyletylamin, vitamin C och koffein. Craze har kallats för ”dunderhonung” av användare.
 • Dendrobium är en orkidé som använts i århundraden i traditionell kinesisk medicin och som blivit väldigt populär som prestationshöjare under 2012. Dess aktiva ämne fenyletylamin frisätter noradrenalin och dopamin i hjärnan. Noradrenalinet gasar igång kroppen, ökar pulsen, får hjärtat att slå kraftigare och utvidgar luftrören vilket ökar syresättningen av blodet. Dopaminet ger välbefinnande och ökad muskelkontroll. Därmed gör dendrobium att du blir pigg, full av energi, orkar mer på träningspasset och mår allmänt bra. Fenyletylamin är troligtvis det ämne som ger njutningen efter ett träningspass, så kallat ”runners high”. Läs mer om dendrobium på Dendrobium.se.
 • Koffein är allmänt uppiggande och ökar ämnesomsättningen.
 • Kreatin finns naturligt i kroppens muskler och är en snabbtillgänglig energikälla vid högintensiv träning. Tillskott av kreatin har visat sig öka prestationen under explosivt, kortvarigt muskelarbete. Kreatin får man i sig genom fisk och rött kött.

Allt sedan Craze lanserades 2012 i USA har de varit i blåsväder och blivit granskade samt stämda för att ha innehållit olagliga substanser. De har blivit friade från allt och både FDA och svenska SKL (statens kriminaltekniska laboratorium) har kommit fram till att Craze inte innehåller några olagliga substanser.

Jag skulle vilja säga nja, nästan. De viktigaste, kraftfullaste ingredienserna i Craze är dendrobium, kreatin och koffein. Kreatin och koffein fungerar verkligen, men på dendrobium finns det inte tillräckligt med studier än. De som tillverkar Craze säger att Craze har testats i fyra placebo-kontrollerade dubbelblind-studier som påvisat dess effekt och säkerhet.

Eftersom dendrobium är såpass nytt som kosttillskott finns det inga kliniska studier på människor än. Däremot ger labbstudierna lovande resultat. Det är sant att dendrobiums aktiva ämne fenyletylamin frisätter noradrenalin och dopamin i hjärnan, vilket sätter igång kroppen och ger energi och välmående.

Koffein är välkänt för att öka ämnesomsättningen, fettförbränningen och kroppens energiförbrukning. Det har vetenskapligt bevisad effekt.

Kreatin har undersökts noggrant efter biverkningar, men inga har kunnat påvisas (utom vid överdosering). Kreatin har visat sig förbättra prestationen i sporter med upprepad högintensiv ansträngning, leda till mer muskelhypertrofi, bättre återhämtning och förbättrad glykogeninlagring.

Koffein
Koffein är allmänt uppiggande och ökar ämnesomsättningen, det har bevisats i många studier. Det är även vätskedrivande.

Dendrobium
Dendrobium är en av de 50 fundamentala örterna i traditionell kinesisk medicin. Inom traditionell kinesisk medicin har Dendrobium används för att behandla sjukdomar i njurar, lungor och mage samt mot feber, impotens och diabetes. Nyligen har studier på djur visat att Dendrobium har febersänkande och smärtlindrande effekt.

Det aktiva ämnet i dendrobium heter fenyletylamin. Fenyletylamin finns även i choklad, men i mycket mindre mängder, och är troligtvis det som ger välmåendet av choklad.

Det har inte gjorts några ordentliga vetenskapliga studier med dendrobium på människor. Men det är sannolikt fenyletylamin som ligger bakom välbefinnandet som följer av träning, det så kallade ”runner’s high”. En studie visar att efter ett 30 minuters träningspass på 70% av maxpuls hade försökspersonerna 77% högre halt av fenyletylamin i urinen.

Fenyletylamin frisätter noradrenalin och dopamin i hjärnan. Noradrenalinet gasar igång kroppen, ökar pulsen, får hjärtat att slå kraftigare och utvidgar luftrören vilket ökar syresättningen av blodet. Dopaminet ger välbefinnande och ökad muskelkontroll. Det är vetenskapligt känt.

Kreatin
Kreatin har i en studie visat sig förbättra prestationen i sporter med upprepad högintensiv ansträngning, leda till mer muskelhypertrofi, bättre återhämtning och förbättrad glykogeninlagring.

En annan studie lät två grupper tjejer styrketräna i 10 veckor. Tjejerna som fick kreatin ökade sin maximala styrka 25% mer än placebogruppen.

Craze har slutat säljas, och in skrivande stund (25:e september 2020) verkar inga andra piller med dendrobium säljas i Sverige. Titta i stället på andra fettförbrännare som hjälper till vid träningen, såsom Lepigen Superstrong (med synefrin) eller Burn X10 (med synefrin).
Svenskt Kosttillskott har funnit i branschen länge och är ett hederligt bolag. Vi har aldrig hört något negativt om dem.

Craze säljs styckvis utan abonnemang, vilket är bra. Vi på viktvägvisaren rekommenderar att köpa bantningspiller styckvis, eftersom abonnemang ökar risken att det blir dyrare än man tänkt. De oseriösa bluffbolagen använder sig i princip alltid av abonnemang.

Företaget som tillverkar Craze hävdar att Craze har testats i fyra placebo-kontrollerade dubbelblind-studier som påvisat dess effekt och säkerhet, och att dess innehåll kontrollerats av deras interna endokrinolog såväl som av en oberoende toxolog.

Craze innehåller koffein och dendrobium som gör att du blir piggare och får mer energi, därför bör känsliga inte äta Craze sent på kvällen för att undvika sömnproblem. Är du känslig mot stimulantia kan du testa med en lägre dos Craze i början och öka gradvis.

Koffeinet och dendrobiumet kan göra att blodtrycket höjs något. Rapporterade biverkningar av dendrobium är sömnsvårigheter, förlorad aptit, håglöshet, ångest, kramper och sänkt blodtryck.

De med schizofreni har ofta höga halter fenyletylamin naturligt i blodet. Eftersom dendrobium innehåller fenyletylamin, bör inte de som lider av schizofreni eller har anlag för schizofreni äta kosttillskott med dendrobium.

Kreatin rekommenderas inte för personer med njurskador eller personer som har hög risk för att utveckla njurproblem bl.a diabetes, ärftlighet etc. Vid överdosering kan kreatin ge magbesvär.

Tillverkaren avråder från att använda Craze om du är under 18 år, gravid, ammar, medicineras, har hjärtproblem, högt blodtryck eller lider av annat medicinskt tillstånd.

Nej, du måste inte träna när du äter Craze. Men dendrobium fungerar extra bra som just pre-workout-tillskott, då det ökar energin, styrkan, motivationen och muskeltillväxten under passet, så passa gärna på att träna samtidigt.
Nej, du kan äta som du brukar.

Du bör inte dricka alkohol eller inta cannabis samma dag som du tar Craze, eftersom de gör att dendrobiums aktiva ämne fenyletylamin bryts ner betydligt långsammare. Så de dagar du tänkt festa, avstå från Craze, men dagen före och efter går bra.

Ja, craze är lagligt. Det är inte dopingklassat.

Allt sedan Craze lanserades 2012 i USA har de varit i blåsväder och blivit granskade samt stämda för att ha innehållit olagliga substanser. De har blivit friade från allt och både FDA och svenska SKL (statens kriminaltekniska laboratorium) har kommit fram till att Craze inte innehåller några olagliga substanser.

Däremot har organet WADA ett regelverk som gäller för tävlande idrottsutövare. Det regelverket är strängt och förbjuder en rad ämnen för de som tävlar. Tävlar du i en idrott som kontrolleras av WADA bör du inte äta Craze. Så länge du inte tävlar är det fritt fram.

Dendrobiums aktiva ämne fenyletylamin kan ge falskt utslag för amfetamin och metamfetamin i simpla drogtester. Mer avancerade drogtester visar att det inte alls är amfetamin eller metamfetamin, utan det fullt lagliga fenyletylamin det handlar om. Be om ett blodprov eller ett mer avancerat drogtest ifall du får falskt utslag.

Nja. Dendrobium sätter igång kroppen och när den går upp i varv frigörs energi ur cellerna. Det samt kroppens ökade ämnesomsättning gör att fler kalorier förbränns än vanligt, vilket gör att du kan gå ner i vikt. Men dendrobiums främsta funktion är att ge energi, välmående samt ökad styrka, motivation och uthållighet på träningen, inte att gå ner i vikt. Det kommer på köpet. När musklerna byggs kan det vara så att vågen visar samma vikt, men skillnaden syns i spegeln och på måttbandet.

Kreatin binds i musklerna med hjälp av vatten, vilket gör att du kan gå upp 1-2 kg i vikt under de första dagarna du äter Craze. Den här viktuppgången består alltså av vatten i musklerna, inte av fett.

 • Ökad prestationsförmåga, styrka, motivation och energi på träningspasset.
 • Efter-träningen-välmående, utan att ha tränat.
 • Dendrobium ger även positiva effekter utanför träningen, såsom bättre humör, pigghet, motivation, stärkt immunförsvar samt ökad potens.
 • Koffein och dendrobium kan göra det svårt att varva ner och sova, samt kan höja blodtrycket.
 • Dendrobium är rätt nytt inom kosttillskottsvärlden, så det finns inga ordentliga forskningsrapporter på människor än. Det har dock används i tusentals år inom traditionell kinesisk medicin.
 • Bör ej kombineras med alkohol eller cannabis samma dag.
 • Tävlingsidrottare i sporter som kontrolleras av WADA bör ej äta Craze
 • Craze kan ge falskt utslag för amfetamin och metamfetamin i enkla drogtester. Mer avancerade drogtester och blodprov visar dock sanningen – det är fenyletylamin det handlar om, vilket är en fullt laglig substans.
Craze är främst ett PWO, pre-workout tillskott, inte ett bantningspiller.
Det finns dock åtta olika grupper av bantningspiller:

Piller som ökar kroppens fettförbränning

Piller som minskar hungern

Piller som hämmar fettcellernas tillväxt

Piller som blockerar fettet i maten

Piller som blockerar kolhydraterna i maten

Piller som sänker GI-värdet

Piller som ökar energinivåerna och orken i träningen

Piller som omvandlar fett till muskler

Just nu finns kombinationserbjudandet Viktminskning Intensiv med 7 produkter; 2 burkar med fettförbrännaren Burn X10, 4 burkar av måltidsersättningen Diet Shake och en burk Omega-3. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Vilket ska man då välja? Läs vår guide till att hitta det bantningspiller som passar just dig bäst här!

Craze har slutat säljas. Titta i stället på andra PWO’s som kan hjälpa dig att få mer energi under träning, såsom Lepigen Superstrong (med synefrin) eller Burn X10 (med synefrin).
Rör ut 1-2 portioner i 4-6 dl vatten ca 30-45 minuter innan träning. Första dagarna, börja doseringen med 0,5 – 1 skopa för att öka toleransnivån i kroppen successivt. Använd aldrig mer än 2 skopor på 24 timmar. Använd ej produkten på kvällen för att undvika sömnbesvär.

Kontrollera dock alltid doseringen mot vad som står på burken innan du börjar, utifall något ändrats sen jag skrev detta.

Du kan kombinera Craze med CLA. Det är en fettsyra som finns kött från gräsbetande djur, vilket tyvärr inte är så vanligt idag. CLA ökar muskelmassan och minskar kroppsfettet. CLA finns bland annat i Core Cla.

Du kan även kombinera Craze med ett kosttillskott som ökar fettförbränningen, till exempel Lepigen Superstrong, Bodyfat Burner Night och Burn X10.

Vill du gå ner i vikt bör du även följa en sund diet. När det kommer till kritan så handlar det om att du ändrar dina vanor så att du inte vår upp i vikt igen.

Allt sedan Craze lanserades 2012 har det stått på barrikaderna för dendrobium, mot misstänksamma myndigheter.

Vissa forskare hävdade att dendrobium inte innehöll fenyletylamin naturligt, utan att det blivit tillsatt av Craze, medan andra hävdade att det visst ingick naturligt. Craze undersöktes och det visade sig att de inte tillsatt fenyletylamin.

Craze blev stämda 2012 i USA, anklagade för att Craze skulle innehålla amfetamin. Ett år senare avslogs stämningen sedan det visat sig att Craze inte alls innehöll amfetamin.

Den 8 april 2013 sändes ett reportage i SVT där man intervjuar en ung man som fick besöka sjukhuset efter att ha tagit Craze. Konstigt nog var hans rapporterade biverkningar (ryckande muskler, paranoida tankar) inte alls som de biverkningar andra användare rapporterat, såsom förlorad aptit, sömnsvårigheter och håglöshet, vilket verkade konstigt. Som följd tog SKL (svenska statens kriminaltekniska laboratorium) på sig att analysera Craze.

Deras preliminära utsaga var att Craze innehöll ett metamfetamin-analogt ämne som riskerar att narkotikaklassas i Sverige, N-etyl-1-fenyl-2-butylamin. I väntan på utredningen drogs Craze tillbaka från hyllorna i många butiker. Till slut, den 24:e april 2013, rapporterade SKL att de EJ funnit någon substans klassificerad som narkotika, dopingmedel eller hälsofarlig vara enligt svensk lag. Detta innebär alltså att det är fritt fram att sälja, köpa och bruka dendrobium i Sverige.

Verkar inte Craze vara något för dig? Titta runt på sajten så kanske du hittar något som passar dig bättre, lycka till!

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
 • Vill få extra kraft på träningspasset
 • Inte tävlar i en WADA-sport
Köp i stället
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar