Skip to main content
Viktvagvisaren

Synefrin

”Adrenalinets kusin”

Synefrin
brand-logo
vetenskaplighet
b8.png
styrka
b10.png
Utan-bieffekter
b2.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b8.png
styrka
b10.png
Utan-bieffekter
b2.png
 
1-10-combine

Synefrin är ett kamp- och stresshormon som gör dig pigg, ohungrig och energisk. Kroppens fettförbränning ökar och du gör av med fler kalorier, vilket hjälper dig att gå ner i vikt. Synefrin är därför sedan länge en populär fettförbrännare och ett effektivt bantningsmedel. Baksidan är dock att det inte är särskilt bra för kroppen att vara stressad under längre perioder och biverkningarna kan vara otrevliga.

Synefrin ingår som aktiv ingrediens i Lepigen Superstrong eller Core Synephrine.

Här hittar du vanliga frågor och svar om Synefrin.

Frågor och svar om Synefrin

Synefrin är ett hormon som är kusin till adrenalin, noradrenalin och dopamin, dvs kroppens fly- eller slåss-hormoner. Synefrin fungerar ungefär likadant som de – kroppen hamnar i stridsberedskap. Ämnesomsättningen ökar med cirka 10%, det förbränns fler kalorier, hungerkänslorna dämpas, man blir pigg och får energi samtidigt som prestationsförmågan ökar. Det gör att man både går ner i vikt och mår allmänt bra. Den ger den extra energikick som ibland kan behövas vid till exempel nattarbete eller hård träning.

Baksidan är att pulsen och blodtrycket ökar, vilket kan ge biverkningar på hjärta och kärl såsom hjärtklappning. Man kan bli rastlös och få sömnproblem. På lång sikt tar kroppen en hel del stryk av att vara konstant stridsberedd och aldrig få slappna av.

Synefrin är lagligt och receptfritt i Sverige så länge dosen är under 160 mg per dag. Synefrin används även som medicin mot akut lågt blodtryck, då med dosen 100 mg 3 gånger dagligen.

Synefrin liknar till sin struktur Efedrin som läkemedelsklassades 2005 efter larmrapporter om allvarliga biverkningar och till och med dödsfall. Synefrin är en ”Efedrin light” med färre och svagare biverkningar men fungerar med samma filosofi, båda sätter kroppen i stridsberedskap. Efter läkemedelsklassningen har många bantningspiller bytt ut Efedrin mot Synefrin i sina piller.

Eftersom Synefrin är prestationshöjande är det populärt för att få extra ork och energi på träningen. Vissa idrottsförbund klassar dock Synefrin som doping, så elitidrottare bör kolla upp reglerna noga.

Ja, Synefrin är lagligt. Produkter som innehåller mer än 160 milligram synefrin per dagsdos har dock av Läkemedelsverket klassats som läkemedel.

Synefrin finns i ett antal olika viktminskningsprodukter, bland annat Lepigen Superstrong eller Core Synephrine.

På engelska heter Synefrin ”Synephrine”, och man ser även ofta felstavningar såsom ”Synerfin” eller ”Synferin”.

På innehållsförteckningen står det ofta Pomerans, Citrus Aurantium eller Bitter orange i stället för Synefrin. Detta eftersom skalet på den omogna citrusfrukten pomerans innehåller höga halter av Synefrin. Den mogna frukten innehåller bara låga halter Synefrin så det är ingen fara att äta själva frukten. Det mesta Synefrinet utvinns ur pomerans.

Synefrin finns även i plantorna Coryphanta och Dolichothele, men de är ovanligare.

Det finns minst två kliniska studier som visar på viktnedgång med Synefrin och minst tre kliniska studier som visar att Synefrin ökar kaloriförbränningen i kroppen. Flera studier pågår just nu.
Ja, det är inte det säkraste bantningspillret på marknaden – effektivitet och risker brukar tyvärr ofta gå hand i hand.

”Extrakt med högt innehåll av Synefrin” finns listat i Livsmedelsverkets ”vägledning över Växter och växtdelar som är Olämpliga i Livsmedel” eftersom det kan ge biverkningar på hjärta och kärl. Det är oklart vad de menar med ”högt innehåll”.

Möjliga biverkningar är: Höjt blodtryck, hjärt- och kärlpåverkan, hjärtklappning, ökad hjärtrytm, kärlkramp, hjärnblödning, huvudvärk, sömnproblem, oro i kroppen, rastlöshet, svettningar, psykiska biverkningar såsom ångest.

Det finns risk för tillvänjning så man måste öka dosen för att få samma resultat, vilket ökar risken för allvarliga biverkningar.

Koffein förstärker Synefrins goda effekter men höjer även risken för allvarliga biverkningar.

De extrakt som säljs kan innehålla mellan 4 och 95% synefrin, så se till att du får den procenthalt du vill ha.

Koffein förstärker Synefrins effekt och ökar även risken för allvarliga biverkningar. Några bantningspiller innehåller redan både Synefrin och koffein, så var försiktig med kaffedrickandet.

Synefrin får enligt en tillverkare inte kombineras med alkohol eller mediciner, medan andra tillverkare inte varnar för detta alls.

Vissa idrottsförbund klassar Synefrin som doping, så elitidrottare bör kolla upp sina dopingregler noga.

Synefrin bör enligt en tillverkare inte användas av personer under 18 år, ammande, gravida eller personer som lider av besvär som t.ex. infektion, diabetes, högt blodtryck, hjärtproblem, migrän, psykiska besvär eller förstorad prostata.

Synefrin finns i ett antal olika viktminskningsprodukter, exempelvis Lepigen Superstrong eller Core Synephrine.

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
  • Tycker man det är värt risken så ger det effektiv viktminskning. Plus för mentala skärpan.
Produkter med synefrin:
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar