Skip to main content
Viktvagvisaren

Hoodia gordonii

”Afrikansk kaktus som får dig tro att du just ätit”

Hoodia gordonii
brand-logo
vetenskaplighet
b5.png
styrka
b7.png
Utan-bieffekter
b9.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b5.png
styrka
b7.png
Utan-bieffekter
b9.png
 
1-10-combine

Hoodia Gordonii är ett bantningsmedel som minskar hungerkänslor och sötsug. Dess effekt har bevisats i kliniska studier.

För närvarande säljs inga produkter med Hoodia i Sverige. Vill du ha ett hungerdämpande bantningspiller kan du i stället testa Diet Fiber.

Här hittar du vanliga frågor och svar om bantningsmedlet Hoodia gordonii.

Frågor och svar om Hoodia

Hoodia gordonii är en kaktusliknande växt som växer i Kalahariöknen. Hoodia har länge använts av naturfolket San som tuggar växten för att dämpa aptiten under långa jaktturer. 1937 upptäcktes medlet av holländare som studerade Sanfolket.

Hoodia gordonii gör att hungerkänslorna dämpas vilket håller i sig i flera timmar. En teori är att det aktiva ämnet tolkas likadant som glukos av hjärnan som därmed tror att man nyss har ätit. För oss västerlänningar som vill gå ner i vikt hjälper det genom att vi får i oss färre kalorier eftersom vi äger mindre och mer sällan.

Ja. I en studie år 2001 fick en grupp överviktiga bantningspiller med Hoodia och en annan grupp placebo. Resultatet var att de som fick Hoodia fick kraftigt dämpade hungerkänslor och åt ca 1000 kalorier färre per dag än de som fick placebo, trots att båda grupperna fick äta hur mycket de ville.

Hoodia Gordonii är en sällsynt växt som är skyddad i Sydafrika, så det finns många falska ”Hoodia” på marknaden. Uppemot 80% av alla sålda medel tros innehålla Hoodia som inte är äkta, så läs noga på etiketten. Andra namn för Hoodia Gordonii är Therein, Xhoba och Flugtallrik.

Läkemedelsverket anser att Hoodia är så effektivt att det egentligen bör klassas som läkemedel. Men de har inte hunnit utreda det färdigt än, vilket krävs för läkemedelsklassning. Det är därför fortfarande fritt fram att köpa Hoodia receptfritt i Sverige, men risken finns att det blir receptbelagt när läkemedelsverket hunnit säga sitt.
Undersökningar visar att Hoodia är väldigt effektivt som hungerdämpare och bantningsmedel, utan synbara biverkningar. Hungern försvinner och man blir ointresserad av mat. Man rekommenderas till och med att vara försiktig och se till att verkligen äta och dricka, så man inte glömmer bort det. Det har däremot inte gjorts tillräckligt många studier för att utom allt tvivel kunna garantera att ämnet inte påverkar levern eller andra organ negativt. Därför bör man vara försiktig med att ta Hoodia om man har diabetes, hjärtproblem, blödarsjuka, leversjukdom, njursjukdom, är gravid eller ammar.
  • Det finns många falska hoodiaprodukter på marknaden. Se till att du köper en som innehåller riktig hoodia gordonii.
  • Hoodia minskar hungern, men det är det enda det gör. Du måste själv se till att du minskar på portionerna, inte överäter och inte tröstäter.
  • Äter du alltför lite kommer kroppen att må dåligt, du kan hamna i svält eller få brist på något näringsämne.
  • Det är fortfarande inte kliniskt bevisat att Hoodia saknar biverkningar på lång sikt eftersom medlet är under utredning.
  • En nackdel är att du riskerar att jojo-banta. Om du snabbt går ner med Hoodia utan att du lär dig att i grunden äta sunt kommer snart kilona tillbaka. Därför bör man vara försiktig med att ta Hoodia om man har diabetes, hjärtproblem, blödarsjuka, leversjukdom, njursjukdom, är gravid eller ammar.
Det finns falska hoodia-produkter på marknaden som innehåller en vanlig kaktus istället för Hoodia Gordonii.

För närvarande säljs inga produkter med Hoodia i Sverige. Vill du ha ett hungerdämpande bantningspiller kan du i stället testa Diet Fiber.

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
  • Verkar faktiskt fungera! Tyvärr finns det många produkter med falsk ”Hoodia” på marknaden.
Hungerdämpare:
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar