GI metoden |
”Byt ut snabba kolhydrater mot långsamma” |
GI metoden är en diet som följer principen om att växla över till kolhydrater med lägre GI värde. Du håller dig mätt längre, kroppen lagrar mindre fett, och du kommer att gå ner i vikt. Här kan du hitta frågor och svar om GI metoden.
Frågor och svar om GI metoden
Minska fettupptaget genom kost med lågt GI
När du äter snabba kolhydrater (till exempel socker eller vitt bröd), reagerar kroppen genom att släppa ut insulin i blodet. Insulinet hjälper kolhydraterna att omvandlas till energi i cellerna. Men, en bieffekt är att insulinet signalerar till kroppen att lagra fett, vilket ju inte är något man vill.
Tanken är att om man i stället väljer långsamma kolhydrater (lågt GI-värde) får inte kroppen alls samma insulinkick, och även om du samtidigt äter fett lagras inte lika mycket i kroppen.
Mindre aptit tack vare stabilare blodsocker
När du äter mat med högt GI stiger blodsockret brant. Det frigörs då en stor mängd insulin för att pressa ner blodsockret som sedan dalar snabbt. Efter 2-3 timmar ligger blodsockret jättelågt och du blir trött, småhungrig och sötsugen.
När du väljer mat med lågt GI stiger blodsockret inte så högt, dalar långsamt och blir aldrig riktigt lågt. Du håller dig mätt längre och äter mindre.
Det finns olika knep som sänker ett livsmedels GI-värde, som till exempel genom att hälla vinäger eller citron på maten eller att ångkoka maten i stället för att ugnsbaka.
Metoden ingår i gruppen GI-dieter och low carb dieter som bygger på principen att begränsa kolhydraterna, till skillnad från lågkalori-dieter som istället är fettsnåla.
Skillnaden mellan GI metoden och Montignac är att Montignac även vill att man utesluter mättade fetter ur kosten, dvs grädde, mjölkprodukter och smör. GI metoden har däremot inga åsikter om vilka fetter man äter. Enligt Montignac kan man även välja att äta en kolhydratrik måltid ibland och då istället dra ner på fettet. Det tänket finns inte i GI metoden där man alltid vill hålla kolhydraterna få och långsamma.
Du ska undvika: vitt mjöl, godis, socker, juice, läsk, vitt bröd, ris och potatis i stora mängder. Öl.
En del GI-varianter säger att man även ska dra ner på fettet och använda lightprodukter. Det är omdebatterat. De flesta förespråkar att man äter ordentligt med fett eftersom det ger mättnad, motverkar sötsug och eftersom lightprodukter oftast innehåller socker i stället för fett. Att bara äta mat med lågt GI är strängt nog, om man dessutom ska dra ner på fettet är risken att man hoppar av. Men om man inte går ner tillräckligt kan man testa att dra ner lite på fetthalten.
Du kan även köpa färdiglagade GI-rätter som matlådor, till exempel GI-boxen som är framtagen av GI-profilen Ola Lauritzson. Eller Carbzone, som har produkter för GI, LCHF, Atkins och de som allmänt vill dra ner på kolhydraterna.
Eftersom dieten bygger på att du på ett grundläggande sätt ändrar din kosthållning bör du läsa på ordenligt för att inte göra fel och därför misslyckas.
Du kan även köpa färdiglagade GI-rätter, till exempel GI-boxen framtagen av GI-profilen Ola Lauritzson, som levererar hem den färdiglagade maten åt dig. Eller Carbzone, som har produkter för GI, LCHF, Atkins och de som allmänt vill dra ner på kolhydraterna.
Du kan också köpa en bok om GI om du vill gå in på djupet och vara säker på att göra rätt i detaljerna. Några böcker om GI:
”GI gourmet – Viktminskning för dig som älskar god mat”, av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.
”GI dag för dag : 30 dagar till en nyttigare livsstil”, av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.
1. Det finns några bantningspiller som sänker GI värdet på maten man äter. Kan vara något att ta till hjälp om du är bortbjuden och vill äta en bit tårta. Exempel på dessa piller är Bodyfat Burner Night och Green Coffee Pure.
2. Gillar du inte att laga mat, eller frestas lätt att fuska, kan GI-boxen vara en idé. De levererar färdiga GI-luncher och middagar för en månad hem till dig. Måltiderna är designade för viktminskning och GI.
2. Saknar du verkligen bröd och pasta? Carbzone har sådana produkter för GI, LCHF, Atkins och de som allmänt vill dra ner på kolhydraterna.
- – helkorn
- – fullkornsbröd med hela korn
- – ärtor
- – linser
- – bönor
- – råris
- – frukt
- – bär
- – fullkornspasta
- – mjölkprodukter
- – vitt mjöl
- – godis
- – socker
- – juice
- – läsk
- – vitt bröd
- – ris och potatis i stora mängder.
- Kan ändra ditt mat-tänk
- Inte har tid att träna
- Inte vill kaloribanta
- Vill ha en ”lagom” diet
Hej,
Jag undrar om det finns någon förteckning/tabell som kan vägleda mig om vad jag kan ersätta en råvara med. Jag som t.ex. hatar gröna ärtor skulle vilja vad jag kan ha i rätten istället.
Mvh
Bitte Mantzana
Mycket bra och naturlig diet/livsstil. gi-viktkoll är perfekt hjälp för nybörjare. Prova, ni kommer inte ångra er när ni märker av den förbättrade hälsan.
GI-metoden funkade jättebra för mig. Gick ner en del i vikt men då började jag också röra på mig en del samtidigt som jag la om kosten. Med GI är ju ingen tanken att man ska tappa en massa kilo fort som i andra mer extrema dieter utan det är mera en livsstil. Mat tar till exempel inte bort alla kolhydrater som en del tycks tro utan man byter ut snabba kolhydrater mot långsamma och kan därför fortsätta äta det mesta (fast fullkornsbröd i stället för vanligt, osv). Därför är dieten lätt att fortsätta leva med tycker jag.
Jag hade också en GI-period för ett par år sedan, då jag faktiskt lyckades gå ner 12 kilo. Jag minns att man ibland tappade en massa kilo fort och sedan var på en platå och sedan kom viktnedgången igång igen.
Gick ner 10 kilo på 5 veckor med gi-metoden för tre år sen. Har dock fått tillbaka 8 av dem sedan dess när jag slarvade mer och mer. Men visst funkar det.
Har följt GI-metoden under ett år tappat 10 kilo. Det bästa är att jag bara behövt hoppa över ”tråkig” mat som potatis och ris, men kan äta kött och goda såser i stället. Gillar metoden skarpt! Och ja, jag är medlem i GI-viktkoll!