Skip to main content
Viktvagvisaren

GI metoden

”Byt ut snabba kolhydrater mot långsamma”

GI metoden
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b5.png
Latt
b9.png
 
1-10-combine
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b5.png
Latt
b9.png
 
1-10-combine

GI metoden är en diet som följer principen om att växla över till kolhydrater med lägre GI värde. Du håller dig mätt längre, kroppen lagrar mindre fett, och du kommer att gå ner i vikt. Här kan du hitta frågor och svar om GI metoden.

Reklam: beställ hem Ola Lauritzsons GI-box med färdiglagade GI-måltider! Perfekt för 5:2, mindre än 500 kcal per måltid.

Frågor och svar om GI metoden

GI metoden bygger på två principer:

Minska fettupptaget genom kost med lågt GI

När du äter snabba kolhydrater (till exempel socker eller vitt bröd), reagerar kroppen genom att släppa ut insulin i blodet. Insulinet hjälper kolhydraterna att omvandlas till energi i cellerna. Men, en bieffekt är att insulinet signalerar till kroppen att lagra fett, vilket ju inte är något man vill.

Tanken är att om man i stället väljer långsamma kolhydrater (lågt GI-värde) får inte kroppen alls samma insulinkick, och även om du samtidigt äter fett lagras inte lika mycket i kroppen.

Mindre aptit tack vare stabilare blodsocker

När du äter mat med högt GI stiger blodsockret brant. Det frigörs då en stor mängd insulin för att pressa ner blodsockret som sedan dalar snabbt. Efter 2-3 timmar ligger blodsockret jättelågt och du blir trött, småhungrig och sötsugen.

När du väljer mat med lågt GI stiger blodsockret inte så högt, dalar långsamt och blir aldrig riktigt lågt. Du håller dig mätt längre och äter mindre.

GI står för ”Glykemiskt Index” och är ett mått på hur fort ett livsmedel ökar ens blodsockervärde. GI-värdet är en siffra, ju högre värde desto snabbare kolhydrater och onyttigare mat. Skalan är beräknad utifrån vitt bröd som har ett GI på 100. Enligt GI metoden bör man inte äta livsmedel med GI över 60. Mängden mat spelar också roll, dvs den Glykemiska Belastningen (Glycemic Load, GL). En liten mängd mat med högt GI kan nämligen ge mindre sockerbelastning på kroppen än stora mängder med lågt GI.

Det finns olika knep som sänker ett livsmedels GI-värde, som till exempel genom att hälla vinäger eller citron på maten eller att ångkoka maten i stället för att ugnsbaka.

GI metoden kräver egentligen inte att du drastiskt ändrar dina kostvanor, men att du växlar över till annan typ av mat – äter fullkornsbröd i stället för vitt bröd, fullkornspasta, och så vidare. Vissa livsmedel måste dock uteslutas i princip helt, såsom socker, öl eller tårta.

Metoden ingår i gruppen GI-dieter och low carb dieter som bygger på principen att begränsa kolhydraterna, till skillnad från lågkalori-dieter som istället är fettsnåla.

GI metoden tillhör de snällare lågkolhydrat-dieterna. Atkins och LCHF tar nämligen bort nästan alla kolhydrater ur kosten och eftersträvar ketos, medan GI metoden och Montignac tillåter kolhydrater så länge de är långsamma.

Skillnaden mellan GI metoden och Montignac är att Montignac även vill att man utesluter mättade fetter ur kosten, dvs grädde, mjölkprodukter och smör. GI metoden har däremot inga åsikter om vilka fetter man äter. Enligt Montignac kan man även välja att äta en kolhydratrik måltid ibland och då istället dra ner på fettet. Det tänket finns inte i GI metoden där man alltid vill hålla kolhydraterna få och långsamma.

Du ska äta: Byt ut kolhydraterna mot helkorn, fullkornsbröd med hela korn, ärtor, linser, bönor, råris, quinoa och bulgur. Frukt, bär, fullkornspasta och mjölkprodukter går också bra. Till det äter du proteiner och fett som vanligt. Ett glas vin går också bra.

Du ska undvika: vitt mjöl, godis, socker, juice, läsk, vitt bröd, ris och potatis i stora mängder. Öl.

En del GI-varianter säger att man även ska dra ner på fettet och använda lightprodukter. Det är omdebatterat. De flesta förespråkar att man äter ordentligt med fett eftersom det ger mättnad, motverkar sötsug och eftersom lightprodukter oftast innehåller socker i stället för fett. Att bara äta mat med lågt GI är strängt nog, om man dessutom ska dra ner på fettet är risken att man hoppar av. Men om man inte går ner tillräckligt kan man testa att dra ner lite på fetthalten.

Du kan även köpa färdiglagade GI-rätter som matlådor, till exempel GI-boxen som är framtagen av GI-profilen Ola Lauritzson. Eller Carbzone, som har produkter för GI, LCHF, Atkins och de som allmänt vill dra ner på kolhydraterna.

Att motionera regelbundet är alltid en bra idé. Om du börjar med GI metoden behöver du inte motionera, även om en snabb promenad om dagen definitivt kan snabba på din viktminskning.
GI metoden bygger på forskningsresultat och är väl vetenskapligt underbyggd. Metodens effektivitet har påvisats vid ett flertal vetenskapliga undersökningar.
GI metoden är mer en livsstil än en diet. Du lär dig äta annorlunda och förutom att du tappar i vikt permanent minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes med flera.
Nackdelen med GI är liksom med de andra lågkolhydrat-dieterna att du för alltid måste säga adjö till vissa saker som godis, chips, mackor på vitt bröd, öl och läsk (fast så är det ju med de flesta dieter).

Eftersom dieten bygger på att du på ett grundläggande sätt ändrar din kosthållning bör du läsa på ordenligt för att inte göra fel och därför misslyckas.

Om du bestämmer dig att testa GI är egentligen det enklaste att gå med i en viktklubb på nätet med fokus på GI, där du får en massa hjälp att både börja och fullfölja dieten, med recept, GI-tabeller, expertråd, hälsodagbok och en massa annat.

Du kan även köpa färdiglagade GI-rätter, till exempel GI-boxen framtagen av GI-profilen Ola Lauritzson, som levererar hem den färdiglagade maten åt dig. Eller Carbzone, som har produkter för GI, LCHF, Atkins och de som allmänt vill dra ner på kolhydraterna.

Du kan också köpa en bok om GI om du vill gå in på djupet och vara säker på att göra rätt i detaljerna. Några böcker om GI:
”GI gourmet – Viktminskning för dig som älskar god mat”, av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.
”GI dag för dag : 30 dagar till en nyttigare livsstil”, av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.

Det är några tips och tricks för att lyckas bättre med GI metoden:
1. Det finns några bantningspiller som sänker GI värdet på maten man äter. Kan vara något att ta till hjälp om du är bortbjuden och vill äta en bit tårta. Exempel på dessa piller är Bodyfat Burner Night och Green Coffee Pure.
2. Gillar du inte att laga mat, eller frestas lätt att fuska, kan GI-boxen vara en idé. De levererar färdiga GI-luncher och middagar för en månad hem till dig. Måltiderna är designade för viktminskning och GI.
2. Saknar du verkligen bröd och pasta? Carbzone har sådana produkter för GI, LCHF, Atkins och de som allmänt vill dra ner på kolhydraterna.
Verkar inte GI metoden vara något för dig? GI-dieten har många anhängare, men det finns andra alternativ som bygger på liknande låg-kolhydrat principer: Atkinsdieten, South Beach dieten eller Montignacmetoden.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Ska äta
 • – helkorn
 • – fullkornsbröd med hela korn
 • – ärtor
 • – linser
 • – bönor
 • – råris
 • – frukt
 • – bär
 • – fullkornspasta
 • – mjölkprodukter
Ska inte äta
 • – vitt mjöl
 • – godis
 • – socker
 • – juice
 • – läsk
 • – vitt bröd
 • – ris och potatis i stora mängder.
Passar dig som:
 • Kan ändra ditt mat-tänk
 • Inte har tid att träna
 • Inte vill kaloribanta
 • Vill ha en ”lagom” diet
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar