Skip to main content
Viktvagvisaren

Jojo-bantning

Hur du undviker det klassiska misstagen när du försöker gå ner i vikt

Jojo-bantning är något av det tråkigaste man kan drabbas av när man kämpar med sin vikt: att man efter att ha avslutat en sträng diet går upp alla de tappade kilona, och mer därtill. Här är en kort förklaring av vad jojo-bantning innebär.

Om du går på en sträng diet och drar ner kraftig på kalorierna finns det en risk att kroppen hamnar i svält. När du sedan börjar äta normalt igen tror kroppen att den just överlevt en allvarlig kris (krig, naturkatastrof, missväxt) och kommer att rusta sig för att klara sig bättre nästa gång det händer. Detta gör den genom att snabbt fylla på fettreserverna igen och lägga på några kilo extra för att vara på den säkra sidan.

Var därför försiktig med låg-kalori dieter: Om du överdriver kaloriminskningen och hamnar i svält kommer du alltså med stor sannolikhet gå upp allt igen och lite till, så du blir ännu mer överviktig än tidigare.

Det finns andra metoder att gå ner i vikt som tar hänsyn till detta och ser till att du får i dig tillräckligt med kalorier för att undvika jojo-bantning; läs exempelvis om att gå ner i vikt genom att minska på kolhydraterna, äta mat med lägre GI, eller öka fettförbränningen.

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar