Skip to main content
Viktvagvisaren

Glucomannan

"Blir till en gelé i magen som gör dig mätt och sänker matens GI"

Glucomannan
brand-logo
vetenskaplighet
b10.png
styrka
b6.png
Utan-bieffekter
b10.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b10.png
styrka
b6.png
Utan-bieffekter
b10.png
 
1-10-combine

Glucomannan kallas även konjaksrot eller glukomannan och är det enda bantningspreparatet som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA godkänt som viktminskningspreparat. För att få denna status måste det finnas gedigna vetenskapliga bevis.


Glucomannan fungerar alltså bevisligen. Glucomannan är en fiber som när den kommer i kontakt med vatten expanderar till en gelé. När detta händer i magen blir du mätt fortare – det finns helt enkelt mindre plats för mat i magen. Vill du köpa glucomannan så är det huvudingrediens i exempelvis Diet Fiber eller Maxmedix Glucomannan.

Glucomannan sänker samtidigt GI:t på maten du just ätit, eftersom det gör att kroppen tar upp kolhydraterna ur maten långsammare, samtidigt som det är kalorifritt. Du blir mätt fortare, äter mindre, får en stabilare blodsockerkurva så att sötsuget dämpas och det tar längre tid innan du blir hungrig.

Flera vetenskapliga studier har visat att konjakrot ger viktminskning.

Frågor och svar om Glucomannan

Glucomannan, även kallat konjakrot, är en fiber som expanderar vid kontakt med vatten så och kan absorbera upp till 50 gånger sin vikt. Det har en enkel men effektiv funktion – glukomannan sväller till en géle i magen som gör innehållet i magsäcken mer trögflytande. Därför blir effekten liknande som om du ätit mat med lägre GI-värde. Detta minskar dina blodsockersvängningar vilket gör att du håller dig mätt längre. Dessutom tar gelén upp plats i magen så att du blir mätt fortare.

Att du blir mätt fortare, och håller dig mätt längre, leder till att du äter mindre och går ner i vikt.

När maginnehållet är mer trögflytande stannar maten kvar längre i magsäcken och tas upp långsammare av kroppen, vilket innebär att blodsockret inte stiger lika fort. Med lägre blodsocker utsöndrar kroppen mindre insulin. Insulin signalerar till kroppen att lagra fett, så lägre insulin gör att kroppen lagrar mindre av fettet du fått i dig.

Glucomannan passar dig om du följer GI-konceptet men även om du bara vill minska på kalorierna.

Ja. Flera vetenskapliga studier har visat att glukomannan leder till viktminskning. Det är skälet till att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA godkänt det som viktminskningspreparat (läs rapporten här).

I en 8-veckors dubbelblind-studie med 20 deltagare visade det sig att de som ätit glukomannan innan maten gick ner betydligt mer än kontrollgruppen. Läs rapporten här.

Även principen bakom har bevisats vid flera tillfällen: förtjockningsmedel gör att maten stannar i magen längre och att man därför inte blir hungrig lika fort. Det har även visat sig att om du äter kött, potatis och tar ett glas vatten till blir du hungrig snabbare än om du mixar köttet, potatisen och vattnet till en puré och äter den så – mat som är trögflytande mättar helt enkelt längre.

Vill du köpa glucomannan så är det huvudingrediens i exempelvis Diet Fiber eller Maxmedix Glucomannan.
Glucomannan fungerar rent fysiskt i kroppen: det är ett förtjockningsmedel som gör maten i magsäcken mer trögflytande. Därför har den väldigt få biverkningar – faktiskt är det helt tomt i listan på biverkningar!

Tänk dock på att dricka ordentligt med vatten när du tar glukomannan så att ämnet har mycket vätska att bilda gelé av i magen.

Eftersom glukomannan sväller av vatten är det viktigt att skölja ner pillret med ordentligt med vatten, så att det inte fastnar i halsen vilket kan ge kvävningsrisk.

Glucomannan kommer att göra att du håller dig mätt längre och inte får samma sötsug som tidigare. Det kommer därför att vara lättare att inte äta för mycket och att undvika sötsaker. Men, du måste själv lyssna på din kropp och faktiskt minska på portionerna och inte äta mängder med godis – pillret kommer inte att göra jobbet åt dig.

Tänk på att dricka ordentligt med vatten (minst 2 deciliter) när du tar Glucomannan så att den har mycket vätska att bilda gelé av i magen.
Nja, du behöver inte ändra vad du äter. Men eftersom Glucomannan gör dig mätt fortare och minskar sötsuget, är det viktigt att du lyssnar på kroppens hunger och slutar äta när du är mätt. Fortsätt inte att äta lika mycket av ren vana. Glucomannan kommer inte ge viktnedgång av sig självt, du behöver använda den hungerdämpande effekten till att äta mindre.
Det beror på tillverkaren, men normalt så ja.
Glukomannan har vetenskapligt bevisad viktminskande effekt.

Det påverkar inte kroppens funktioner, såsom hjärtrytm eller enzymer – bara gör maten du äter mer trögflytande i magen.

Som en bonus har glukomannan visat sig förbättra kolesterolet.

Glucomannan kommer inte hjälpa dig gå ner i vikt ifall du fortsätter äta lika mycket som förut. Den dämpar hungern, men du måste själv se till att utnyttja det till att minska portionerna.
Glucomannan bildar en mättande gelé i magen som sänker GI:t. De flesta andra bantningsmedel innehåller ämnen som ökar ämnesomsättningen eller fettförbränningen.
Du beställer en burk på nätet; de två märken vi rekommenderar är Diet Fiber eller Maxmedix Glucomannan.
Nej, du måste inte träna när du äter Glucomannan.

När man går ner i vikt är alltid en del av viktnedgången fett, en del är muskler. Undersökningar visar att om man motionerar under tiden man försöker gå ner i vikt så blir viktnedgången en större del fett och mindre del muskler än utan motion.
Glucomannan mättar och minskar hungern. Du kan kombinera det med ett bantningspiller som ökar fettförbränningen, till exempel Lepigen Superstrong, Bodyfat Burner Night och Burn X10.

Följer du en sund diet och tränar kommer du att gå ner i vikt fortare än om du enbart äter Glucomannan.

För att undvika bristsjukdomar är det alltid bra att äta en effektiv multivitamintablett.

Verkar inte Glucomannan vara något för dig? Titta runt på sajten så kanske du hittar något som passar dig bättre, lycka till!

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
  • Ofta plågas av hunkerkänslor
  • Ofta äter för mycket
  • Vill ha bevisad effekt
Produkter med Glucomannan
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar