Skip to main content
Viktvagvisaren

Low Carb


Sluta äta kolhydrater och tappa kilon!

Kolhydrater och deras relation till övervikt har varit en av 2000-talets hetaste potatisar i viktminskningskretsar. I ena ringhörnan har vi haft ett konservativt etablissemang som envist hävdat att man måste äta relativt mycket kolhydrater för att kroppen ska må bra och att lågkalori-dieter är det enda rätta. I andra ringhörnan ha vi haft entusiastiska low carb anhängare som hävdat att kolhydrater är den stora boven som leder till övervikt. Nedan försöker jag göra en relativt objektiv genomgång av kolhydrater och deras betydelse på vikten.

Kolhydrater – hur påverkar de din vikt?

Kolhydrater är samlingsnamnet på socker, stärkelse och kostfiber och är ett ämne som återfinns i potatis, pasta, sötsaker, frukt mm. Kroppen använder kolhydrater som bränsle; till att röra på sig, generera kroppsvärme och för att hålla hjärnan igång.

Ett kilo kolhydrater innehåller lika mycket energi som protein och cirka hälften så mycket som fett. Kolhydrater i sig leder inte till övervikt, men när du äter kolhydrater så utsöndrar kroppen den stora boven i vikt-dramat, nämligen insulin.

Insulin säger åt kroppen att lagra energin som fett. Ju mer insulin, desto mer fett lagras. Mängden insulin i kroppen beror på hur mycket kolhydrater man ätit, samt hur snabbt dessa påverkar blodsockret, deras ”GI värde”. Dessa två sammantaget kallas ”Glykemisk Belastning” och räknas som gram kolhydrater * kolhydraternas GI värde. Ju färre gram kolhydrater desto lägre Glykemisk Belastning, mindre insulin och mindre fettlagring.


Att äta enligt low carb principen passar dig som…

  • Vill gå ner mycket i vikt
  • Lider av sötsug
  • Hellre äter ost och goda såser än pasta och ris
  • Är tillräckligt motiverad för att lära dig ett nytt sätt att äta, och klarar utmaningen att inte kunna äta allt på restaurangmenyerna
  • Har, eller är i riskzonen för att få diabetes

Hur du gör för att äta low carb..

Du kan minska mängden kolhydrater du får i dig på flera sätt:

1. Low carb dieter

Man kan tro att konceptet med att gå ner i vikt genom low carb principen är ett modernt påfund. Faktum är dock att redan bantningens fader, William Banting, i mitten av 1800-talet gick ner över 20 kilo på ett år genom att gå över till en kost fattig på kolhydrater.

De moderna dieterna som bygger på low carb principen började med Atkins-metoden som sedan har förfinats och spetsats till genom den ännu striktare LCHF-dieten. Nyligen lanserades LCHQ som är en lite snällare variant av LCHF, med fokus på nyttiga fetter och bra råvaror.

Dieterna bygger på att man i princip helt slutar äta kolhydrater, och får i sig endast 10-50 gram om dagen. Kroppen får slut på socker i blodet och ändrar ämnesomsättningen till ett läge som kallas ”Ketos”. Då omvandlas fett till ”Ketoner”, vilka sedan används som bränsle i stället för blodsockret glukos. Kroppen går alltså över från kolhydratdrift till fettförbränning.

Dessa dieter passar främst dig som redan testat olika dieter och misslyckats, då de är ganska strikta och kan vara svåra att följa innan man lärt sig vad man får och inte får äta. Det finns mindre strikta low carb dieter där man i stället för att ta bort kolhydrater ur maten växlar om till kolhydrater med lägre glykemiskt index (GI värde), till exempel GI metoden, Montignac och South Beach.

2. Kosttillskott som minskar mängden kolhydrater du får i dig

Det finns två sorters bantningsmedel som kan göra att din kropp tar upp färre kolhydrater: de som hindrar nedbrytningen av kolhydrater i tarmen och de som hämmar kroppens upptag av glukos.

PhaseLite – vita kidneybönor hämmar enzymet alfa-amylas, vilket sänker blodsockervärdet.

Klorogensyra hämmar kroppens upptag av glukos och leder därför till lägre blodsocker.

Inga av dessa ämnen tar egentligen bort kolhydrater ur maten, men minskar kolhydraternas negativa effekt på blodsockret (sänker deras GI värde) och därmed påslaget av insulin.

3. Bantningspiller för dig som vill dra ner på kolhydraterna

Det har ännu inte tagits fram något bantningspiller som på ett effektivt sätt skulle ta hindra kroppen från att ta upp kolhydrater som man får i sig med maten. Det finns dock flera piller som jämnar ut blodsockerkurvan och därför kan vara till hjälp om du följer en diet fattig på kolhydrater men då och då ”syndar” genom att äta något sött eller ska bort på middag och vill minska konsekvenserna.

Dessa är bland andra Bodyfat Burner Night och Green Coffee Pure.

4. Viktklubbar för att lära dig äta low carb

Att dra ner på kolhydraterna är inte enkelt. Det finns många fallgropar, i synnerhet med dieter såsom Atkins eller LCHF metoden där ett av målen är att hamna i Ketos. Du måste hålla stenhård koll på hur mycket kolhydrater olika livsmedel innehåller för att dieterna överhuvudtaget ska vara effektiva.

Just därför kan det vara en stor hjälp att gå med i en viktklubb, där du får menyer, kolhydraträknare och många andra hjälpmedel.

Den första fasen i GI-viktkoll är väldigt nära Atkins eller LCHF.

Matdagboken har nyligen lanserat en mängd funktioner för personer som följer LCHF.

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar