Skip to main content
Viktvagvisaren

Detox


Rensa kroppen på gifter och slaggprodukter!

 • Vad är detox? Varför ska man detoxa?
 • Kan detox hjälpa mig att gå ner i vikt?
 • Hur kommer jag igång?
 • Tips och råd vid detox

Detox betyder ”avgiftning”. Tanken bakom detox är att vårt moderna liv leder till att vi får i oss en hel del ämnen som inte är särskilt nyttiga för kroppen. En detoxkur rengör kroppen på gifter, ger en fräsch nystart och ser till att alla organ är i toppform.

Onyttig mat, stress, alkohol och kemikalier från livsmedelstillverkningen gör att kroppen lagrar slaggprodukter på hög vilket ger hälsobesvär och extrakilon på magen. Genom att med jämna mellanrum detoxa kroppen ger man den en chans att återhämta sig.

Känner du att du är du sugen att testa den Detoxkur så kan du titta på exempelvis Detox Greens.

Kan detox hjälpa mig att gå ner i vikt?

Jo, några kilon kommer du nog att tappa efter en detoxkur, eftersom du blir av med slaggprodukter som samlats i kroppen och i tarmarna, och eftersom du under detoxkuren äter väldigt nyttigt. Med nyttigt menas mat som är naturlig och full av vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt att du undviker alkohol, nikotin och rött kött.

Tänk dock på att om det är viktminskning du främst är ute efter ska du i stället läsa våra sidor om dieter och bantningspiller.

Du kan tappa ytterligare några kilon runt magen om du kombinerar din detoxkur med någon form av tarmsköljning.

Men, tänk på att själva idén med detox inte är att gå ner i vikt, utan att du ska bli friskare, må bättre och få bättre tarmfunktion.

Hur kommer jag igång med en detoxkur?

Det finns en massa sätt att detoxa på, allt från enveckasdieter och fasta till renande kosttillskott och detoxpiller, kolon-rengörare (tarmsköljning), fotbad och fullständiga detoxkurer.

Detoxdieter

Detox kan liknas vid en modern form av fasta, med skillnaden att du får äta fast föda.

Alla detoxkurer är olika, men i alla ska man undvika alkohol, kaffe, cigaretter, salt, socker och vitt mjöl. Man äter mycket frukt och grönsaker, dricker vatten och äter så vegetariskt man kan. Yoga, meditation, massage, bastubad och att sova minst 8 timmar per natt brukar också uppmuntras.

Tips och råd när du detoxar

Drick mycket vatten, gärna med citron pressad i, för att skölja kroppen.

 • Ät ekologiska frukter, bär, gröna grönsaker, rotfrukter och baljväxter – ekologiska alternativ innehåller mindre gifter och tillsatser, vilket i sin tur inte belastar kroppen och hämmar dess naturliga rening. Frukter och bär innehåller mycket antioxidanter vilket ger kroppen energi och näring. Gröna grönsaker är rika på klorofyll vilket ökar pH-värdet i kroppen och gör kroppen mindre sur.
 • Ät fibrer. De hjälper kroppen att driva ut gifter och samtidigt behålla en normal tarmfunktion.
 • Undvik socker och sötningsmedel som försurar kroppen och ger påslag av insulin, som hämmar fettförbränningen.
 • Undvik koffein, alkohol och tobak.
 • Tillaga maten med omsorg – behåll så mycket näring som möjligt, ät mycket sallad och gärna vegetariskt.
 • Ät lite och ofta – gärna 5-7 portioner om dagen. Det håller energinivån uppe och magen i balans vilket underlättar för kroppens naturliga utrensning.
 • Motionera gärna. Att svettas är ett bra sätt att hjälpa kroppen att avlägsna gifter. Hellre lågpulsträning såsom promenader och simning än högpulsträning.
 • Bada bastu, yoga, meditera eller få en massage. Var harmonisk och försök att inte stressa. Välj bort skärmarna ett tag och plocka upp en god bok.

Varning för dessa produkter!

På sista tiden har det dykt upp flera detoxpiller som vi varnar för. Skälet är framför allt att de kommer med ett abonnemang som det är svårt att avsluta, de ligger på svartlistor samt att konsumentverket har varnat för företagen bakom.

Just nu varnar vi för följande detoxpiller:

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar