Skip to main content
Viktvagvisaren

Viktväktarna

”Möten, Mat, Motion och Motivation”

Viktväktarna
brand-logo
brand-logo
 
1-10-combine

ViktVäktarna är en viktklubb som erbjuder tydliga instruktioner för kosthållning, peppning genom veckomöten då man träffas i en grupp med en viktkonsulent, samt en onlinetjänst. ViktVäktarna bytte under hösten 2009 koncept ganska så rejält och anpassade sin metod efter de senaste kostråden.

Här hittar du vanliga frågor och svar om ViktVäktarna: vad som skiljer det från andra bantningspiller, dess nackdelar och fördelar. Längst ner kan du även lämna omdömen eller läsa vad andra skriver om ViktVäktarna.

Frågor och svar om ViktVäktarna

ViktVäktarna (Weight Watchers) började som Amerikanska hemmafruar som träffades en gång i veckan och peppade varandra att gå ner i vikt. Nuförtiden är det ett stort företag som finns i 30 länder och erbjuder både viktprogram, böcker och matvaror. Med 40 års erfarenhet inom viktminskningsbranchen har ViktVäktarna hjälpt miljontals gå ner i vikt. Traditionellt var matfilosofin lågfett och lågkalori, men i november 2009 lanserade ViktVäktarna sitt nya koncept där man även tar hänsyn till mättnad, fibrer och kolhydratinnehåll då en maträtt poängsätts. Poängen döptes samtidigt om från Points till ProPoints.
ViktVäktarna hjälper överviktiga gå ner i vikt genom tydliga instruktioner om hur man ska äta, recept, kunniga viktkonsulenter samt ett eget forskningsinstitut. Det hålls möten varje vecka där man träffas i grupp och stöttar varandra tillsammans med en viktkonsulent. För de som inte vill eller kan gå på möten finns ViktVäktarna Online.
All mat man äter kostar ProPoints och man får ett antal ProPoints att spendera under veckan, samt extrapoäng om man motionerar. Man får även en lyxbonus att använda någon gång under veckan. ProPoints för en maträtt beräknas utifrån protein, kolhydrater, fett och fibrer.
ViktVäktarna har byggt sin metod på fyra grundpelare, vilka är Möten, Mat, Motion och Motivation.
 • Möten
  Varje möte är som en diskussion som leds av en konsulent, med olika teman varje vecka (t.ex. äta ute, stressätande, motion). Konsulenten delar ut programmaterial och man har möjlighet att köpa viktminskningsprodukter. Genom att träffas i grupp stöttar man varandra, vägs (i enrum), peppas och kan diskutera frågor och tips med varandra.
  Möten hålls på många ställen runt om i Sverige. Till exempel finns fem olika ställen i Stockholm, ett i Luleå och fyra i Göteborg. För de som inte vill gå på möten finns ViktVäktarna Online.
 • Mat
  Genom ProPoints-systemet finns det inga bestämmelser om vad du får och inte får äta. Du kan äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna tillhandahåller listor över olika livsmedels ProPoints och Mättnadsfaktor. De nyttigaste livsmedlen får låga ProPoints-värden. Är de dessutom rika på protein och fibrer, som mättar bra, markeras de med Mättnadsfaktor. På ViktVäktarnas recept står alltid rätternas ProPoints och Mättnadsfaktor.
  ViktVäktarnas kostfilosofi går ut på nyttig, näringsrik mat som man håller sig mätt länge på och kan njuta av. Man går ner i vikt i jämn, långsam takt genom att antalet ProPoints man får göra av med varje dag är anpassat till en själv. Antalet ProPoints för just dig räknas ut av din konsulent på mötena, alternativt på webben i ViktVäktarna Online. Det finns tre olika sätt att få ProPoints:
  Dagliga ProPoints. Beräknas utifrån kön, vikt, längd och ålder. Exempel: 38 ProPoints per dag. Man skall äta upp allt och inte spara till någon annan dag eller senare i veckan.
  Veckobonus. En bonus på 35-49 ProPoints som man får äta när man vill under veckan. Underlättar vid helgmys och oplanerade situationer.
  Aktivitets-ProPoints. När man motionerar får man extra ProPoints.
 • Motion
  ViktVäktarnas metod förutsätter inte att man motionerar, däremot underlättar det viktminskningen och är något de förespråkar. ViktVäktarna sätter inte upp personliga träningsprogram men hjälper gärna till med tips och motivation. Motion ger dessutom extra ProPoints.
  Har du mer än 20 kg övervikt bör du inte träna med hög intensitet utan professionell övervakning.
 • Motivation
  Genom att träffas på mötena motiverar man varandra. Att gå på möten är en viktig del i processen och undersökningar visar att de som deltar i mötena lyckas bättre att gå ner i vikt, skapar ett aktivare liv samt höjer sin livskvalitet.
När du är med i ViktVäktarna får du äta i princip allt, men inte alltid och inte hur mycket som helst. ProPoints systemet bygger på att det går åt olika mycket ProPoints beroende på vad du äter.

Kycklingfilé, fläskfilé och oxfilé är bra proteinkällor. Kycklingklubbor däremot får ett högre ProPoints-värde eftersom skinnet innehåller en massa fett.

Man får äta hur mycket frukt, bär och grönsaker man vill, med undantagen avokado, ärter och majs.

Ris, pasta, bulgur, quinoa och couscous får man äta nästan fritt. Som bröd däremot gäller bara riktigt grovt rågbröd.

Fil och yoghurt, keso och kesella är godkända mjölkprodukter. Ost, grädde och crème fraiche däremot är alltför feta. Lågfettvarianter av dessa går bra ibland.

Här är några exempel på vad man kan äta när man är med i ViktVäktarna. Man får själv kombinera ihop frukost, lunch, mellanmål och middag så att man landar på det antal ProPoints man har att spendera (t.ex. 38 ProPoints/dag).
FRUKOST
Fruktyoghurt med müsli och frukt8 ProPoints
Havregrynsgröt med banan3 ProPoints.
Smoothie med rågbröd och kalkon7 ProPoints
MELLANMÅL
Grönsaksstavar med gräddfilsdipp2 ProPoints
Avokado med kaviarkeso4 ProPoints
Nästan all frukt0 ProPoints
Kaffe Latte2 ProPoints
LUNCH / MIDDAG
Dinkelsallad med skinka & örtkeso8 ProPoints
Lax med ajvar, minifraiche, potatis11 ProPoints
Viltburgare med savojcoleslaw9 ProPoints
Rotpytt med kantareller och halloumi7 ProPoints
TILLBEHÖR
Nästan alla grönsaker0 ProPoints
Potatisar, 2 st3 ProPoints
Pasta (Penne, 1 dl okokt)3 ProPoints
Ris, bulgur (1/2 dl okokt)4 ProPoints
LYX
Rödvin, 2 dl5 ProPoints
Lättöl, 33 cl3 ProPoints
Liten kanelbulle, 45 g4 ProPoints
Chips, 2 dl4 ProPoints
Onlinetjänsten innehåller bland annat följande:
 • Kostprogramsintroduktion och genomgång, som annars fås på första mötet
 • Checklista med matdagbok, där du lägger in allt du äter
 • Receptskapare som beräknar ProPoints för dina favoritrecept och föreslår hur du kan göra dina recept hälsosammare
 • Framgångsdiagram där man lägger in sin vikt och ser viktnedgången i kurvor
 • Receptbank och måltidsidéer
 • Träningsrekommendationer, träningsvideos
 • Forum där man kan diskutera och peppa varandra
 • Tips, råd och information från experter inom mat, näringslära och träning
ViktVäktarna kostar olika beroende på om du vill använda ViktVäktarnas tjänster fullt ut, bara vill gå på ett möte då och då, bara vill använda ViktVäktarna online eller om du redan nått sin målvikt och bara vill komma på möten för att få hjälp med peppning att behålla vikten.

Vill du använda hela ViktVäktarnas koncept ska du köpa ett månadskort. Då får du gå på möten när och var du vill samt fri tillgång till ViktVäktarnas e-redskap. Månadskortet (som kallas ”Månadskort+”) köps på ett möte eller på hemsidan och kostar 350:- per månad.

Om du bara vill gå på ett möte då och då kan du betala betala 120:- per gång.

Vill du inte gå på möten ska du välja ViktVäktarna Online. Det kostar 450:- första månaden, därefter 150:- i månaden. Köper man 3 månader i klump får man rabatt och betalar 600:- för 3 månader, därefter 150:- i månaden.

När du uppnått din målvikt och gått ett jämviktsprogram på 6 veckor för att lära sig hålla sin vikt, blir du GuldMedlem. Då är medlemsskapet gratis så länge du håller dig inom din målvikt +2 kg och besöker ett möte minst var 10:e vecka. Vill du använda E-redskapen som GuldMedlem kostar det 150:- per månad (ord pris 350:-).

ViktVäktarna står för en hälsosam viktnedgång, därför tar man inte emot anmälningar från gravida, ungdomar under 18 år (utan tillstånd från föräldrar och läkare) samt de ligger närmare än 3 kg till den undre gränsen för hälsosam vikt (BMI 20).
Miljontals har lyckats gå ner i vikt med ViktVäktarna. ViktVäktarna hävdar att om man följer deras metod går man ner ca 1 kg i veckan. De första veckorna brukar man tappa några extra kilon, vilket oftast beror på att kroppen gör sig av med överflödigt vatten.

En undersökning har visat att 97% av ViktVäktarnas medlemmarna skulle rekommendera ViktVäktarna till en vän.

I en jämförelse 2005 där försökspersonerna blev tilldelade en diet de skulle följa – ViktVäktarna, Atkins, Ornish eller Zone-dieten, gick alla försökspersoner ner ungefär lika mycket (ca 3 kg på ett år).

 • Eftersom man kan lägga veckobonusen av ProPoints på vilken dag man vill kan man unna sig fredagsmys, afterwork och liknande små utsvävningar. Behöver man mer flexibilitet kan man träna till sig fler ProPoints. Det gör att ViktVäktarna är utformat för att passa alla livsstilar.
 • Genom att man träffas i verkliga livet i veckomötena får man en betydligt bättre peppning än bara online-klubbar.
 • ViktVäktarna ger verkligen bra och tydliga instruktioner till vad man ska äta, man behöver inte läsa på en massa själv eller känna sig osäker på vad som är nyttigt och inte.
 • ViktVäktarnas kostprogram är baserat på vetenskapliga studier och de har ett eget forskningsinstitut. Trots det höll de fast vid lågfett-tänket fram tills nylanseringen 2009, så frågan är hur mycket och hur fort de lyssnar på nya kostråd, bland annat inom inom GI-området. Fokus ligger fortfarande huvudsakligen på lågfett, inte GI eller låg-kolhydratkost. Detta är en nackdel för de som gillar GI-tänket och hellre drar ner på snabba kolhydrater än fett.
 • ViktVäktarna är bland de dyrare viktklubbarna, å andra sidan tillhandahåller de mycket.
Du surfar in på deras hemsida och sätter igång. Känner du att du vill få extra peppning köper du konceptet fullt ut med veckomöten, annars går du med i ViktVäktarna Online.
Verkar inte ViktVäktarna vara något för dig? Titta runt på sajten så kanske du hittar något som passar dig bättre, lycka till!

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
 • Vill ha en beprövad metod
 • Älskar peppning
 • Är ”lagom” överviktig
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar