Medelhavskost |
”Lev friskare och ät godare” |
Medelhavskost förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och Alzheimer. Dessutom går man ner i vikt. Allt är vetenskapligt bevisat – kan det bli bättre? Här kan du hitta frågor och svar om medelhavskost.
Frågor och svar om Medelhavskost
Människorna kring medelhavet drabbas av betydligt färre hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och kroniska sjukdomar (som Alzheimer) än genomsnittet i världen vilket har visat sig orsakas av kosten. Maten kring medelhavet är ofta rik på omättade fetter, antioxidanter och omega-3. Fisk och grönsaker äts oftare än rött kött, och ett glas vin per dag (inte mer) gör gott för hjärtat.
Medelhavskosten är snarare en hälsosam livsstil än en diet, men visst går man ner i vikt. En stor undersökning 2008 visade att medelhavskost ger större viktnedgång än lågfettkost, vid samma kaloriintag (1500 kcal för kvinnor och 1800 för män).
En enorm undersökning på 70.000 friska européer i nio länder visade att medelhavsdieten inte bara kan förlänga livet utan även minska risken för Alzheimers samt hjärt- och kärlsjukdomar samt sänka kolesterolvärdena och förbättra reumatism. I en annan undersökning på 23 000 greker fann forskarna att de som följde medelhavsdieten hade ca 14% mindre risk att dö under de 8 år undersökningen pågick. De största effekterna tycktes komma av att man dricker måttliga mängder alkohol, äter lite kött och stora mängder grönsaker, frukter, nötter, olivolja och baljväxter. Att äta mycket spannmål och fisk verkade inte påverka dödligheten enligt den undersökningen.
Omättade och fleromättade fetter är bättre för hjärta och kärl än de mättade fetter som finns i animaliska produkter. Omättade och fleromättade fetter hittar man i fet fisk, linfröolja, rapsolja, olivolja, nötter, avokado, oliver och kyckling.
Antioxidanter skyddar kroppen från fria radikaler, som bildas i kroppen och bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, parkinson, alzheimer och påskyndar åldrandet. Antioxidanter finns i frukt och grönsaker, olivolja samt i rött vin. C- och E- vitaminer är antioxidanter.
Omega-3 och omega-6 är två fettsyror som man bör äta lika mycket av. Idag äter man i allmänhet alltför mycket omega-6, vilket bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och inflammationer. Medelhavskosten är rik på omega-3 som finns i fet fisk, linfröolja, rapsolja, olivolja och valnötter.
Man äter mycket fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och spannmål. Typiskt för medelhavskost är att baljväxter och grönsaker ingår naturligt i kosten. Det är även okej att dricka ett glas rödvin om dagen, men helst inte mer.
Mjölk dricks inte till maten. Crème fraiche används väldigt sällan och grädde används nästan bara till efterrätter, inte i maten. Yoghurt äter man däremot ofta, både som frukost, mellanmål och efterrätt. Ost på komjölk byts gärna ut mot ost på get- eller fårmjölk (chèvre, feta).
Oliver är en grundpelare i köket, dels som mellanmål och snacks, dels i form av olivolja på sallad och bröd. Man har aldrig margarin på bröd utan använder olivolja istället, även till mackor. Brödet är handbakat istället för fabriksbakat och oftast vitt.
Det är enkelt att gå ut och äta eftersom man kan äta det mesta.
Det är vetenskapligt bevisat att medelhavskosten verkligen ger hälsovinster.
När det kommer till kritan så handlar det om att du ändrar dina vanor så att du inte vår upp i vikt igen.
Att få i sig mycket antioxidanter i form av vitaminer är viktigt i medelhavsdieten. Därför kan du komplettera dieten med en effektiv multivitamintablett.
- Vill bli friskare
- Vill äta godare
- Inte ser viktnedgången som det viktigaste
Eftersom man inte är van att laga mat med bla mycket baljväxter saknar jag bra basrecept att komma igång med? Är det någon speciell yoghurt som är bättre än andra?
Sunt och gott! Vackert med olika sorters grönsaker på tallriken!
Detta låter som den absolut sundaste dieten (livsstilen), trist att man ät allergisk mot bpde skaldjur och nötter för det begränsar ju tyvärr rejält. Tummen upp ;)
Bor i Provence, södra frankrike. Har levt i miljön 10 år. Från början åt jag allt som serverades typ pommes frites och pizza, men har de senaste åren varit strikt med kolhydraterna, äter aldrig potatis i någon form och heller nästan aldrig bröd. Jag har i stället kommit att tycka om bönor, ärtor och linser. En favorit som förrätt: Gåslever på en bädd av gröna linser, lite uppvärmda, och med några korn rosé-peppar och lite tunnt skuren röd lök. Bland varmrätterna: Cassolet, böngryta med kött och korv. Aioli, fisk och skaldjur med kokta rotsaker, ett kokt ägg och vitlöksmajonäs. Stekt kalvlever med syrlig sås av capris och blomkålsgratäng.
Det jag trivs bäst med är att måltiderna får ta tid. Man har två timmar på sig för lunch och äter ofta 3 rätter. Med medelhavsdieten fullt genomförd har jag funnit att jag håller mig mätt länge, behöver inga mellanmål och är arbetsför från kl 9 till kl 21 på frukost och lunch.