Skip to main content
Viktvagvisaren

GI-viktkoll

”Sveriges största viktklubb för GI-frälsta”

GI-viktkoll
brand-logo
brand-logo
 
1-10-combine

GI-viktkoll är en viktklubb på nätet som använder en egenutvecklad variant av GI metoden för att hjälpa dig gå ner i vikt.

Frågor och svar om GI-viktkoll

Viktklubben GI-Viktkoll hjälper de som följer låg-kolhydrat dieter, såsom GI metoden, Atkins, Montingnac, South Beach Diet, till viss del LCHF med flera.
GI-viktkolls modell för att gå ner i vikt bygger på GI metoden kombinerat med andra lågkolhydrat-dieter. Metoden har visat sig mycket effektiv, och bygger på tre principer:

1) Minska kroppens fettlagring genom att undvika högt insulin

När du äter kolhydrater med högt GI (till exempel socker eller vitt bröd) reagerar kroppen genom att släppa ut insulin i blodet. Insulinet hjälper kolhydraterna att omvandlas till energi i cellerna. Men samtidigt signalerar insulinet till kroppen att lagra fett, vilket man ju vill undvika.

Inom GI-viktkoll tar du bort alla kolhydrater med högt GI från kosten. Då minskar insulinkicken, och därför lagras inte lika mycket fett.

2) Minska matsuget genom att undvika blodsockerdippar

Den höga insulinnivå som kolhydraterna ger upphov till leder till att blodsockret dalar snabbt en stund efter att du ätit. Efter 2-3 timmar ligger blodsockret jättelågt och du blir trött, småhungrig och sötsugen.

När du undviker snabba kolhydrater stiger blodsockret inte så högt, dalar långsamt och blir aldrig riktigt lågt. Du håller dig mätt längre och äter därför mindre.

3) Ketos

Inom GI-viktkolls första, strängaste och snabbaste fas ”Rivstart” används även en princip som kallas ”ketos”. Vad är då ketos?

Jo, normalt använder kroppen kolhydrater (glukos) som bränsle, eftersom det är effektivast. När man äter få kolhydrater räcker de inte till som bränsle, utan kroppen går över till att använda fett som bränsle istället (ketoner). Det tillståndet kallas ketos.

Att bränna fett är inte lika effektivt som att bränna kolhydrater, därför gör man av med fler kalorier när man är i ketos och viktnedgången får extra fart.

De dieter där man eftersträvar ketos kallas ketogena dieter. Atkins, LCHF samt i första fasen av GI Viktkoll är sådana, där man använder ketos för att få en snabb viktminskning och samtidigt bryta sockerberoendet.

För att hamna i ketos ska man äta färre än 20 g kolhydrater per dag.

Under de första tiden man är i ketos kan man få biverkningarna att känna sig borta i huvudet, småsvag eller lukta svagt av aceton. Det är för att kroppen inte hunnit vänja sig vid ketosen än och det går över.

Du får:

Egen viktprofil baserad på ett hälsotest, dina förutsättningar och dina mål
Menyförslag utifrån din fas och dina mål
Receptbank med över 1500 recept
Egen mat- och motionsdagbok för att ha koll på vad du äter och hur mycket du tränar
Verktyg och beräkningsprogram med statistik och grafer
Experter som svarar på frågor
Forum där du kan surra med andra GI-are

Kosten är relativt lik de andra lågkolhydrat-dieterna: Du äter gott om proteiner, är inte rädd för fett, äter mycket grönsaker och byter ut snabba kolhydrater mot långsamma eller inga alls.
Varje dag äter du en ordentlig frukost, lunch och middag plus ett eller två mellanmål. Hur mycket kolhydrater du äter beror på i vilken fas du är, i Rivstart äter du nästan inga och i Balans äter du en hel del.

Rivstart

Den första fasen ger en snabb och effektiv rivstart på viktnedgången genom att du väldigt kraftigt drar ner på kolhydraterna. Du ska endast äta 20-40 g kolhydrater om dagen. Du ska inte stanna i fasen längre än två veckor eftersom det kan vara alltför påfrestande på kroppen. I Rivstart ska du bli av med ditt sockerberoende.

Nystart

I den andra fasen ska du ligga tills du når din målvikt. Du äter en del kolhydrater, men bara om de har lågt GI. Du byter till exempel ut vitt bröd mot fullkornsbröd och pasta mot fullkornspasta.
Här går viktnedgången långsammare men du har mer energi. Eftersom din kropp redan blivit av med sitt sockerberoende slipper du sötsug och hungerattacker orsakade av blodsockerdippar.

Balans

I den tredje och sista fasen äter du lagom med kolhydrater med lågt GI och skaffar dig vanor som du kommer följa resten av livet. Du kan lägga till ett par deciliter pasta, ris eller två kokta potatisar om du vill och det inte syns på vågen. Om du tränar mycket eller har ett fysiskt ansträngande jobb kommer du behöva dessa kolhydrater. Om du däremot inte rör dig så mycket under dagarna är det bättre om du fortsätter att äta enligt Nystart.

Exempel på meny i Rivstart-fasen
Frukost: Ostomelett med skinka eller Äggröra, skinka och grönsaker eller Yoghurt med nötter och frukt
Lunch: Currykycklingsallad eller Kassler med keso, gurka och tomat eller Grönsaksgratäng eller Fläskkotlett med linssallad
Middag: Kycklingfilé med tärnade grönsaker eller Fiskfilé med romsås eller Festgratäng med kyckling och kassler
1. Bli medlem. Medlemskap kostar 99 kr i månaden. Du får rabatt om du köper fler månader i taget.
2. Gör hälsotestet. Det tar fram din personliga hälsoprofil.
3. Följ programmet som föreslås.
– Du blir guidad genom varje fas i programmet.
– Du får recept, menyförslag och alla råd du behöver.
– Du behöver inte gå på möten – allt sker på internet.
– Du tränar om du vill.
Verkar inte GI-viktkoll vara något för dig? Titta runt på sajten så kanske du hittar något som passar dig bättre, lycka till!

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
  • Vill följa en lågkolhydrat-diet
  • Vill få hjälp med GI-tänket
  • Inte vill behöva träna för mycket
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar