Isodieten |
”Glutenfri GI-kost med lågkaloritänk” |



SÄLJS AV www.adlibris.com
Isodieten är en metod att gå ner i vikt som tagits fram av Fredrik Paulún. Dess strikta fas löper under 8 veckor och Isodieten innebär att kalorierna ska komma från 33% kolhydrater, 33% fett och 33% protein. Det är en GI-diet som är glutenfri och även drar ner på kalorierna.
Frågor och svar om Isodieten
Dieten sägs ge en viktminskning med 0.8-1.5 kg i veckan. I boken finns ett 8-veckors kostprogram med frukost, lunch, middag och mellanmål. Efter 8 veckor ska man ha gått ner ca 8 kg, därefter måste viktminskningen stabiliseras. Det gör man genom att äta mindre strikt fast med samma isokaloriska fördelning (33-33-33 e%). Enligt författarna håller man sig mätt, belåten och full av energi under viktnedgången.
Iso dieten är dessutom helt glutenfri. De flesta känner sig bättre i magen av glutenfri kost, så Isodieten hjälper inte bara glutenallergiker utan även vanliga människor och de med uppblåst mage eller magproblem.
- Man äter 5 mål mat om dagen, för att inte hinna bli hungrig
- Inga hel- eller halvfabrikat får förekomma
- 33% av kalorierna ska komma från vardera kolhydrater, fett och protein (obs, inte en tredjedel av utrymmet på tallriken, utan en tredjedel av energin!)
- Kolhydraterna ska ha lågt GI värde (fullkorn, grönsaker, linser etc.)
- Vad man ska äta och recept för varje dag framgår i detalj i ”Isodieten på egen hand” av Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg
- När man väl vet vilka livsmedel som innehåller kolhydrater och ska undvikas är metoden enkel att följa
Mellanmål: 100 g lätt kesella och eventuellt 10 g cashewnötter. Krydda med kanel och kardemumma samt mald ingefära
Lunch: 300 g kycklingfilé, 60 g råris, 500 g blandade grönsaker och 30 g fettfri sås t.ex. salsa
Mellanmål: ½ frukt och 125 g keso
Middag: 150 g lax, 300 g ugnsstekt potatis i klyftor med rosmarin, 500 g spenat, 50 g mini crème fraiche med citron
Skillnaden mot GI-metoden är att Isodieten tar bort gluten och är mer regelfylld angående hur mycket du får äta och av vad. LCHQ och LCHF tillåter båda mer fett och färre kolhydrater än Isodieten.
Skillnaden mot klassiska lågkaloridieter är att Isodieten är glutenfri och även applicerar lågt GI-tänk.
När man går ner i vikt är alltid en del av den förlorade vikten fett, en del är muskler. Studier har visat att om man tränar under tiden som man går ner i vikt, kommer man tappa större andel fett och därmed bevara musklerna bättre.
Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún är alla tre näringsfysiologer. De hävdar att Isodieten bygger på de senaste forskningsrönen samt flera års praktisk erfarenhet från klienter på Paulúns Näringscenter.
- Paulún, Andersson och Brunnberg är näringsfysiologer, kunniga och erfarna och bör veta vad de talar om.
- Eftersom man får ett färdigt matschema i boken är dieten lätt att följa, man slipper tänka själv.
- Isodieten är glutenfri, vilket gör att många med orolig mage eller ballongmage kommer må mycket bättre. De flesta människor mår bättre på glutenfri kost.
- GI-tänket är vetenskapligt bevisat, det vill säga att långsamma kolhydrater är bättre för kroppen och ger mer mättnad än snabba kolhydrater.
- Det är inte alldeles enkelt att gå ut på restaurang, café eller vara bortbjuden eftersom matsedeln är så strikt. Grunda gärna med mat hemma innan eller ta med egen matlåda på lunchen.
- Isodieten kan kännas tjorvig i början, så du behöver vara påläst. Ska du börja så investera i boken ”Isodieten på egen hand” av Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg.
- Eftersom man bara äter 1600 kcal/dag finns risk att man blir hungrig eller har matsug
- Isodieten påminner mycket om The Zone Diet (40-30-30) som gav mindre viktnedgång än andra lågkolhydrat-dieter (LEARN, Ornish och Atkins) i en stor studie.
När du går på diet tar bort något från din kost, med ökad risk för bristsjukdomar. Därför bör du alltid komplettera med en effektiv multivitamintablett.
- – Fisk och skaldjur
- – Fågel, utan skinn
- – Kött, utan fettkanter, max 10 procent fett i köttfärs
- – Mjölkprodukter, osötade lättvarianter. Max 10 procent fett i hårdost
- – Tofu, quorn, ägg
- – Baljväxter
- – Basmatiris, råris, parboiled behandlat ris
- – Bovete, boveteflingor, havregryn
- – Potatis, quinoa, quinoaflingor
- – Oljor, oliver
- – Nötter, pumpafrön, linfrön, solrosfrön
- – Te, kaffe
- – Grönsaksjuice
- – Grönsaker, frukt, bär
- – Bacon, fläsk, korv
- – Köttfärs med över 10 procent fett
- – Ost, grädde och andra mejeriprodukter med över 10 procent fett
- – Smaksatt kesella eller keso
- – Margarin, smör
- – Mjölk som måltidsdryck
- – Bulgur, couscous, helt dinkel, matvete
- – Mjöl och mjölprodukter som bröd och pasta
- – Socker, fruktsocker, honung
- – Chips och snacks
- – Glass, godis, kakor, kex
- – Alkohol
- – Fruktjuice, läsk, saft, lightdrycker
- – Konserverad och torkad frukt
- Vill gå ner i vikt
- Är glutenallergiker eller har problem med uppblåst mage
- Har högt blodsocker eller diabetes
En vecka med isodieten och jag mår väldigt väldigt bra. Magen är lugn och stilla – inte uppsvälld alls. Springer inte på toa 4 gånger per dag. Har tappat 1,5 kilo, flera centimeter. Konstant mätt. Inget sockersug. Är en snabba-kolhydrater-/socker-junkie och känner mig extremt balanserad, det började ganska omgående. Och då är jag ändå mitt inne i värsta pms-perioden. Det här är absolut något jag tänker fortsätta med. Maten är dessutom lättlagad och fungerar mycket bra för alla i familjen. Rekommenderas!
inget för mig
Jag har ätit efter isodieten nu i 4v, gått ner 5kg, är jättenöjd, inte känt någon hunger å ej sockersug (å ja åt mycke socker innan) så fortsätter allt några veckor till, därefter kommer ja fortsätta under veckorna men lägga till lite gluten, å lite socker på helgen…ja tränar oxå 4-5 gr i veckan…
Varför kunde jag inte betygsätta med stjärnorna?
Än så länge bara kört 4,5 dag, men redan har min uppblåsta mage försvunnit. Gigantiska portioner som jag nästan suckar för att få i mig. Känner mig inte hungrig ”uppe i magen” men däremot nere i fläsket (om någon annan känner igen känslan….). Visst är man hungrigare på kvällen, när familjen sätter i sig mer kompletterade måltider (småbarn i familjen) och emellanåt får man godissug, men när man då tänker efter att jag ska ge detta en chans, för att jag än så länge känner mig så mycket bättre, så får det vara.
Ska väga och mäta mig i morgon, men det KÄNNS som något hänt.
Tror att det är viktigt att på något sätt tänka om och lägga om sina vanor. Det hjälper inte endast med piller eller plåster – tro mig (provat Hoodia, Corexin och Glukanosal).
Testade den under 4 veckor och gick ned 3 kilo (58->55 kg) Tyckte den var toppen! Framförallt för att jag fysiskt blev så mycket piggare och fick mer ork. Jag har under många års tid haft problem med uppblåst mage, men det försvann i princip helt. Dessutom blev jag aldrig vrålhungrig. Uppskattar att man använder bra, enkla råvaror i matlagningen och att man avstår från många lightprodukter (ost och yoghurt är det enda jag stött på i light-väg). Jag är inte längre aktiv med dieten som sådan men tänker ofta i isotermer när jag komponerar mat för att jag vet att jag mår så bra av den. Rekommenderar den starkt!
Prövade dieten under en vecka, och jag tror aldrig jag varit så hungrig. Suget efter mat var helt sjukt. Mat var det enda jag kunde tänka på, jag ville bara ha fett, fett och mera fett. Ni som säger att man inte behöver vara hungrig, jag förstår er verkligen inte. Och jag är ingen storätare, 75 kilo väger jag och ser rätt så normal ut.
Hemsk diet. Maten är väldigt ”vanlig” fast i mindre mängd, 1600kcal är inget man håller sig mätt på och varje kväll är en plåga att inte småäta för man är så hungrig. Förstår inte hur de kan sälja dieten som något innovativt, det påminner mest om gamla vanliga tallriksmodellen :-(
Jag tycker att isodieten är den bästa och godaste diet jag stött på. Inte känt av några besvär, och känner mig piggare
Funkade jättebra för mig. På fem veckor gick jag ner från 74 till 69 kilo, så jag kan inte klaga!