Skip to main content
Viktvagvisaren

Acai

”Överreklamerat Amazonas-blåbär”

Acai
brand-logo
vetenskaplighet
b3.png
styrka
b2.png
Utan-bieffekter
b10.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b3.png
styrka
b2.png
Utan-bieffekter
b10.png
 
1-10-combine

Acai är ett bär som växer på acai-palmer i sydamerika. Acai-juice är en vanlig dryck i sydamerika och ses som en hälsodryck i USA eftersom det innehåller antioxidanter.

De senaste åren har bantningspiller med Acai börjat säljas på bred front i USA och Europa med vilda påståenden om att hjälper folk att gå ner i vikt, gör killar muskulösa, är ett superbär som botar diabetes och till och med att det ökar storleken på det manliga könsorganet. Det finns ingen vetenskaplig grund för något av dessa påståenden.

Acaibär är förknippade med ett stort antal bedrägerier i USA, Europa och Japan. Dels ljugs det fritt om hälsoeffekterna i annonserna, dels luras kunden in i ett abonnemang där det dras pengar från kontokortet varje månad. Företaget svarar sällan på mail eller i telefon för att säga upp abonnemanget.

Här hittar du vanliga frågor och svar om Acai.

Frågor och svar om Acai

Acai är ett lila bär som liknar blåbär. Det växer i klasar på Açaí-palmen i centralamerika och sydamerika och används där traditionellt till mat och dryck. I byar i Amazonas finns ofta en ”Acailandia”, ett café där man gör Acai-juice och säljer den i små plastpåsar. Det dricks upp till 2 liter Acai-juice om dagen per person där och drycken kallas ”fattigmans-juice”.

Acai var i princip okänt i nordamerika till 2001, då det började importeras i stor skala. Drycken och bäret tillskrevs alla möjliga vilt påhittade hälsoeffekter och blev populärt i rikemanskretsar som hälsoboost. Det blev en riktig Acai-boom.

Acai har aldrig saluförts i Brasilien eller resten av sydamerika för sina hälsoeffekter. Sydamerikanerna verkar mycket förvånade över efterfrågan och de höga priserna på Acai i USA, men gör sitt bästa för att tillgodose efterfrågan och tjäna en hacka under tiden.

Acaibär innehåller flavonoider, den grupp ämnen som ger blommor och frukter deras starka färger. Flavonoider finns också i citrusfrukter, bär, lök, te, mörk choklad och rödvin. Flavonoider är bra för kroppen på många sätt. Det är anti-allergiskt, anti-inflammatoriskt och anti-cancer enligt flera provrörsstudier. Främst är flavonoider berömda för att vara kraftiga antioxidanter. Det har bevisats i laboratoriestudier, men när man studerar levande människor är den antioxiderande effekten tyvärr rätt liten eftersom antioxidanterna snabbt försvinner ur kroppen.

Olika flavonoider är bra för kroppen på olika sätt och varje frukt och grönsak har sin egen sammansättning av flavonoider. Där kan förvirringen kring Acai ha uppstått. Oseriösa annonser tillskriver Acai alla möjliga hälsoeffekter utan bevis, effekter som kan kopplas samman med andra flavonoider.

Det är svårt att veta vad som är sant och inte om Acai, eftersom det finns så många som skriker lögner för och emot. Det jag funnit vetenskapliga bevis för är följande:

 • Acai innehåller flera olika antioxidanter, i olika koncentration. Om man inte tittar på bara en antioxidant utan väger ihop alla antioxiderande effekter ligger Acai i mitten av spektrat. Resultatet av studien blev som följer:
  Mest antioxidanter innehåller granatäppeljuice. Sedan kommer rödvin, juice av röda vindruvor, blåbärsjuice, svartvinbärsjuice och sedan kommer acai-juice. Acai följs av tranbärsjuice, apelsinjuice, isthe och äppeljuice.
  För att läsa hela studien, klicka här

  Det är alltså inte sant att Acai är en super-antioxidant, om man tittar på hela bilden.

 • Acai innehåller Omega-6 och Omega-9, vilket det skryts om i annonserna. Visst låter det bra? Eller vänta nu… Omega-6 är inflammatoriskt och skadligt för kroppen! Omega-6 och Omega-9 får vi redan i oss i överflöd genom maten vi äter. Omega-3 däremot är anti-inflammatoriskt och en bristvara i kroppen, men den finns inte i Acai-bär.
 • Traditionell medicin må inte vara vetenskapligt bevisad, men kan ha ett korn av sanning ändå. I Brasilien och Peru har ett te på krossade Acaibär-kärnor använts mot feber.
Ja. De överdriver, vinklar sanningen och ibland ljuger de rakt ut. Fråga gärna tillverkarna om vetenskapligt underlag, jag har inte lyckats hittat något förutom det jag beskriver ovan.

Här är några av påståendena att ta med en nypa salt:

 • Acai ger viktnedgång.
  Nej, jag har inte funnit något bevis för detta.
 • Rik på Omega-3, Omega-6 och Omega-9.
  Nej, bara på Omega-6 och Omega-9, och de har kroppen redan nog av.
 • Utöver detta innehåller Acai hälsosamma Omega 6 och Omega 9 fettsyror.
  Jo, men de är inte hälsosamma…
 • Hjälper till att hålla hjärtat friskt och hjälper matsmältningen.
  Tja, jo, precis som andra bär.
 • Innehåller enorma mängder antioxidanter.
  Enorma? Nja…
 • Acaibäret är kanske den mest näringsrika av superfrukter vilket flera olika studier också visat.
  Vilka studier???
 • Acai är rikt på fiber som hjälper matsmältningen.
  Ja, i princip allt man äter har fibrer i sig.
 • Acai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin.
  Kanske om man räknar bara på en enda antioxidant, men räknar man på alla antioxidanter innehåller det mindre antioxidanter än rödvin och blåbär.
 • Acai saktar ner åldringsprocessen.
  Antioxidanter gör det. Allt med antioxidanter, inte bara Acai.
 • Acai sänker kolesterolet.
  Jag har inte funnit något bevis för detta.
 • Acai ökar den manliga potensen. Acai är som ett naturligt viagra.
  Nej… Om detta vore sant, föreställ er hur det hade sett ut på gatorna i Brasilien där man dricker 2 liter acai-juice per person och dag!
Det är mycket vanligt i USA att skumma företag som säljer Acai-piller lockar med gratiserbjudande och ber om ett kreditkortnummer för att betala frakten. Ovetande har då köparen gått med på ett abonnemang. Sedan dras det pengar från kontokortet varje månad för fler acai-paket, t.ex. $80. Företagen svarar inte på mail och är svåra att nå via telefon då man försöker säga upp abonnemangen. Flera stämningar pågår just nu.

Ofta använder sig annonserna av fejkade bloggar och berättelser. På Oprah Winfrey show diskuterades Acai som ett nyttigt bär, ungefär som blåbär. Snabbt började annonsörerna hänvisa till hennes namn i reklamen, trots att de aldrig sade på Oprah Winfrey show att Acai gav viktnedgång. Nu har Oprah Winfrey stämt flertalet företag som använt hennes namn illegalt i annonserna.

Köp från en seriös tillverkare, helst en svensk eftersom du får en bättre legal utgångspunkt vid en eventuell tvist.

Läs igenom det finstilta riktigt ordentligt!

Var skeptisk mot påståenden i annonsen som inte låter sanna eller rimliga.

Gravida och ammande bör alltid vara försiktiga med vad de äter och rådfråga sin doktor eller en apotekare först.

Eftersom det inte är så stor skillnad på Acai, blåbär och vindruvor så kan man se det så att om kan får äta blåbär och vindruvor så borde man även kunna äta Acai.

Acai ingår till exempel i Detox Greens, en kur som rensar kroppen.

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Passar dig som:
 • Behöver antioxidanter
Populära detoxkurer
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar