Skip to main content
Viktvagvisaren

Proto-Col

”Effektiv kolhydratblockerare”

Proto-Col
brand-logo
vetenskaplighet
b7.png
styrka
b7.png
Utan-bieffekter
b7.png
Foretagets-rykte
b10.png
Villkor-garantier
b8.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b7.png
styrka
b7.png
Utan-bieffekter
b7.png
Foretagets-rykte
b10.png
Villkor-garantier
b8.png
 
1-10-combine

Denna sida handlar om produkten Proto-Col Carb Blocker. Denna produkt har slutat säljas, men ersatts av Carb no More.

Samma företag tillverkar även en annan produkt med ”Proto-Col” i namnet, och det är Proto-col Kollagen (extern länk), med föryngrande aminosyror

Proto-Col Carb Blocker minskar kroppens upptag av kolhydrater ur maten. Det sker genom att Proto-Col hindrar enzymet alfa-amylas från att klippa isär långa stärkelse-kedjor till korta sockermolekyler. Oklippt stärkelse kan inte tas upp av kroppen utan fortsätter i stället ut den naturliga vägen. Det gör att du får i dig färre kalorier och får en flackare blodsockerkurva, med viktminskning som följd.

Frågor och svar om Proto-Col

Man kan säga att Proto-Col sänker GI:t i maten du just ätit. Proto-Col innehåller Faseolin, som utvinns ur vita kidneybönor. Det innehåller en typ av protein (glykoprotein) som fäster sig vid enzymet alfa-amylas och gör att det inte fungerar lika effektivt som vanligt. Alfa-amylas uppgift är att ta långa stärkelsekedjor och klippa isär dem till glukos, det vill säga druvsocker. Genom att äta Proto-Col kan man få upp till 2/3 (66%) av kolhydraterna i maten att fortsätta ut igen utan att kroppen tar upp dem.

Detta ger viktnedgång på tre sätt

 • Du får i dig färre kalorier från kolhydraterna
 • Blodsockerkurvan blir flackare, det vill säga du får samma effekt som ifall du ätit mat med lågt GI. Därför håller du dig mätt längre och får mindre sötsug.
 • Insulinpåslaget blir lägre. Insulin signalerar till kroppen att lagra fett, och därför kommer lägre insulinnivåer göra att mindre fett lagras än annars.

Proto-Col minskar endast upptaget av stärkelse, och påverkar inte socker eller fruktsocker-molekyler som redan är små nog att gå ut i blodet. Därför fungerar det endast på komplexa kolhydrater såsom potatis, stärkelse och ris, men inte exempelvis socker eller godis. Proto-Col passar bra att kombinera med GI-metoden eller normalkost, men inte strikt LCHF, där det inga finns några kolhydrater att blockera. Däremot kan LCHF-are ta Proto-Col när de ”syndar” och äter några kolhydrater, för att minska kolhydraternas negativa effekter.

Proto-col innehåller även Guarana (en uppiggande kusin till kaffebönan), Vitamin C och Krom (vilket kan ge viktminskning om du har krombrist).

Det har i många år varit känt att blockering av alfa-amylas sänker blodsockret och sockerupptaget ur maten, så det är ingen nyhet.

Flera studier har gjorts som pekar på 2-4 kg viktminskning på 4 veckor samt att matens GI verkligen sänks. Så ja, det är bevisat att Proto-Col fungerar.

Flera studier har gjorts på brytbönextrakt, som är det huvudsakliga aktiva ämnet i Proto-Col. En variant av ämnet som kallas PhaseLite har använts i flera studier, med följande resultat:
 • I en 2-månadersstudie på 27 överviktiga gick de som fick brytböneextrakt ner 127% mer i vikt än de som fick placebo
 • I en 4-veckorsstudie på 60 överviktiga som åt en kolhydratrik diet gick de som fick brytböneextrakt ner 2.40 kg i kroppsfett (ej kroppsvikt) mot 0.35 kg i placebogruppen
 • I 4-veckorsstudie på 8 st normalväxta människor som åt kolhydratrik kost gick de som fick brytböneextrakt ner 3.9 kg mot 0.75 kg i placebogruppen
 • Man testade GI:t för vitt bröd med och utan brytböneextrakt. Med brytböneextrakt sänktes brödets GI med 39%.
 • I en studie på 11 normala människor som åt vitt bröd med smör, fick de i sig 66% färre kalorier från kolhydrater när de samtidigt åt brytböneextrakt.

Proto-Col innehåller även Krom. Krom leder inte till viktminskning i sig, men studier har visat att krombrist kan leda till viktökning. Så, om du lider av krombrist kan tillskott av krom hjälpa dig gå ner i vikt.

Guarana är en koffeinrik växt som är uppiggande, ger energi och ökar ämnesomsättningen något, vilket kan hjälpa dig att minska i vikt ytterligare.

Proto-col Carb Blocker produkt har slutat säljas, men ersatts av Carb no More.
Proto-Col säljs i Sverige av företaget Weightworld. De har funnit i branschen länge och är ett hederligt bolag. Vi har inte hört något negativt om dem.

Proto-Col säljs styckvis utan abonnemang, vilket är bra. Vi på viktvägvisaren rekommenderar att köpa bantningspiller styckvis, eftersom abonnemang ökar risken att det blir dyrare än man tänkt. De oseriösa bluffbolagen använder sig i princip alltid av abonnemang.

Eftersom den onedbrutna stärkelsen fortsätter ut den naturliga vägen kan man uppleva gaser i magen de första dagarna man äter Proto-Col, men det ska tydligen bli lindrigare när kroppen vant sig.

Om du är under någon typ av medicinsk behandling, har diabetes, har förstorad prostata eller högt blodtryck bör rådfråga din läkare innan du börjar äta Proto-Col. Detsamma gäller om du är gravid eller ammar.

Använd inte Proto-Col om du är överkänslig mot bönor eller bönprodukter.

Eftersom Proto-Col innehåller koffein ska du inte ta det sent på kvällen om du vet med dig att du är känslig och kan få svårt att sova av exempelvis kaffe.

Barn under 12 år de med BMI under 18,5 bör inte äta bantningspiller över huvud taget.

Nej. Att motionera är alltid bra, men det är inget krav för att Proto-Col ska fungera.

När man går ner i vikt är alltid en del av den förlorade vikten fett, en del är muskler. Studier har visat att om man tränar under tiden som man går ner i vikt, kommer man tappa större andel fett och därmed bevara musklerna bättre.

Nej. Det finns inga speciella regler om vad du får eller inte får äta, men tillverkaren rekommenderar en ”balanserad kost” (vad de nu menar med det). Eftersom det är kolhydraterna som blockeras när man äter Proto-Col är pillret väl lämpat för de som följer en GI-diet, såsom GI-metoden. Då kan du använda pillret vid de tillfällen där du inte kan undvika att äta kolhydrater med högt GI, exempelvis om du är bortbjuden.
 • Det fungerar verkligen. Flera studier har visat att man går ner i vikt.
 • De som äter GI eller Lowcarb kan använda Proto-Col för att lindra effekten av en måltid som inte följer dieten.
 • I början av kuren kan du få gaser i magen.
 • Att leva sunt, äta riktigt och röra på dig är något du bör sträva efter, inte bara efter att snabbt gå ner i vikt. Nackdelen med ett bantningspiller som Proto-Col är att det är en genväg och att du tappar de positiva ”bieffekterna” som du får med andra mer krävande metoder att gå ner i vikt, såsom en sundare livsstil.
Ja, det är lagligt och receptfritt.
Ja, det är vegetariskt. Proto-Col innehåller det aktiva ämnena Faseolin, Guarana (med koffein), Vitamin C (askorbinsyra) och Krom. Kapseln är av vegetabilisk cellulosa.
Bantningspiller som blockerar kolhydrater är exempelvis Carb no More.
Det finns dock åtta olika grupper av bantningspiller:

Piller som ökar kroppens fettförbränning

Piller som minskar hungern

Piller som hämmar fettcellernas tillväxt

Piller som blockerar fettet i maten

Piller som blockerar kolhydraterna i maten

Piller som sänker GI-värdet

Piller som ökar energinivåerna och orken i träningen

Piller som omvandlar fett till muskler

Just nu finns kombinationserbjudandet Viktminskning Intensiv med 7 produkter; 2 burkar med fettförbrännaren Burn X10, 4 burkar av måltidsersättningen Diet Shake och en burk Omega-3. Klicka här för att komma till erbjudandet.

Vilket ska man då välja? Läs vår guide till att hitta det bantningspiller som passar just dig bäst här!

Denna produkt har slutat säljas, men ersatts av Carb no More.
Du ska ta två tabletter innan varje kolhydratrik måltid, upp till tre gånger per dag. Läs för säkerhets skull instruktionerna på förpackningen; rekommendationerna kan ha ändrats sedan jag skrev detta.
Följer du en sund diet och tränar kommer du att gå ner i vikt fortare än om du enbart äter Proto-Col. När det kommer till kritan så handlar det om att du ändrar dina vanor så att du inte vår upp i vikt igen.
Om du börjar med GI-metoden kan du göra övergången från ”vanlig” mat till GI-mat enklare om du ibland kan ”fuska” med Proto-Col när du tvunget måste äta mat med högt GI.

Alltid när man försöker gå ner i vikt riskerar man att få brist på vitaminer och mineraler, så se till att kombinera med en bra multivitamintablett.

Om du äter receptbelagda mediciner bör du rådfråga din läkare innan du börjar äta Proto-Col.

Vad gäller receptfria kosttillskott för viktminskning, låt förnuftet råda. Proto-Col verkar i magsäcken och bör därför inte påverka andra system i kroppen. Man bör inte kombinera olika bantningspiller och köra dubbelt, eftersom det kan vara svårt att veta hur de påverkar varandra. Att ”banta” det vill säga äta striktare eller träna bör vara helt okej så länge du inte överdriver det.

Denna sida handlar om Proto-Col Carb Blocker.

Samma företag tillverkar även andra produkter med Proto-Col i namnet (externa länkar):
Proto-col Thermo-Slim som ökar ämnesomsättningen
Proto-col Green Magic som är ett energirikt ”super-food”
Proto-col Kollagen Med föryngrande aminosyror

Verkar inte Proto-Col vara något för dig? Titta runt på sajten så kanske du hittar något som passar dig bättre, lycka till!

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar