Skip to main content
Viktvagvisaren

VARNING – bli inte lurad!


bantningspiller bluff VARNING  bli inte lurad!

Innan du köper bantningspiller på nätet – läs det här!

 • Hur du undviker att bli lurad på pengar!
 • Hur du ser skillnad på piller som fungerar och inte!
 • Det här ska du göra om du har blivit blåst!
 • Lär dig vilka knep skojarna använder!

Allt oftare ser man annonser för bantningspiller på Facebook eller Google som utlovar snabb viktnedgång, platt mage och en genväg till den perfekta kroppen.

Flera av dessa piller fungerar faktiskt och kan vara en hjälp när man försöker gå ner i vikt, men många piller har verkningslösa ingredienser eller så är företagen bakom oseriösa och försöker lura av oss pengar.

Nu har vi på Viktvägvisaren fått nog. Vi har bestämt oss att hjälpa till att avslöja dessa bluffmakare och ge dig råd och tips för hur du ska undvika att gå på deras tricks.

Vi hjälper dig även hitta guldkornen bland avfallet, det vill säga vilka bantningspiller som verkligen fungerar, har pålitliga företag bakom och som passar just din diet och livsstil. Läs gärna vår översikt av bantningspiller.

Vad ska du akta dig för?

1. Bluffreportage

bluffreportage mini VARNING  bli inte lurad!

Bluffreportage är en sida som ser ut som en vanlig nättidning (se bilden till höger). En påstådd ”reporter” skriver om en revolutionerande ny upptäckt inom viktminskning, och länkar till olika produkter.

Bantningspillrena och reportaget har ofta inget samband – det vill säga artikeln skriver om ett ämne och bantningspillret innehåller ett helt annat! Själva pillret kan ibland fungera och vara seriöst, eftersom pillertillverkaren sällan har direktkontakt med reklamföretaget som gjort webbsidan. Det är reportaget och reklamen som är en bluff.

Hur avslöjar jag bluffen?

 • Avslöja fejklänkar! Klicka på en länk längst upp på sidan till exempel ”väder”, ”nyheter” eller ”hälsa”. Du kommer ingenstans. Varför? Jo, för det finns ingen sajt där. Du är på den enda sidan – fejkreportaget!
 • Kolla disclaimers! Scrolla längst ner på sidan. Ofta så skyddar sig dessa bedragare mot att bli stämda genom att skriva några rader om att ”detta är endast reklam”, ”bilderna på sidan är inte på riktiga användare” och så vidare. Ser du denna text vet du att sidan inte är att lita på.
 • Kolla kommentarsfältet! Det är ofta fyllt av endast positiva, glada kommentarer och inga frågor. Ser du detta bli väldigt misstänksam, troligtvis är de påhittade!
 • Leta efter kända loggor! Ser du andra företags loggor på sajten? CNN, NBC, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet? Bli misstänksam – detta är ett klassiskt trick att få ditt förtroende.
 • Kopierar de ett känt varumärke? Tidningsomslaget till höger och loggan ser precis ut som den äkta tidningen Woman’s World, med en skillnad – här är texten ändrad till Woman’s Diet.
 • Kolla svenskan! Ofta är den dåligt översatt, med stavfel och anglicismer.

2. Fejkbloggar

fejkblogg VARNING  bli inte lurad!

Fejkbloggar dök upp för några år sedan i samband med ”mirakelmedlet” Acai. Sidorna såg ut som äkta bloggar av typen ”Johanna från Ludvika”, med solskenshistorier och snygga före/efterbilder för att visa på hur väl produkten fungerade. Allt var dock fejk. Bluffmakarna hade stulit före/efter-bilder från kroppsbyggarforum och med hjälp av din dators IP-adress stoppar de in ett namn och en stad i din närhet, för att locka.

Hur avslöjar jag bluffen?

 • Titta på bilderna. Är det snygga före/efterbilder så bli misstänksam. Det kan vara sant men troligtvis inte.
 • Kolla kommentarsfältet. Återigen, om det bara finns positiva kommentarer, bli misstänksam! Du kan testa att skriva in en kommentar själv – troligtvis får du ett meddelande som säger ”kommentarsfältet stängt” eller något liknande. Då kan du vara säker på att det inte är en äkta blogg.
 • Kolla svenskan! Även här är det ofta tydligt att det är någon som översatt den från engelska.
 • Finns det flera blogginlägg? Ofta orkar inte bluffmakarna skriva mer än något enstaka. Finns det en lång historik ökar trovärdigheten.

3. Piller med verkningslösa ingredienser

verkningslosa ingredienser VARNING  bli inte lurad!

Kvacksalvare har i alla tider sålt örter som de har marknadsfört som botemedel för allt från reumatism till potensproblem. Samma sak händer i bantningspillrens värd.

Hur avslöjar jag bluffen?

 • Läs ordentligt igenom beskrivningen av vad pillret innehåller. Kolla sedan upp ingredienserna, antingen här på Viktvägvisaren eller googla. Hittar du info (helst vetenskaplig) om att det fungerar, bra! Hittar du inget, så köp inte pillret.
 • Googla pillret och läs vad normala människor skrivit om det. Ofta är recensionerna blandade, men du kan i alla fall få en känsla för om feedbacken övervägande är positiv eller negativ.
 • Använt sunt förnuft. Vanliga kökskryddor såsom svartpeppar och ingefära är inga mirakelmedel, i så fall hade vi alla varit pinnsmala redan.

4. Piller med falskt innehåll

falskt innehall VARNING  bli inte lurad!

Att byta ut dyra, fungerande ingredienser mot billiga som inte fungerar är ett gammalt knep bland bedragare. Denna bluff är vanlig för Hoodia Gordonii, en kaktus som lurar hjärnan att tro att den nyss ätit. Du vill inte ha ett piller där de malt ner en vanlig kaktus…

Hur undviker jag att bli lurad?

 • Är företaget pålitligt? Desto större och mer känt företag desto bättre, eftersom de har mer att förlora ifall bluffen avslöjas. Men det finns alltid fulingar ändå. Googla företaget och se vad vanliga människor skriver om det.
 • Kolla innehållsförteckningen. Googla ingredienserna, speciellt de latinska namnen, så du är säker på att det blir rätt.
 • Köp inte från utlandet. Svenska företag blir ibland kollade av Livsmedelsverket och Läkemedelsverket. Dessutom har du returrätt, rättsskydd och konsumentombudsmannen om det skulle uppstå en tvist.

5. Dyra abonnemang

falska gratiserbjudanden VARNING  bli inte lurad!

En vanlig modell för både bokklubbar och bantningspiller är ett billigt testa-på-erbjudande som påbörjar ett abonnemang. Sen får man en ny bok eller burk i brevlådan varje månad till ordinarie pris.

Inget fel med det, men man måste hålla tungan rätt i mun för att inte betala mer än man har tänkt!

Tips för att spara slantarna:

 • Ser du en stjärna bredvid erbjudandet, var på din vakt. Det innebär att erbjudandet inte är så bra som det låter.
 • Läs noga igenom villkoren. På riktigt. Läs igenom kontraktet du signerar!
 • Hur mycket kostar nästa burk, den dyra? Det står i villkoren. Ibland är det 150:-, ibland 1200:-.
 • Hur lång tid har du på dig att säga upp abonnemanget innan de drar pengar från ditt konto för nästa burk? Det kan vara mellan 5 och 12 dagar från att välkomstpaketet anlänt. Enligt svensk konsumentskyddslag har du 12 dagars ångerrätt även för abonnemang.

6. Tvingat extraköp

tvingat extrakop VARNING  bli inte lurad!

Här är ett av de allra fulaste knepen som används just nu, det är dessutom olagligt. Tyvärr finns det även i Sverige.

Bluffen är att ge bort en månadsförbrukning ”gratis” + frakt, MEN att skriva elaka villkor där köparen förbinder sig att köpa minst två månadsförbrukningar till, för ett hutlöst pris (t.ex. 1200:-).

Men vänta nu, om du MÅSTE köpa två månadsförbrukningar till, då är den du fick inte ”GRATIS”? Nej, precis. Det är därför det är olagligt! Vilseledande marknadsföring.

Återigen, för att inte hamna i fällan, LÄS IGENOM VILLKOREN innan du beställer!

Om du blivit lurad ska du göra följande:

 • Spärra ditt VISA-kort om de inte hunnit dra den stora summan än. Det kan ta så lite som 5 dagar från beställningen. Ja, det är jobbigt att behöva vänta på att få ett nytt, men det är bättre än att tvista med företaget i åratal för att få tillbaka pengarna när de väl dragits. Är det ett svinigt företag så kan du fort bli av med mycket pengar.
 • Öppna inte paketen eller burkarna! Skicka tillbaka varorna, helst rekommenderat. Maila företaget en kopia på sändningskvittot och säg att du säger upp ditt abonnemang omedelbart. Kräv att de mejlar dig ett uppsägningskvitto så att du är på den säkra sidan. Du har 12 dagars ångerrätt enligt svensk lagstiftning.
 • Anmäl företaget till konsumentverket. Det gör du enklast på Konsumentverkets hemsida
 • Polisanmäl eller hota med det. Egentligen ska det inte behövas, men ibland kan det löna sig i maildiskussionen med företaget att nämna att du vänder dig till Polisen och Konsumentombudsmannen.

7. Oseriösa företag

oseriosa foretag VARNING  bli inte lurad!

När vi på Viktvägvisaren ser att ett företag har falska gratiserbjudanden eller ojusta abonnemnangsvillkor varnar vi för det. Har du ett tips? Maila oss! Skicka gärna med en länk till erbjudandet.

Om du har blivit lurad eller är i konflikt med ett företag så säg också till. Får vi många sådana anmälningar går vi också ut med en varning för det företaget.

Tyvärr får vi också falska varningar, där den som varnar utger sig för att vara privatperson men egentligen är en oseriös konkurrent som vill sprida elaka rykten. Vi vill inte delta i att sprida falska rykten, så vi kommer undersöka varje tips noggrant.

Hur undviker jag oseriösa företag?

Företag med kända varumärken kan man oftast lita på – de har mest att förlora av dålig publicitet. När det gäller mindre kända företag kan är det svårare. Vi har hittat några ”symptom” som brukar gör att ett företag verkar skumt och man bör tänka sig för både en och två gånger innan man ger dem sina visakortsuppgifter och sitt personnummer.
Se upp med företag som:

 • använder sig av dålig svenska på sin sida
 • skriver vid erbjudandet att det är sista dagen idag
 • inte skriver ut tydligt vilka ingredienser som ingår, både namn och mängd
 • saknar en synlig adress, mail och telefonnummer
 • har en skum webbadress (typ http://885pwb.latt-nu.com)
 • inte svarar på mail
 • får google-träffar där företaget anmälts till konsumentombudsmannen

8. Svartlistade produkter och bolag

Just nu varnar Viktvägvisaren för följande produkter med gröna kaffebönor:

Det finns även många abonnemangsbedrägerier med Garcinia Cambogia, Cleanse eller Detox i namnet. Sök på produktnamnet på Viktvägvisaren så ser du om produkten är godkänd eller ett bedrägeri.

Bra länkar:

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar