Skip to main content
Viktvagvisaren

CSIRO-metoden

”Australiensk Low-Carb, Lågfett & Högprotein diet”

CSIRO-metoden
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b7.png
Latt
b5.png
 
1-10-combine
brand-logo
Langsikting
b10.png
Effektivitet
b7.png
Latt
b5.png
 
1-10-combine

CSIRO är en australiensk metod att gå ner i vikt som bygger på kost med mycket proteiner och lite kolhydrater och fett. Här kan du hitta frågor och svar om CSIRO-metoden.

Frågor och svar om CSIRO

Denna diet bygger på att du äter stora mängder proteiner (framför allt kött) och lite fett och kolhydrater. Effekten kommer av att proteiner ger en mättnadskänsla som räcker längre, vilket innebär att du i längden får i dig färre kalorier. Med färre kalorier in än vad man gör av med börjar kroppen nalla på kroppens fettreserver, vilket är det man vill.

Dieten är framtagen av ”The Commonwealth Scientific Research Organisation” (därav namnet CSIRO) i Australien och bygger på forskning där man lät testgrupper av överviktiga att antingen äta kost med mycket kolhydrater och lite fett eller mycket protein och lite fett. Gruppen som åt mycket protein och lite fett tappade betydligt mer i vikt och på denna upptäckt byggde man CSIRO-metoden.

Med CSIRO-metoden ska man äta mycket proteiner (fisk, kött, ägg, mjölkprodukter), samtidigt som man drar ner på fettet och kolhydraterna. Det är dock ok att äta mindre mängder kolhydrater såsom vitt bröd eller potatis.

När man börjar med metoden får man detaljerade menyer att följa så det ska bli lättare att äta ”rätt”. Målet är att den nya måltidssammansättningen ska bli en vana som man sedan följer livet ut.

Att motionera är alltid bra, men inget krav för att minska i vikt med CSIRO-dieten. Eftersom metoden bygger på att man gör av med fler kalorier än man stoppar i sig tappar du i vikt snabbare om du bränner extra kalorier i motionsspåret.
Metoden är till skillnad från andra metoder mer balanserad, det är till exempel ok att äta mindre mängd snabba kolhydrater såsom vitt bröd, något som vore en dödssynd i en low carb diet som Atkins eller GI metoden. Därför är dieten även lättare att följa och göra till en vana och få viktnedgången att bli permanent.

En annan fördel med CSIRO-metoden är att den bygger på empirisk forskning, där man faktiskt har observerat vad som fungerar och inte.

Nackdelen med CSIRO-metoden är att du måste lägga om dina kostvanor och kanske ge upp mat du tycker om för all framtid. Även det faktum att man rekommenderas äta stora mängder rött kött varje dag har kritiserats eftersom rött kött av vissa anses orsaka tarmcancer.
Om du bestämmer dig att testa dieten bör du läsa på för att undvika att göra fel i detaljerna och därför misslyckas. Du kan läsa mer om CSIRO-dieten i boken ”Livslång hälsa med CSIRO-metoden: succédieten från Australien”.

När det kommer till kritan så handlar det om att du ändrar dina vanor så att du inte vår upp i vikt igen.
När du går på diet tar bort något från din kost, med ökad risk för bristsjukdomar. Därför bör du alltid komplettera med en effektiv multivitamintablett.

Om du inte känner för att stoppa i dig mängder av kött varje dag kan du i stället kolla på andra liknande dieter: LCHF-metoden, GI metoden eller Montignac-metoden.
Saknar du en fråga? Skicka mig ett mail!
Passar dig som:
  • Gillar kött
  • Vill ha en balancerad diet
  • Vill ha bevisad effekt
Hjälp på traven
Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar