Skip to main content
Viktvagvisaren

Guarana

”Koffeinrik buske i Amazonas”

Guarana
brand-logo
vetenskaplighet
b5.png
styrka
b2.png
Utan-bieffekter
b5.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b5.png
styrka
b2.png
Utan-bieffekter
b5.png
 
1-10-combine

Guarana är en buske vars frön innehåller koffein. I Brasilien är guarana-läsk vanlig som en uppiggande energidryck och guarana säljs där även som tuggummin, tabletter och snus. På sistone har guarana lanserats även i Europa och USA, främst i energidrycker, kalla théer och som bantningsmedel.

Här hittar du vanliga frågor och svar om guarana, och hur (om?) det kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Frågor och svar om Guarana

Guarana är en buske som växer i regnskogen Amazonas. Den får små röda frukter med svarta frön och påminner på många sätt om kaffebönan.

Guarana gör att man blir pigg, får energi och blir uthålligare. Precis som koffein kan man bli speedad och få ryckningar vid överdosering.

Guarana innehåller flera aktiva ämnen:

  • Koffein. Fröna är rika på koffein och innehåller 4 gånger mer koffein än kaffebönor (4-8% koffein mot kaffebönans 1-2,5%).
  • Tanniner. Tannin är det ämnet som smakar strävt i omogen frukt, rödvin, thé och kaffe. Växterna skapar tanniner för att förhindra att frukterna blir uppätna innan de är mogna.
  • Teobromin. Ett naturligt, centralstimulerande ämne som är släkt med koffein och finns i kakao. Teobromin är väldigt giftigt för hundar och katter; det är därför hundar och katter kan dö om de äter choklad. Det är ofarligt för människor eftersom vi kan bryta ner det.
  • Teofyllin finns i thé och är urindrivande. Jämfört med koffein är det mer urindrivande, mindre uppiggande och giftigare.
Guarana kallas även guaranin, Paullinia cupana (buskens latinska namn), Brazilian cocoa, Paullinia crysan och Paullinia sorbilis.

Guarana finns bland annat i Raspberry Ketone Pure.

  • Hos råttor ökar Guarana minneslagringen och den fysiska uthålligheten jämfört med placeboråttorna.
  • I en studie på råttor ökade guarana fettförbränningen. Effekten kom enbart av koffeinet – koffeinfritt guaranaextrakt påverkade inte råttorna alls.
  • I en pilotstudie på människor höjdes uppmärksamheten, minnet och humöret vid doser på 37,5 och 70 mg guarana, efter det syntes ingen ytterligare ökning.
  • I en annan studie på äldre individer gav guarana inte någon effekt på humör, uppmärksamhet eller minnet alls.
  • Preliminär forskning har visat att guarana kan påverka hur snabbt man blir mätt. En kombination av yerba mate, guarana och damiana gav en viktminskning på 5.1 kg på 45 dagar, jämfört med 0.3 kg i referensgruppen.
  • I en annan studie gav guarana ingen viktnedgång alls.
I USA klassas guarana som ”generally recognized as safe” av FDA (American Food and Drug Administration).

De som är känsliga för koffein eller xantiner bör inte äta guarana.

Koffeinet i guarana förstärker effekten av synefrin och efedrin, både de positiva och negativa effekterna. Eftersom synefrin och efedrin är kraftiga redan i sig avråder man från att kombinera de två. Man höjer risken för stroke, höjt blodtryck, hjärtklappning och andra allvarliga biverkningar.

På grund av koffeinet rekommenderas inte guarana till dem med hjärtproblem, högt blodtryck, diabetes, överaktiv sköldkörtel, ångest, sömnsvårigheter, njurproblem eller gravida utan att först rådgöra med en läkare.

Kombinera inte guarana med mängder av kaffe eller annat koffein, då kan du få koffeinöverdos med skakningar, ångest och sömnsvårigheter.

Kombinera inte guarana med synefrin, det ökar risken för allvarliga biverkningar. Det ökar även fördelarna och kan fungera som en boost, men då måste man verkligen ha stenkoll på vad man håller på med.

Guarana ingår bland annat i bantningspillren Raspberry Ketone Pure..

I mitten av 2000-talet sålde The Coca-Cola Company guarana-läsken San São i Sverige, men den säljs inte längre. I vissa matbutiker kan man däremot köpa den importerade Guaraná Antarctica, som smakar ungefär likadant.

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar