Skip to main content
Viktvagvisaren

Fettförbränning


fettforbranning Fettförbränning

Allt du undrat men inte vågat fråga om fettförbränning!

  • Vad är fettförbränning ?
  • Passar fettförbrännings-filosofin mig?
  • Hur ökar jag min fettförbränning ?
  • Kan jag få hjälp på traven ?

Det finns olika sätt att gå ner i vikt, att öka fettförbränningen och ämnesomsättningen är ett av dem. Här kan du läsa om hur du gör för att öka din fettförbränning och gå ner i vikt, hur du hittar den metod som passar dig och din livsstil bäst.

Vad är fettförbränning?

Fettförbränning är ett annat ord för kroppens ämnesomsättning, den brasa som förbränner fett och kolhydrater från maten till energi. Energin gör kroppen av med under dagen genom att röra sig, elda sig varm, tänka och hålla de inre organen igång.

Du får i dig en mängd kalorier genom maten, samtidigt som du gör av med en mängd kalorier för att din kropp ska fungera. Om du äter fler kalorier än du gör av med går du upp i vikt. Om du däremot äter färre kalorier än du förbränner så kommer du att gå ner i vikt.

Hur kan du då ändra den balansen så att du går ner i vikt? Jo, antingen ser du till att äta mindre (lågkalori-filosofin), eller att spendera mer, det vill säga fettförbrännings-filosofin. Här kan du läsa mer om olika filosofier som hjälper dig att gå ner i vikt.

När du ökar din fettförbränning så skruvar du upp kroppens fettbrasa så att kroppen spenderar fler kalorier varje dag.

Passar fettförbrännings-filosofin mig?

Att öka sin fettförbränning passar bra för dig som vill gå ner i vikt utan att ändra dina vanor alltför mycket.

Det är extra lämpligt för dig som lider av en låg ämnesomsättning. Symptom på det kan vara småtrötthet, energilöshet, värk och att ofta frysa.

Att träna ökar ämnesomsättningen, så fettförbränningsfilosofin passar bra för de som gillar att träna.

Hur ökar jag då min fettförbränning?

Du kan få din kropp att öka förbränningen på flera sätt:

Dieter

Ämnesomsättningen kan ökas genom att du ändrar din diet. Vissa födoämnen gör att kroppstemperaturen och energin ökar så du bränner fler kalorier. Men det bästa tricket för att skruva upp fettförbränningen är att äta ofta och lite.

Genom att äta små måltider ofta, var 3:e timme eller 6 mål om dagen, hålls kroppens ämnesomsättning hög.
Varje gång du går hungrig skruvar nämligen kroppen ner ämnesomsättningen för att spara på energin. Genom att aldrig bli hungrig, höjer du fettförbränningen.

Det finns tre dieter som ökar fettförbränningen genom att äta ofta: 3-timmarsdieten som går ut på att äta var tredje timme, South Beach som kombinerar fettförbränningstänket med GI-kost, och ABS-dieten som kombinerar det med hård träning.

 Läs mer av den här artikeln

 Läs mer av den här artikeln

Träning

Ett vanligt tips när man vill gå ner i vikt är ”börja träna!”. Det är sant att genom att röra på sig och tvinga kroppen till aktivitet så ökar du din fettförbränning och mängden kalorier som kroppen gör av med. Det är lätt att tro att det ger viktnedgång. Tyvärr är detta en myt – du går inte ner i vikt av träning!

Seriösa studier (läs här) har visat att träning inte ger viktnedgång. Detta beror på att när kroppen tvingas röra på sig mer ökar den hungern. Så om du börjar träna men fortsätter att äta dig lika mätt som tidigare kommer träningens effekt på vikten vara minimal.

För att träning ska ha en effekt på vikten måste man träna väldigt hårt och samtidigt äta lika mycket eller mindre än när man inte tränade.

Träning brukar ofta ha bieffekten att man blir mindre sötsugen och mindre sugen på onyttiga maträtter, vilket kan vara en hjälp på traven för att man ska börja äta rätt. Genom att äta nyttigare i allmänhet får man i sig färre kalorier till samma mättnadsgrad.

Om du tränar för att bygga muskler får du som positiv bieffekt att den större muskelmassan förbrukar mer energi i vila. Men samtidigt blir du även hungrigare…

 Läs mer av den här artikeln

Klicka här för att läsa mer

Kan jag få hjälp på traven?

Det finns naturliga födoämnen, kryddor och växter som har visat sig öka kroppens fettförbränning med 4-20%. Oftast måste man äta stora mängder för att få en märkbar effekt, eller så kan man köpa dem i koncentrerad pillerform som kosttillskott.

Grönt té innehåller catechiner och koffein, som var för sig ökar fettförbränningen. Studier visar på ökad ämnesomsättning med upp till 200 kcal/dag, viktminskning med 4-5% och minskning av midjemåttet med 4-5%. Guarana är en kaffelik buske som innehåller mycket koffein vilket ökar fettförbränningen.

Chilipeppar ökar kroppens ämnesomsättning uppemot 23% just efter en stark måltid, samt minskar hungern så att man äter mindre vid nästa måltid. Klarar man inte smaken kan ett kosttillskott med chili vara en god idé, till exempel Burn X10 och Chili Burn.

Ingefära har visat sig öka kroppsvärmen och därmed ämnesomsättningen samt verkar kolesterolsänkande.

Exempel på bantningspiller som kombinerar dessa födoämnen för att öka fettförbränningen är Burn X10 och Chili Burn.

 Läs mer av den här artikeln

 Läs mer av den här artikeln

Hämma fettcellernas tillväxt

Två rätt nyupptäckta födoämnen är Hallonketoner (som ger hallon dess lukt) och Afrikansk Mango. Båda hämmar fettcellernas tillväxt och bryter ner kroppsfett. I en studie på African Mango gick försökspersonerna ner i snitt 12.7 kilo på 10 veckor, vilket är riktigt mycket.

Både Hallonketoner och Afrikansk Mango gör att kroppen utsöndrar mer adiponectin, ett protein som spelar stor roll i fettmetabolismen. Det intressanta är att smala personer har stor mängd av ämnet i kroppen, medan överviktiga har väldigt liten mängd. Djurförsök visar att adiponectin ger rejäl viktnedgång, ökar nedbrytningen av fett och hindrar viktuppgång. Samtidigt är det antiinflammatoriskt och minskar risken för fetma, typ-2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Bantningspiller med Afrikansk Mango är till exempel Bodyfat Burner Night.
Här kan du läsa mer om Afrikansk Mango (extern länk)

Bantningspiller med Hallonketoner är till exempel Raspberry Ketone Pure eller Core Hallonketon.
Här kan du läsa mer om Hallonketoner (extern länk)

 Läs mer av den här artikeln

 Läs mer av den här artikeln

Långsiktig brunalg

Den japanska brunalgen Wakame har en förbryllande effekt; den skruvar upp kroppens värmeproduktion och ämnesomsättning långsiktigt, så att effekten håller i sig länge. Förenklat kan man säga att det sker genom att den omvandlar kroppens vita fettvävnad till brun.

Studier visar att Wakame ökar ämnesomsättningen med hela 18-24% beroende på dos.

Den aktiva ingrediensen som ökar ämnesomsättningen heter Fucoxanthin. För att få en rejäl effekt behöver man tyvärr äta stora mängder misosoppa eller wakame-sallad, i princip dygnet runt. Som tur är finns Fucoxanthin i flera bantningspiller, till exempel Better You Fitness Kapslar.

Här kan du läsa mer om Wakame.

 Läs mer av den här artikeln

 Läs mer av den här artikeln

Synefrin

Synefrin är ett kamp- och stresshormon som gör dig pigg, ohungrig och energisk. Kroppens fettförbränning ökar och den gör av med fler kalorier, så att du går ner i vikt.

Baksidan är dock att det inte är särskilt bra för kroppen att vara i konstant stress och de möjliga biverkningarna är otrevliga.

Fram tills 2012 fick bantningspiller innehålla upp till 160 mg synefrin, vilket gav en rejäl effekt. Men nu har livsmedelsverket nya regler som begränsar synefrininnehållet till 30 mg per dag, för att undvika biverkningarna. I så låg dos är frågan hur effektivt synefrin är. Bantningspiller med synefrin har dragit ner dosen till 30 mg och kompenserat genom att tillsätta andra naturliga ämnen som ökar ämnesomsättningen, såsom Wakame och Hallonketoner.

Exempel på bantningspiller med synefrin, som har den låga lagliga dosen, är Lepigen Superstrong eller Core Synephrine.

Här kan du läsa mer om Synefrin (extern länk).

 Läs mer av den här artikeln

 Läs mer av den här artikeln

 Läs mer av den här artikeln

Att tänka på

De flesta receptfria bantningspiller som säljs i Sverige är klassade som naturmedel och anses därför ofarliga. Du bör dock inte börja med bantningspiller om du har eller har haft psykiska problem, ätstörningar, är under 18 år, misstänker att du är gravid eller ammar. Om du har njur-, hjärt- och kärlproblem eller äter mediciner, bör du rådgöra med en läkare eller apotekare innan du startar.

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar