Skip to main content
Viktvagvisaren

Svält


Varför du inte går ner i vikt när du äter för lite!!

En vanlig metod att gå ner i vikt är att minska mängden kalorier man får i sig i maten. Det som kan hända är att man då riskerat att försätta kroppen i ett tillstånd som kallas ”svält”, vilket är ett problem om du försöker gå ner i vikt.

Om du drar ner riktigt mycket på kalorierna och hamnar under cirka 600-800 Kilokalorier om dagen kan kroppen hamna i svält. Kroppen tror då att det är hungersnöd och risk för att den dör av brist på energi. Som reaktion drar den kraftigt ner på ämnesomsättningen, du blir apatisk och energilös och hela kroppen börjar gå på sparlåga för att göra av med så lite energi som möjligt.

Vad händer så? Jo, trots att du borde ha ett energiunderskott på 2000 kilokalorier (om du haft normalt hög ämnesomsättning) så får du med din nya svält-ämnesomsättning endast ett energiunderskott på 500 kilokalorier. Du och din kropp lider alltså av svält och hunger utan att få ordentliga resultat. I jämförelse kan påpekas att ett kilo fett motsvarar 9000 Kilokalorier, så matematiskt sett bör ett underskott på 2000 Kilokalorier göra att du går ner 1,5 kg i veckan medan ett underskott på 500 Kilokalorier bara ger 0,4 kg i veckan.

Vad värre är, att när du väl slutat späka dig kommer du att få tillbaka dina kilon ganska snart. Kroppen lägger dessutom på några extra kilon för säkerhets skull, så kallad Jojo-bantning.

För att förhindra att kroppen hamnar i svält rekommenderas det att inte underskrida 1100 Kilokalorier för kvinnor och 1400 för män. Då är det även lättare att hålla hungern i schack jämfört med om man går ner till 600-800.

Det finns andra metoder att gå ner i vikt som tar hänsyn till detta och ser till att hålla hungern borta; läs exempelvis om att gå ner i vikt genom att minska på kolhydraterna, äta mat med lägre GI, eller öka fettförbränningen.

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar