Skip to main content
Viktvagvisaren

Efedrin

”Konstant stridsberedd”

Efedrin
brand-logo
vetenskaplighet
b8.png
styrka
b10.png
Utan-bieffekter
b0.png
 
1-10-combine
brand-logo
vetenskaplighet
b8.png
styrka
b10.png
Utan-bieffekter
b0.png
 
1-10-combine

Efedrin ökar kroppens nivå av stresshormonet noradrenalin, ett hormon som sätter kroppen i beredskap att slåss eller fly. Därmed blir man pigg, ohungrig, energisk och går ner i vikt, men kroppen tar mycket stryk och biverkningarna är otäcka. Efedrin läkemedelsklassades 2005 och säljs därför inte längre som bantningsmedel. Efedra är ett annat namn på Efedrin. Synefrin, som har kallats ”Efedrin light” finns in andra piller, exempelvis Lepigen Superstrong eller Core Synephrine.

Här hittar du vanliga frågor och svar om Efedrin

Frågor och svar om Efedrin

Efedrin försätter kroppen i stridsberedskap genom att öka nivån av kamp- och stresshormonet noradrenalin.

Ska man slåss måste man vara stark och snabb, så blodtrycket höjs och hjärtat pumpar fortare. Pupillen vidgas för att se hotet bättre och skarpare. Mat och sånt har kroppen inte nytta av i strid, så energi tas ifrån magsäck och tarmar som får gå på sparlåga. Hungern minskar för att inte distrahera kroppen. Vi kanske måste springa långt, så bronkerna vidgas för att öka syreupptagningsförmågan. Fett bryts ner för att ge mer energi till musklerna och ämnesomsättningen ökar. Mental skärpa kan vara skillnaden mellan liv och död, så psykiskt blir man vaken och entusiastisk, optimistisk och mer lättkoncentrerad.

När man har ätit Efedrin är kroppen stridsredo och konstant stressad, kanske veckor eller månader i sträck. Som konsekvens känner man sig bra och går ner i vikt, men kroppen tar rejält med stryk av att aldrig få slappna av och fylla på reserverna.

Medicinskt har Efedrin använts länge inom traditionell kinesisk medicin mot astma och bronkit under namnet ”Ma Huang”. Idag används Efedrin i hostmediciner, i näsdroppar och bronkvidgande vid astma. Tidigare användes det också för att höja blodtrycket vid akut lågt blodtryck. Efedrin betraktas som dopningsmedel av IOK och Riksidrottsförbundet.

Eftersom Efedrin hjälper användaren gå ner i vikt har ämnet använts flitigt i olika bantningspiller och som prestationshöjande medel, tills det kopplades samman med flera dödsfall och allvarliga biverkningar. Under 2004-2005 läkemedelsklassades Efedrin i många länder och användandet gick ner markant. I många bantningspiller har Efedrin bytts ut mot Synefrin, såsom i pillret Lepigen Superstrong eller Core Synephrine. Synefrin fungerar på ett liknande sätt som efedrin men är svagare och lagligt i lagom doser.

Efedrin kallas ibland för ”Amfetamin light” eftersom de har liknande kemiska struktur och dess effekter på kroppen påminner om varandra, fast Efedrin är svagare. I kroppen sker med tiden en tillvänjning till Efedrin så man måste hela tiden höja dosen för att få samma effekt och riskerar att bli beroende.

Nej, inte i viktminskningsprodukter.

Ett alternativ till Efedrin som är lagligt i Sverige är Synefrin, som fungerar nästan likadant som Efedrin men är snällare mot kroppen. Lepigen Superstrong eller Core Synephrine innehåller Synefrin.

Växter från släktet Efedra innehåller Efedrin. Andra vanliga namn är Ephedra, Ephedra sinica L., Ma Huang, Epitonin.
Efedrin fungerar absolut, man går ner i vikt, det är bevisat både i djurförsök och i studier på människor. Efedrin har även bevisats ge allvarliga biverkningar och har kopplats till flera dödsfall.
Skoja inte! Det mest uppmärksammade dödsfallet som kopplats till användande av Efedrin var Steve Bechler, en pitcher för Baltimore Orioles som dog av hjärtattack under träning 2003. Denna händelse ledde till att många länder läkemedelsklassade Efedrin.

Läkemedelsverket har vid flera tillfällen varnat för efedrin i sportpreparat och bantningsprodukter. I Sverige är Efedrin läkemedelklassat sedan den 1:a september 2005 vilket innebär att Efedrin inte får säljas om inte produkten är klassad som läkemedel.

Biverkningar av Efedrin är bland annat: Hjärtarrytmi, förhöjt blodtryck, hjärtklappning, kärlkramp, höjt blodtryck, hjärtattack, stroke, svettningar, sömnsvårigheter, förvirring, paranoia, fientlighet, ångest, panikattacker, yrsel, huvudvärk, andnöd och akne.

När man äter Efedrin befinner sig kroppen konstant i ett tillstånd av kamp och stress. Långvarig stress är ödeläggande för kroppen som aldrig får återuppbygga sig och kan ge utbrändhet och andra stressjukdomar.

Koffein och acetylsalicylsyra förstärker Efedrins effekt och ökar även risken för allvarliga biverkningar. Tillvänjning kan ge missbruksproblem.
Det kan du inte, det läkemedelsklassades i Sverige 2005 och är förbjudet att säljas som kosttillskott och livsmedel.

Ett lagligt alternativ till Efedrin är Synefrin, som fungerar ungefär likadant men är snällare mot kroppen. Lepigen Superstrong eller Core Synephrine innehåller Synefrin.

Saknar du en fråga? Hör av dig!

Mest lästa

Bantningspiller som fungerar


Filosofier


Dieter


Bantningspiller


Bantningspiller A-G


Bantningspiller H-Z


Detoxkurer


Bantningsmedel


Måltidsersättningar


Viktklubbar


Fördjupning


Viktvägvisaren

Populära artiklar