LCHF metoden |
”Ner i vikt med fett, ägg och bacon” |



SÄLJS AV www.adlibris.com
LCHF står för ”Low Carb High Fat”. Det är en diet för att må bättre och gå ner i vikt genom att i princip helt undvika kolhydrater. Den kallas ibland VLCHF, ”fettdieten”, ”Annika Dahlqvists metod”, ”noll GI” eller ”Njutmetoden”, och anses vara den mest renodlade av alla low carb-dieter. Här kan du hitta frågor och svar om LCHF metoden.
Frågor och svar om LCHF metoden
Grundtanken är att socker och spannmål är relativt nytt för människan, jordbruket kom ju för bara 9000 år sedan. Våra kroppar har därför inte hunnit anpassa sig till den nya kosten, och när vi äter kolhydrater reagerar kroppen på detta genom att gå upp i vikt. Dessa grundtankar delar man med de andra lågkolhydrat-dieterna. Genom att undvika socker och spannmål får man kroppen att må bättre och även får lägre risk för välfärdssjukdomar såsom fetma, diabetes och hjärt- och kärlproblem.
LCHF metoden bygger på fyra principer:
1) Minska kroppens fettlagring genom att undvika högt insulin
När du äter kolhydrater med högt GI värde(till exempel socker eller vitt bröd) reagerar kroppen genom att släppa ut insulin i blodet. Insulinet hjälper kolhydraterna att omvandlas till energi i cellerna. Men samtidigt signalerar insulinet till kroppen att lagra fett, vilket man ju vill undvika.
I LCHF metoden tar man bort i princip alla kolhydrater från kosten. Då minskar insulinkicken, och därför lagras inte lika mycket fett.
2) Minska matsuget genom att undvika blodsockerdippar
Den höga insulinnivå som kolhydraterna ger upphov till leder till att blodsockret dalar snabbt en stund efter att du ätit. Efter 2-3 timmar ligger blodsockret jättelågt och du blir trött, småhungrig och sötsugen.
När du undviker kolhydrater stiger blodsockret inte så högt, dalar långsamt och blir aldrig riktigt lågt. Du håller dig mätt längre och äter därför mindre. Enligt denna princip fungar även olika GI-metoder.
3) Undvika svält
”Svält” är ett tillstånd som kroppen hamnar i när du äter för få kalorier. Det är en försvarsmekanism som kroppen har för att klara sig i extrema situationer när det saknas mat. Förutom att du känner extrem hunger så drar kroppen ner på ämnesomsättningen för att spara energi. Det innebär att kroppen bränner färre kalorier än vanligt. När man sen äter en normal måltid eller återgår till normalt ätande lagrar kroppen så mycket energi det går, för att ha några kilos fettbuffert för säkerhets skull ifall det skulle bli svält igen. Väldigt praktiskt när det råder hungersnöd, men väldigt dumt om du vill gå ner i vikt…
Genom att äta så mycket fett som LCHF metoden förespråkar ger du kroppen signaler om att det finns ett överflöd med mat. Kroppen går på högvarv och bränner all energi den kan – perfekt när du vill gå ner i vikt!
4) Ketos
Normalt använder kroppen kolhydrater (glukos) som bränsle, eftersom det är effektivast. När man äter få kolhydrater räcker de inte till som bränsle, utan kroppen går över till att använda fett som bränsle istället (ketoner). Det tillståndet kallas ketos.
Att bränna fett är inte lika effektivt som att bränna kolhydrater, därför gör man av med fler kalorier när man är i ketos och viktnedgången får extra fart.
De dieter där man eftersträvar ketos kallas ketogena dieter. Atkins, LCHF metoden samt i första fasen av GI-viktkoll är sådana, där man använder ketos för att få en snabb viktminskning och samtidigt bryta sockerberoendet.
För att hamna i ketos ska man äta färre än 20 g kolhydrater per dag.
Under de första två veckorna man är i ketos kan man få biverkningarna att känna sig borta i huvudet, småsvag eller lukta svagt av aceton. Det är för att kroppen inte hunnit vänja sig vid ketosen än och det går över.
Med LCHF metoden håller du kroppens förbränning hög genom att äta mycket fett, så kroppen inte anar svält. När du tagit bort kolhydraterna får du ett stabilt blodsocker och håller dig mätt länge. Äter du tillräckligt lite kolhydrater hamnar kroppen i ”ketos”, vilket innebär att kroppen använder fett istället för socker som bränsle och viktnedgången får en extra skjuts.
När du slutar äta kolhydrater och hamnar i ketos kan du under den första veckans omställning ha sockersug och vara lite tung i huvudet, men det går över. En del trappar helst ner gradvis, men det som oftast rekommenderas är att göra det snabbt, kickstarta med sträng LCHF-kost och börja sitt nya liv. Oftast rasar man i vikt i början vilket hjälper motivationen. Efter några dagar går sockersuget över och är sedan borta för alltid, medan viktnedgången fortsätter.
Längst ner på sidan har du en tabell över vad du får och inte får äta när du går på LCHF metoden.
- LCHF metoden är mer av en livsstil än en diet. Därför ska den ge långvarig viktminskning för resten av livet, om metoden passar och man trivs med den.
- Man får äta god mat, vilket gör det lättare att hålla dieten. (visst är ost och gräddsåser godare än riskakor?)
- Man späker sig inte utan får äta sig mätt.
- När socker-avgiftningen väl är över slipper man sötsug och är inte ens sugen på den förbjudna maten.
- Det har bevisats att metoden fungerar – nya undersökningar har visat att lågkolhydrat-dieter leder till en snabbare och mer varaktig viktnedgång.
- När man väl vet vilka livsmedel som innehåller kolhydrater och ska undvikas är metoden enkel att följa.
- Det kan kännas konstigt i början att vräka i sig fett för att gå ner i vikt, eftersom det går emot de traditionella rekommendationerna.
- Den största nackdelen är att om du väljer lågkolhydratkost måste du ge upp vissa rätter för alltid, som pasta och risotto.
- Vissa forskare hävdar fortfarande att lågkolhydrat-metoder kan leda till ökad risk för hjärtsjukdom och högt kolesterol eftersom man äter mycket fett. Det har dock inte kunnat bevisas och andra forskare hävdar motsatsen.
- I början då kroppen är ovan vid ketos kan man uppleva sockerabstinens och vara lite borta i huvudet. Samtidigt kan andedräkten lukta lätt av ammoniak.
- Det är inte alldeles enkelt att gå ut på restaurang, café eller vara bortbjuden. Oftast finns det något man kan äta men ibland måste man grunda med lite mat hemma innan.
- Eftersom metoden inte är alldeles enkel i början och du måste göra rätt för att det ska fungera behöver du vara påläst och veta var kolhydratfällorna är. Investera i en bok.
2. Du kan gå med i en viktklubb på nätet, som exempelvis till exempel Matdagboken.se, som har en sektion just för dig som följer LCHF metoden. Den första fasen i viktklubben GI-viktkoll kallas ”Turbo-GI”, men är egentligen en variant av LCHF metoden.
3. Tänk på att när du går på diet och tar bort något från din kost ökar risken för bristsjukdomar. Komplettera därför med en effektiv multivitamintablett.
Det finns däremot inga längre studier, i storleksordningen 30 år eller mer, på de långsiktiga konsekvenserna av att ligga i ketos. Det finns inte heller studier på ketos under graviditet.
Under de första veckorna man är i ketos är kroppen ovan vid det och därför kan man känna sig svag och ha svårt att träna. Men kroppen vänjer sig.
- – Kött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort synligt fett.
- – Mjölkprodukter. Feta, ej magra eller smaksatta. (Mjölk, fil, yoghurt, grekisk yoghurt, ost, fetaost, keso, créme fraiche, vispgrädde, smör, bregott, majonnäs)
- – Grönsaker som växer ovan jord (de under jord innehåller en del kolhydrater)
- – Vinägerdressing, majonnäsdressing, feta såser
- – Linfrön, avocado, oliver, olivolja, rapsolja
- – Ägg i massor
- Förenklad nybörjarregel: Om det på innehållsförteckningen står mindre än 5 g kolhydrater/100 g får man äta fritt av det.
- – Potatis, ris, majs
- – Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, flingor, gröt, välling, pannkakor
- – Korvar och andra charkuteriprodukter med många E-nummer och lite kött (se på innehållsförteckningen. Om det dock står mindre än 5% kolhydrater så är det ok)
- – Godis, kaffebröd, tårta, söta drycker, läsk
- – Allt socker och sockrat, undvik även sötningsmedel (förutom Sukrin)
- – Margariner
- – Öl
- – Omega-6 rika oljor som majsolja, solrosolja, sojaolja, jordnötsolja
- Får äta lite av
- – Bönor, linser, någon enstaka frukt
- – Nötter, mandel, solrosfrön
- – Någon bit riktigt mörk choklad (mer än 70%)
- – Alkohol, helst i form av torra viner, whiskey, konjak
- Är mycket överviktig
- Tror på low-carb tänket
- Beredd att ändra livsstil
Fem stjärnor så klaret!!!
Jag är LCHF;are sen ett halvår och kan intyga att metoden fungerar så bra som Annika, Lars-Eik och Andreas bl.andra säger i sina böcker och nätsidor. Vore tjänstefel att avbryta LCHF.
Det som förundrar mig, varför blir den allt färre skaran tvivlare på LCHF-metoden så taggiga och irriterade när LCHF kommer på tal? Kan det vara så att kolhydraterna är lite som ”Rör inte min kompis”? Eller?
Jag måste ju erkänna att det känns kul att stå där i tajta brallor och försvara LCHF.
Jag har ätit LCHF kost ett år. Har gått ner 18 kilo. Min inflammation i höften har försvunnit och jag mår jättebra.Äter jättegod mat, sover gott och känner inget sug efter sötsaker och kolhydrater
Det enda vettiga! Normalviktig, frisk som en nötkärna, god mat, aldrig hungrig och full av energi – övriga kommentarer känns överflödiga.
Mycket bra diet där jag gick ner 1 kg i veckan. Man kan dock inte köra den halvt utan du måste verkligen dra ner kolhydratintaget till 20-30 g per dag eller mindre vilket kan vara tufft speciellt om man som jag äter dagens lunch varje dag, går bra på ställen som har salladsbuffe men kan vara svårt där det ej finns.
När man väl är nöjd med sin vikt och vill stanna där kan man öka intaget kolhydrater lite men bara lite man kan inte gå tillbaka till det gamla intaget enligt tallriksmodellen. Det är som så många säger en livsstil, man får ändra sin matvana ganska rejält.
En annan sak som är lite jobbig är att i vårat kolhydratsfokuserade och fettskrämda samhälle är det svårt att köpa mellanmål och färdiga rätter med lite kolhydrater och mycket fett. Allt är så koncentrerat på att låg fetthalt = bra. Jag skulle vilja kunna köpa en fettifrutti med 40-50 % fett med 2-3 % kolhydrater :)
LCHF is da shit! 5/5 från mig…
Detta är min bardoms matordning(runt mitten på förra seklet. Mormor visste att ”margarin är surrogat”!
Enda metoden som tar bort socker/kolhydrat suget för mig. Jag har svårt att avstå kolhydrater. Jag har tidigare testat GI ganska länge, men tar inte bort suget. Äter jag en knäckemacka på morgonen så startar blodsockerpendlingen.
LCHF är däremot kanon. Man äter gott och nyttigt. Jag har dessutom kanonfina kolesterolvärden.
Det intressanta är att jag nu äter väldigt mycket mindre än tidigare, jag känner mig oftast mätt och glad. Dessutom är mina portioner mindre.
LCHF räddade mitt liv. Det låter kanske lite övermaga, men är faktiskt sant. Mina konstanta följeslagare – IBS, kronisk urinvägsinfektion, artrit, struma, blodsockerfall – är numer så gott som försvunna. Jag började äta LCHF i augusti förra året och jag kommer aldrig att återgå till den stinna kolhydratdieten jag käkade förr.
PS Glömde lämna betygsättning på LCHF. Det blir toppbetyg förstås. Jag mår bättre än jag nånsin gjort, är framför allt aldrig nånsin sjuk, rent otroligt.
man ska inte kalla LCHF en diet. Det är en livsstil att leva med. Och det är inget dåligt liv. Biter direkt på
inflammatoriska sjukomar som astma.
Sötsuget upphör efter kort tid. Sug efter alkohol också.
Aldrig mer vrålhungrig. Man blir mätt på förvånansvärt litet. Försvårar inte umgänge med andra, att låta bli den eviga potatisen inget konstigt.
Med egen sk såssked (något dylikt ser man inte ofta i Sverige) lämnar jag inte ett enda gram av den goa såsen på tallriken och det utan brödbit. Medges att jag ibland saknar brödet men det är överkomligt.
Började med LCHF maj ifjol,nu 10 kg lättare,snäll mage,god sömn för att inte tala om GOD MAT !!!!
Skandal att dietister,Rössner,livsmedelsverket och deras gelikar får fortsätta köra sitt skadliga race !
Tack Annika,Litsfeldt,Anreas E,Skaldeman och gänget för att ni bekantgjort detta ! Kramar till er !!!
Känns som den mest naturliga kosten för oss! Många problem har försvunnit, som gaser, svullen magen och andra besvär m magen som fanns tidigare. Man får äta gott och håller sig mätt längre! Toppen!
Min mamma som hade högt kolesterol tidigare, sänkte det med LCHF.Har även vänner som ätit kolesterolsänkande medicin i åratal utan resultat. Efter knappt 2mån med LCHF sjönk värdena drastiskt!
Har aldrig mått bättre!
18 månader på LCHF – gått ner ca 10 kg (nu 83 kg) och fått lugnare mage, mindre infektionskänslighet. God mat som inte känns som en uppoffring. Jättebra.
Har levt enligt LCHF nu i lite över ett år och mår mycket bra. Jag har inte ätit så mycket gott i hela mitt liv. Hela livet har blivit en fest. Tänk att det var så lätt! Känner också en inre frid i kroppen som jag inte gjort på många år. Tack Annika Dahlqvist och Skaldeman, ni har varit mina förebilder och inspirations källor.
Har ätit LCHF i 6 månader och det känns som jag hittat hem. Nu mår jag bra. Jag mådde inte dåligt förut heller men nu känner jag att jag mår bättre. Kombinerar min kost med blodgruppsrelaterad kost. Tidigare åt jag enligt bl.gruppskoceptet men nådde inte full effekt. Jag tror att många som inte känner att dom får full effekt med LCHF skulle kombinera dessa två och då få fullt utbyte. Två bra metoder tillsammans blir succé, garanterat!!!!!!!!!!!!!
Vi är olika beroende på vilken blodgrupp vi tillhör, ABO-systemet, och då reagerar våra kroppar olika på det vi äter.
Med bästa hälsningar Kjell Jewander.
Under några år har jag lagat LCHF-mat åt min diabetesmamma, som bor på ett äldreboende. Hon är amputerad och sitter i rullstol med benprotes. Med LCHF-mat 3-4 gånger i veckan så gick hon ner från 69 kg till 66 kg (sittandes i rullstol) och hennes långtidssocker, HbA1c, gick ner från 9 % till 6 %. Trots det goda resultatet förstår inte ansvariga på äldreboendet, med läkaren i spetsen, att lågkolhydratkost är bäst för diabetiker.
Utan LCHF-mat har nu blodsockret gått upp till 9 % igen!
LCHF/GI-noll är en livsstil och inte en bantningsmetod. Har aldrig varit överviktig men haft en besvärlig mage och ledbesvär. Är nu fri från från detta sen ca 5 år tillbaka. Mina förkylningar är ett minne blott, klimakteriebesvären försvann osv, det finns hur många hälsoförbättringar som helst att rabbla upp. Rekommenderar LCHF till 100 % eftersom man mår så otroligt bra. Vilket måste bero på att man inte stoppar i sig så mycket gifter utan försöker äta så naturligt som möjligt.
Från en 3 siffrig tjockis till en 40kg lättare, numer Aerobics o Zumba instruktör!
Jag mår så himla bra av kosten. Ätit LCHF i 3 år – jag rör inte socker. Alls! Inga spannmål, nästan aldrig frukt och inget juice bla…
Våga testa – och hitta den optimala hälsan!
Viktraset är trevligt men ännu bättre är det att bli av med ett antal krämpor, som migrän till exempel. Efter ett tag lär man sig också att laga oerhört delikat mat. Varenda middag blir en härlig fest – och man blir mätt och glad på kuppen.
Jag är diabetiker och är nu symptomfri. Har gått ner 35 kg på två år och behöver inte gå ner mer. Efter ett helt liv (jag gick nyss i pension) med övervikt känns det underbart att ha fått ett normalt liv. Min väg hit gick via Skaldeman och Dahlqvist och därefter hittade jag Anna JD Jacobssons blogg http://annajdjacobsson.wordpress.com/ där finns mycket att hämta
Det finns en avgörande skillnad mellan LCHF och alla andra dieter.
LCHF fungerar i det verkliga livet.
Äter enligt lchf sedan 1,5 år, sockersuget håller sig lugnt. Har slutat hetsäta efter 30 år missbruk av mat. Bara det var mer än jag förväntat mig.
Lågkolhydratkost (LCHF) är bäst för pre-diabetiker. Blodsockret blir mer stabilt. Om man håller sig borta från potatis, ris, pasta och bröd så håller man sin begynnande sockersjuka på avstånd. Ät så naturligt som möjligt: rent kött och fläsk, riktigt smör, äkta grädde, helmjölk och yoghurt. Sockersuget försvinner snabbt med bra fet mat.
Har testat.? Kommer aldrig att äta annat än denna goda underbara feta mat som jag har undvikit i många fetträdda år, Mår underbart bra,äter gott. LCHF är en stjärna och tack till Annika D som står emot all kritik.
Tack Dr Annika D Du är värd en guldstjärna…..
Inger
LCHF är bäst! Har påbörjat åta enligt dr. Annika Dahlqvists modell i januari i år. Har i dagens datum gått ner 10.9 kilo. Utan att vara hungrig och med mycket mindre humorsvängningar. Och för de som är skeptiska: har tagit blodprov innan och efter tre månader på LCHF. Min kolesterol har stannat på normal nivå, ca 5.
LCHF…bäst!
Hej.
Jag är 49 år och har ätit enligt LCHF i många år, vet inte hur många, men i stort sett minst 10. För 10 år sedan hette det inte LCHF förstås.
För mig är det enkelt då jag är korean (adopterad) och sökt mina rötter, som det så fint heter, varvid jag anammat den (traditionella) asiatiska matkulturen. Jag insåg tidigt att (överdriven mängd) kolhydrater i form av bröd, pasta, skräpmat, godis mm, inte var bra för mig. Jag är även väldigt noga med e-nummer och tillsattser osv.
Jag har aldrig haft några viktproblem utan jag äter enligt detta sätt för mitt allmänna välmående. Nu ligger jag dock inte på sofflocket heller utan tränar Kyokushin karate (knock-down karate) minst 3 dagar i veckan, utöver det brukar jag turas om med antingen tre dagar styrketräning eller tre dagar löpträning varannan vecka. Inalles mellan 24 – 26 träningpass i månaden. så att det inte skulle gå att träna hårt på låghydratkost måste vara ett skämt…he he…eller så är jag som Ferry och Colting ett unikum (lögnare, välj själv), men jag skulle säga att jag är ganska normal. Dock väldigt välmående!
Sjuuk kan jag inte riktigt stava till heller…he he…
Forumet Kolhydrater.ifokus.se kan rekommenderas för den som vill ha tips och råd kring ett försök med LCHF-kosten!
Slösade bort 16 år på hopplösa metoder för att till slut inse att det funkar med god riktig naturlig mat. Sådan mat vi människor är skapta att äta.
Helt klart den bästa å enklaste kosten att gå ner i vikt med…å som bonus får man en massa hälsovinster…:)
Rekommenderar varmt…
Har haft viktproblem i hela mitt liv. Fick diabetes för 4 år sedan och var helt knäckt av det. Tallriksmodellen från dietisten, fungerade inte alls. Fick rådet att läsa boken fettskräm och från den dagen som jag började med LCHF har jag inte behövt mina diabetes mediciner, blodtycks tabletter tog hälften bort och jag har minskat 16 kilo UTAN att banta.Kommer aldrig att äta som förut.
Tack till er alla som orkar att kämpa för denna metoden…
KRAM eva-britt
Har ätit LCHF i två år nu efter att ha läst Litsfeldts Fettskrämd.
Ändrade min kost till LCHF successivt. Började först med LCHF till frukost och åt som jag gjorde tidigare till middag. Bara genom att ändra frukosten till ägg, grädde och bacon (och bli mätt så man inte småäter) minskade jag med 4 kg samt 4 cm runt midjan på första månaden.
Andra månaden gick jag över helt till LCHF och minskade ytterligare 4 kg och 3 cm runt midjan. Därefter har jag behållit både vikt och midjemått vilket jag tror är där det ska vara (70 kg, 85 cm runt midjan till 175 cm längd). Allt detta utan att ändra på några motionsvanor.
Magen känns nättre nu jämfört med innan (magkatarr). Enda nackdelen med LCHF som jag upplevde var vid övergången. Då jag blev mycket hård i magen men det löste sig för min del med tillskott av ekologiskt kokosfett.
Kan inget annat än rekommendera LCHF. Men jag rekommenderar även att läsa på och ta reda på hur kroppen fungerar, vad kroppen behöver för att bygga upp cellväggar mm. Speciellt om man är orolig för att göra precis tvärtom mot vad alla ”experter” säger.
Att äta enligt lchf är inte för mig att äta enligt något diet utan min kost såsom jag äter nu – mycket fett och ca 20 g kolhydrater per dag – är ett sätt att leva! Jag kommer aldrig vilja gå tillbaka till att äta som jag gjorde förut för då kommer också mina problem tillbaka som ett brev på posten: mensvärken, det blödande tandköttet, mina dåliga järnvärden, de ständiga förkylningarna, mitt inre psykiska illamående, den försämrade återhämtningstiden vid träning/hård träning, mitt SÖTSUG, de starka hungerskänslorna som kom efter en tre-fyra timmars tid utan föda (nu med denna kosten kan jag lätt gå sex, sju timmar utan någon mat utan att bli sur och grinig – helt otrolig känsla), större anhopning av celluiter.
Jag slipper alla dessa hemska biverkningar av att äta kolhydrater och jag äter massor med mättat fett, smör och kokosfett men mestadels mitt guld smöret.
Det skall tilläggas att jag aldrig varit ett uns i närheten av övervikt utan jag gled in på denna kosten på grund av att jag var konstant förkyld i flera månader i sträck plus att mitt järndepåvärde låg under normalvärdet, jag var enormt fettskrämd! Jag fick en väldigt stark inre magkänsla, min intuition kan man kanske säga, som sade att det var något som inte stämde här. Då började jag på egen hand forska runt på nätet och kom till slut fram till att det måtte vara kolhydraterna som var boven i dramat. Vi – människorna tål ej skröfset. Nu är jag här, ett år och fyra månader senare och mår jävulusiskt bra. Aldrig känt mig så pigg, levande och vital. Hade jag haft en övervikt hade jag garanterat gått ned de kilona eftersom de flesta människor som äter enligt lchf GÅR ned i vikt. Så, ur ett rent viktnedgångsperspektiv är kosten ypperlig, gå gärna in på:
– http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
– http://www.kostdoktorn.se/
Mättat fett rules och ett stort grattis till mig själv för att jag vågade gå emot strömmen, det är ett utav de bästa beslut jag någonsin tagit i hela mitt liv. Att jag vågade tänka SJÄLV.
STOR PUSS till alla som vågar testa.
/Charlotte
LCHF = en livsstil, naturliga råvaror, mättnad, inget sug,
viktnormalisering, lugn mage. Mkt enkelt när man väl bestämt sig.
Helt enkelt FANTASTISKT!
Jag har ätit LCHF/GI-Noll! i snart tio år. På bara ett år besegrade jag alla mina sjukdomar och fick tillbaka min ungdoms hälsa. Som bonus har jag gått ner 65 kg i vikt. Jag äter gott, jag är aldrig hungrig och aldrig sjuk. Snacka om ”njutningsdiet”!
Sten Sture
Enda ”metoden” som funkat för mig. Bra artikel om den dessutom!
Har ätit LCHF sen feb. 09 gått ner 16 kg till min normala vikt, blivit av med ledvärken som plågat mej många år, har kunnat återuppta min skidträning som jag slutat med pga värk och stelhet. Kan rek. alla att prova, tror inte någon har nåt att förlora på det..och man slipper hunger och sötsug, jag var en riktig sockergris förr.
Har nu ätit enligt LCHF i nästan 7 veckor. Har gatt ner 5-6kg, blivit av med sockerberoendet (sa gott som i alla fall) och kranglet med magen, plus att jag allmänt mar mycket bättre. Sa jag kan verkligen rekommendera andra att äta denna kost, om det sa är för att de önskar ga ner i vikt eller helt enkelt bara vill ma bättre.
=)
Frukten av att ha praktiserat LCHF i 5 år är att kunna skriva här och i grunden rekommendera denna kost. Den ger livskvalité och som grädde på moset en frisk kropp.
Tvekar Du så tror jag att Ditt motiv inte är starkt nog. LCHF är bara att prova för vem som helst: Sjuk som frisk. Det finns inget att förlora! 5 stjärnor!!
hälsar i en underbar vårtid 2010
Rolf Aronsson
Jag har ätit lchf sedan januari -09. Snabbt blev jag av med 10 kilos övervikt samt fri från min magkatarr efter tio års smärta!
Jag är mätt, slipper mäta och räkna – äter tills jag är mätt, magen är lugn, huden är inte lika torr som tidigare, migränen är väck.
Är inne på tredje året nu. Övervikten borta (-20 kg), och många hälsovinster. Piggare, sover bättre, lugn mage och jämnare humör. Äter numera 2 ggr per dag. Första åren 3 ggr per dag. Har genom åren inspirerat ett 30-tal att börja med LCHF. Samtliga hänger i mest tack vare hälsovinsterna.
Jag har snart käkat LCHF i 2 år, har gått ner 10 – 15 kg, har stått stilla viktmässigt i nästan ett år, har 15 kg kvar, tycker jag. Men framförallt så har midjemåttet minskat över 10 cm, jag mår bättre, magen är lugn, sötsuget är nästan borta. En annan fördel som gjorde att jag valde LCHF, det är att all information finns gratis på nätet, man måste inte köpa böcker, pengarna kan man istället lägga god och nyttig mat. Modern forskning stöder metoden.
Än så länge finns det inte chans att jag går över till att äta en massa bars, pulver eller en massa socker och stärkelse. Enda nackdelen än så länge med LCHF, det är fettfläckarna på kläderna om man glömmer förkläde vid matlagningen.
Äter LCHF sedan snart 1,5 år sedan och viktnedgången är nu 15 kg. :)
Åt LCHF under hösten och gick ner 7 kilo. Har 4 kilo kvar till målvikten. Nu går jag ner nästan 2 kilo i veckan om jag följer dieten till punkt och pricka, men om jag äter jättelite kolhydrater går jag inte ner alls.
Dessutom känner jag mig mycket piggare!
Jag har ätit (äter fortfarande) enligt lchf och har gått ner 27 kg. Och maten är god och man slipper svälta.
LCHF är bra även om man inte har nån sjukdom. Man behåller hälsan länge.
Någon som testat LCHF och fått resultat? Har själv följt LCHF i cirka 3 veckor utan några som helst resultat. Men jag mår bättre och blir inte uppsvullen på eftermiddagarna som tidigare. Kanske det beror på att jag inte är överviktig? Jag vill bara bli lite snyggare kring midjan och kanske tappa ett par tre kilo.
Har prövat massvis med dieter men aldrig lyckats. Nu äntligen så gick det. Minus 30 på ett år (då vägde jag 140 i början dock…). Och mer viktnedgång ska det bli!