Hur sjutton gör man egen tacokrydda, chilisås och bearnaise? Med några år på nacken som svensk expat i Spanien har jag lyckats hitta egna recept eller substitut för de flesta ingredienser och såser jag använder. Vare sig du bor utomlands eller en bara vill laga god mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat, här får du mina tips utifrån ett spanskt perspektiv. Har du några egna tips, snälla skriv en kommentar så kan vi hjälpa varandra!

svensk mat i utlandet Svensk mat i utlandet (eller från grunden)Tacokrydda – paprika, spiskummin, koriander, ingefära, chili, salt, vitlök, svartpeppar, lök, lite oregano, kanske grillkrydda (måste tas med från Sverige).

Tacosalsa – Finns på de flesta stora supermercados men är rätt dyrt. Rör ihop 4 mogna finhackade tomater, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 finhackad lök, lite chili, koriander, spiskummin (comino), en dutt olivolja, en dutt vinäger, lite pressad lime, salt och peppar. Du kan även ta lite paprika om du vill. Jag brukar bara röra ihop ingredienserna, men några kokar det först och låter det svalna.

Tacoskal – mjuka tacoskal finns att köpa på större matbutiker i Spanien. Hårda tacoskal har jag bara hittat på Alcampo men de är jättedyra.

Chilisås – blanda ketchup, chili, rödvinsvinäger och salt.

Citronpeppar – Svartpeppar, salt och pressad citron. Gillar du glutamat (smakförstärkare som ger fyllig smak) kan du ta i några droppar Jugo, som finns nära sojan i välsorterade spanska matbutiker. Men enklast är att ta med citronpeppar från Sverige.

Gräddfil / Crème Fraiche – crème fraiche finns på Carrefour och vissa andra stora matvaruaffärer. Håller sig vanligtvis 1,5 månad så ladda upp sex-sju stycken hemma. Som substitut för gräddfil brukar använda crème fraiche blandat med grekisk yoghurt.

Grillkrydda – jag har gett upp, ta med från Sverige.

Fond – motsvarande buljongtärning + Jugo (se Citronpeppar) och lite soja.

Koriander, kardemumma – leta på små indiska matvaruaffärer i El Raval i Barcelona. Jag har inte vägarna förbi så jag har gett upp och tagit hem från Sverige. Cilantro säljs ibland men är inte samma smak som koriander, cilantro är bladen och koriander är fröna.

Hällakakor / rågkakor / mjukt tunnbröd – Finns på Carrefour bland formfranskorna. Rätt dyrt dock.

Grekisk yoghurt – storpack (hink) billigt på Lidl. Småpack finns på Carrefour och större stormarknader.

Mjölk av svensk typ finns att köpa dyrt i mejerihyllan i vissa större matbutiker. UHT-mjölk, som håller 6 månader i rumstemperatur och har en besk bismak, finns överallt.

Svensk ost – de rätt smaklösa (gouda, edamer, hushallsost) finns lite överallt. Ikea säljer en lagrad ost som är god, inte så dyr och smakar som präst/brännvinsost och håller i flera månader. På Corte Ingles på Plaza Catalunya i Barcelona finns en långlagrad cheddar som smakar som riktigt god svensk lagrad hårdost, dock är den lite pricy.

Ballerina, köttbullar, kaviar, sill, lördagsgodis, mjölkchoklad av Marabou-typ – finns på Ikea.

Falukorv – Lidl har en korv som är rätt lik i smaken och formen, men är lite blek jämfört med den svenska. Den är god nog som substitut, godare än de alternativ jag prövat, till korvstroganoff och liknande.

Bearnaise-sås – (2 portioner) Smält 75 g smör i mikron, lite i taget och rör om. Under tiden, vispa ihop en äggula med en skvätt grädde och dragon i en skål. Vispa ner det smälta smöret i äggule-skålen lite i taget i en tunn stråle. Mikra på full effekt 10-20 sekunder i taget, vispa ordentligt mellan varje gång, oftare när det börjar bli varmt. Det är här det kan skära sig, ge då upp och börja om. När såsen tjocknat, avbryt, smaksätt med persilja, salt, peppar och vitvinsvinäger och servera.

Hollandaise-sås – (2 portioner) Smält 50 g smör i mikron. Under tiden, vispa ihop 2 äggulor med 0,5 dl grädde, saften från 1/2 citron, lite salt och en tsk dijonsenap. Häll i smöret i en smal stråle under kraftig vispning. Mikra på full effekt 10-20 sekunder i taget, vispa ordentligt mellan varje gång, oftare när det börjar bli varmt. Det är här det kan skära sig, ge då upp och börja om. När såsen är tjock och blank, avbryt och servera. Smaka av, den kan finputsas med dijonsenap, citronpeppar och salt.

Cafe de Paris-sås – Glöm det. Den har minst 15 ingredienser varav du har få hemma. Ta med pulverpåsar från Sverige.

Grönpepparsås – Grönpeppar i lag finns att köpa på kryddhyllan i större matbutiker. Fräs 3 msk grönpeppar inklusive lagen tillsammans med lite torrt vitt vin. Häll på 3-4 dl grädde, 2 tsk dijonsenap och en dutt salt. Låt koka ihop och reducera i minst 20 minuter tills det blir krämigt.

Glögg – ta 1 flaska fylligt rödvin och häll i en kastrull. Häll i 1 dl konjak, brandy eller rom om du vill. Lägg i 2 dl socker samt det du har hemma av kryddnejlika, kanel, kardemumma, ingefära och pomeransskal. Värm det på medelvärme så att sockret löser sig men låt det inte koka, då försvinner alkoholen. Sikta på 70-80 grader och lukta, det sticker i näsan när alkoholen försvinner. Plocka upp eller sila av kryddorna. Glöggen blir ännu godare ifall du kyler ner och låter den dra över natten innan den dricks.

Remouladsås/fisksås – Rör ihop 3-4 msk majonnäs, 3-4 tsk crème fraiche, 1 tsk limejuice, 2 tärnade ättiksgurkor, paprikapulver, 1/3 riven lök, citronpeppar, massor med dill och ordentligt med dragon.

Hamburgerdressing – finns att köpa, men många smakar sisådär. Rör ihop 4 finhackade inlagda smågurkor, 3-4 msk majonnäs, 1 msk tomatpuré, 1 msk vinäger från gurklagen, en bit finhackad röd paprika, 1/4 riven lök, 3 droppar tabasco, lite vitlökspulver, salt och peppar.

Har du tips på något mer? Skriv gärna en kommentar och dela med dig!
-Linda