Bluffannonser för bantningspiller på Facebook har varit ett gissel det senaste året, och de ökar explosionsartat. Många har blivit lurade på tusentals kronor.

facebookreklam Äntligen agerar Konsumentverket mot bluffannonserna!

Du ser en frestande annons för ett bantningspiller som lovar stor viktnedgång. Provpaketet kostar bara 35:- för frakt. Varför inte, du slår till! Men fem dagar senare upptäcker du att de dragit 700-1400:- från ditt konto. Ja, det står i det finstilta att du startar ett abonnemang, och att nästa, dyra paket skickas efter bara fem dagar, men vem lusläser det finstilta?

Konsumentverket har fått in horder av anmälningar. Bland värstingarna är Rawburn, Corexin, Green Coffee Burn, Green Detox och Life Detox som jag varnar för på Viktvägvisaren.

Nu äntligen, efter nästan ett år, har konsumentverket börjat agera. ”Annonserna bryter mot marknadsföringslagen” säger konsumentverket, eftersom de utelämnar viktig information om abonnemanget. Konsumentverket kräver att Facebook plockar de vilseledande annonserna samt tar fram en handlingsplan. Annars kan Facebook dömas till medverkande av vilseledande marknadsföring.

I slutet av veckan ska Facebook presentera sin handlingsplan. Jag hoppas verkligen att denna plåga med bluffannonser tar slut nu. Jag har fått många förtvivlade mail av personer som blivit av med sin reskassa eller nu inte har pengar till mat för resten av månaden.

Under tiden fortsätter jag skriva varningssidor för bluffreklam-pillren, och ber en tyst bön att folk googlar produkten innan de klickar på Köp.

Läs mer:
SVD: Nu kan Facebooks bluffreklam stoppas
SVD: Bluffannonser sprids över Facebook
Sveriges Radio: Bluffannonser måste bort från Facebook

-Linda