Här i Barcelona är badhuskulturen minst sagt annorlunda än i Sverige. Vi testade ett kommunalt badhus förra veckan. Jag misstänkte att det skulle vara obligatoriskt att ha badskor men vi hade inga, så vi tog med Ikea-tygtofflor och crocs till barnen. Väl ute i bassängen såg jag att alla hade både badskor fint uppradade vid bassängkanten samt badmössor, vilket vi såklart saknade. Jaja, vi får väl se vad som händer, vi hoppade i barnpoolen med våra småpojkar på 3 och 5 år.

badsko Bastu och bubbelpool   hälsosamt i Sverige, livsfarligt i Spanien

Omedelbart kom en badvakt fram och var upprörd för att vi inte hade badmössor. Ett bra spanskt uttryck är ”hacerse el sueco”, direkt översatt ”göra sig svensk” vilket innebär att spela dum. Jag gjorde mig sann uttrycket, såg frågande ut och bedyrade att ”Ojdå vad dumt det blev, jag hade ingen aaaning om att det skulle behövas, det är första gången jag är i ett spanskt badhus… Hade jag vetat så hade jag absoluuuut köpt fyra badmössor och badskor a 8 euro = 64 euro innan.” Badvakten var jätteförvånad över att badmössa inte var obligatoriskt i Sverige, men lät oss låna fyra kvarglömda mössor på nåder. ”Det är lugnt, vi behöver bara tre badmössor, min man är skallig och rakar huvudet” sa jag varpå hon prompt protesterade. Badmösse-obligatoriet gällde alla, även skalliga.

Annars blir det en bedömningsfråga hur lite hår som räknas som skalligt, och så kan det ju inte vara. Regler är regler.

Som tur var såg hon inte våra reglementsvidriga badskor. 3-åringen som älskar att repetera ordet”varför” var riktigt konfunderad över att pappa som inte har hår skulle ha badmössa, tills vi satte punkt med ”För att Spanjorerna är lite knäppa i huvudet ibland älskling.”

”Och självklart får ni inte ta in barnen i bastun eller bubbelpoolen, de installationerna är från 18 år” tillade badvakten. Jag bara gapade. ”På grund av värmen! Det är så varmt, ojoj du vet barn och ungdomar de kan bli yra av värmen.” Jag upplyste henne lite försiktigt om de svenska vanorna och fick chockade blickar till svar. Hon hade nog en hel del åsikter om de nordiska barbarerna efter vår konversation.

Lite senare strövade jag över till bastun, ett litet skjul på 2 kvadratmeter med glasdörr-utsikt över simbassängen och cirka 65 grader, och fastnade vid A4-pappret med säkerhetsföreskrifter. Oj vad jag skrattade. Några få exempel ur minnet:

  • Följande personer får absolut inte gå in i bastun: Barn under 18 år, vuxna över 60 år, gravida, de med högt blodtryck, de med något medicinskt tillstånd, diabetiker och överviktiga.
  • En bastusession bör vara 8-12 minuter och upprepas högst 2 gånger i veckan, annars kan det vara skadligt.
  • Var noga med att dricka rikligt med vatten före och efter bastun för att hålla dig hydrerad. Dehydrering är en stor fara vid utnyttjande av bastun.
  • Bastu kan ge yrsel och desorientering. Var ytterst uppmärksam på dessa symptom och lämna bastun omedelbart och uppsök läkare ifall du upplever dem.
  • Duscha av dig före bastun och lämna skorna utanför.

Så man får gå in med badkläder??? Bra att man ska duscha före, men kloret är ju väldigt allergiframkallande och du blir inte av med kloret genom en dusch, därför är det totalförbjudet med badkläder i bastun i svenska badhus. Så spanjorerna har en massa regler som är rent skrattframkallande för varje svenne eller finne, men ignorerar den viktigaste regeln av de alla – klorindränkta kläder är farligt och allergiframkallande i kombination med värmen i en bastu.

Jag bara undrar vad hon hade sagt ifall vi hade gjort en kupp och bänkat oss 5 svenskar nakna i bastun, mixade kön, med en bebis på golvet i badbalja, björk-kvistar i nävarna, sjungandes bastusånger och klagandes över avsaknaden av bastuaggregat att ösa vatten på för att ånga och den mesiga värmen, var och en med en folköl i näven (burköl inte flasköl såklart, man måste vara säkerhetsmedveten).

Jag tror nog inte att vi återvänder till detta badhus. Jag väntar hellre på sommarsemesterns äkta svenska bastu med vedeldad kamin i Luleå skärgård. Men det är intressant hur hälsoråden skiljer sig länderna emellan. Livsfarligt i Spanien är hälsosamt i Sverige. Det underminerar myndigheternas och reglernas trovärdighet. Man får väl välja vem man ska tro på. Jag faller nog tillbaka på det klassiska – mamma vet bäst.