En fråga som dimper ner i min mailbox ganska ofta är denna:

”Jag har provat ett flertal olika bantningspiller utan att gå ner i vikt. Hur kan jag veta att just detta bantningspiller fungerar?”

Svaret är inte enkelt. Jag har fått intrycket att ungefär hälften av de som prövar ett bantningspiller går ner i vikt 1-4 kilo på en månad, hälften får inget resultat alls. Det beror på kroppstyp och hur bantningspillret fungerar. Mellan vissa klickar det till helt enkelt, precis som mellan oss människor, och ibland klickar det inte alls.

Vad gäller alla hippie-piller med kryddor som sägs öka ämnesomsättningen och rena kroppen, som grönt thé, ingefära och chili, är jag skeptisk. Vore dessa vardagsingredienser så effektiva hade vi nog vetat det vid det här laget och ingen fetma hade funnits i världen. Visst, lite påverkar det väl kroppen, men det gör en varm dusch också… Mitt intryck är att hippie-pillrena med mumbojumbo i beskrivningen fungerar sämst.

På den andra extremen har vi riktigt effektiva stordängare som Lepigen Superstrong och Alli, men deras biverkningar är inte kul alls. Konstant speedad på adrenalin eller rännskita vid minsta småsynd – nej tack.

I mittfältet, sådär lagom effektiva och snälla, hittar man en massa olika piller men jag tycker mig se fyra stora grupperingar. En del riktar in sig på att blockera kolhydraterna (t.ex. Bodyfat Burner Night, White One Green Coffee och Green Coffee Pure), andra på att öka ämnesomsättningen (t.ex. Lepigen Superstrong, Bodyfat Burner Night och Burn X10) , några på att göra en maizena-liknande gelé i magsäcken som suger upp fett, och några på att dämpa hungern (Diet Fiber.). Vilken typ är då bäst för just mig?

Jag gillar personligen de bantningspiller som har en verkan som är fysiskt bevislig och inte är hokuspokus; exempel på ”ordentliga” piller är de som innehåller pulver som bildar en gelé i magen som kapslar in fett, ligger kvar i magen länge så man håller sig mätt, sen slinker ut bakvägen utan att man tar upp kalorierna. Eller hungerdämpare såsom Diet Fiber – där behöver man inte vänta och se ifall något händer på vågen, man märker direkt ifall man blir ohungrig.

MEN… Varje kropp fungerar olika – vissa kroppar behöver få kolhydrater eller GI-tänk för att må bra, andra kroppar mår bäst på lågfett. Sen finns det ju människor som kan äta vad de vill utan att lägga på sig ett gram, men dem ska vi inte tala om, då blir vi bara gröna av avundsjuka. På samma sätt fungerar det med bantningspiller – man måste hitta den typ som passar en själv. Och hittar du ett piller som fungerar, fortsätt med det och lockas inte av nya reklamslogans, de pillrena kan vara verkningslösa på just dig!

Så sammanfattningsvis; Det finns någon därute för dig också, ge inte upp hoppet. Du har bara inte hittat honom än. När ni väl möts kommer det bli så bra och allt kommer klaffa. Jo, och när du väl har landat drömkillen kan du försöka hitta dig ett passande bantningspiller också så kan du fokusera mer på att pussas och mindre på att äta sallad!